Cele mai importante evenimente din a 57-a zi de război. Turcia creează a doua companie aeriană pentru turiștii ruși

nnn
Foto: Fadel Senna/AFP/Getty Images

Astăzi este a 57-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei. Vedeți mai jos noutățile care au avut loc în statul vecin astăzi, până la ora 22.00.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 22.00

🟣 Forțele ruse au bombardat regiunea Dnipropetrovsk, avariind infrastructura feroviară din districtul Novomoskovsk, informează șeful administraţiei militare regionale Dnipropetrovsk, Valentân Reznicenko.

🟣 Preşedintele american Joe Biden anunţă încă 800 de milioane de dolari ajutor militar pentru a spori şi mai mult capacitatea Ucrainei de a lupta în est, în regiunea Donbas, cu arme de artilerie grea, obuziere, muniţie şi mai multe drone tactice. Săptămâna viitoare, liderul SUA va trimite congresului o solicitare suplimentară de buget pentru a menţine fluxul de ajutor militar către Ucraina, scrie CNN.

🟣 Autoritățile din Turcia au anunțat că vor crea încă o companie aeriană pentru turiștii ruși, care va dispune de patru avioane care vor fi utilizate doar în acest scop, informează portalul local de știri Airporthaber. Southwind a devenit prima companie aeriană turcă creată doar pentru transportul turiștilor ruși și își va începe munca la sfârșitul lunii mai.

🟣 Rusia a extins lista celor care au interdicție de a intra in țara ca răspuns la sancțiunile impuse de Occident. Printre cei care nu au voie să intre în Rusia sunt vicepreședinta SUA Kamala Harris și fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, scrie TASS.

De această interdicţie este vizat şi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. În total, 29 de oficiali şi jurnalişti americani au fost incluşi pe listă.

🟣 Președintele grupului petrolier rus Lukoil, Vagit Alekperov, unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia, a demisionat din funcția de director și președinte al companiei la câteva săptămâni după ce a cerut încetarea războiului, transmite CNN.

Într-o declarație adresată acționarilor, personalului și clienților, pe 3 martie, Consiliul de administrație al Lukoil a spus că „solicită încetarea cât mai curând a conflictului armat”.

🟣 În Harkiv, 1 929 de clădiri rezidențiale au fost distruse, iar aproximativ 30 % dintre locuitorii Harkivului au părăsit orașul. Acest lucru a fost anunțat la un briefing de către primarul din Harkiv, Ihor Terehov.

„Aproximativ 30 % dintre locuitorii din Harkiv – majoritatea femei, copii și bătrâni – au părăsit orașul. Acum oamenii pot părăsi orașul cu trenul sau cu mașina. Eu personal am fost la gară, am vorbit cu oamenii, nu există nicio panică. Având în vedere posibilitatea de bombardare, procesul de evacuare este organizat în felul acesta: oamenii așteaptă trenul în tunel, astfel încât să nu fie aglomerație mare pe stradă. Acest lucru, desigur, nu este foarte comod, dar oricine dorește poate părăsi orașul”, a spus Ihor Terehov.

🟣 Peste 7,7 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Ucrainei după ce au fost forţate să îşi părăsească casele din cauza invaziei Rusiei, potrivit celui mai recent raport al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

Potrivit celui de-al treilea Raport privind strămutarea în interiorul Ucrainei, publicat joi, numărul persoanelor strămutate în interiorul Ucrainei a crescut la cel puţin 17,5 % sau mai mult de una dintre şase persoane din populaţia Ucrainei de dinaintea războiului.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 15.00

🟣 Ucraina și Rusia au efectuat astăzi un schimb de prizonieri: nouă militari și 10 civili s-au întors în Ucraina. Despre aceasta a anunțat vicepremiera Ucrainei, Irâna Vereșciuk. Autoritățile ruse n-au confirmat această informație.

🟣 Autoritățile din Zaporijjea au anunțat despre două bombardamente asupra orașului. Nu au fost înregistrate victime.

🟣 Parlamentele Estoniei și Letoniei au adoptat declarații de condamnare a „genocidului poporului ucrainean” și a crimelor de război comise de forțele ruse în timpul invaziei asupra Ucrainei.

🟣 Mai mult de 100 de persoane au decedat în localitatea Popasna din regiunea Luhansk, anunță șeful Administrației Regionale de Stat, Serhi Haidai.

🟣 În regiunea Nicolaev, aproximativ 20 de sate sunt sub controlul armatei ruse, scrie publicația Segodnea, cu referire la Vitali Kim.

🟣 Armata Rusiei și autoproclamata RPL „au preluat controlul deplin” asupra orașului Kreminna din regiunea Luhansk, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus în timpul unei conferințe de presă.

🟣 208 copii au murit și 376 au fost răniți de la începutul războiului din Ucraina, potrivit Procuraturii Generale.

🟣 O persoană a fost ucisă, iar două – rănite, în urma bombardării din această noapte a orașului Nicolaev. Anunță șeful administrației regionale de stat, Vitali Kim.

🟣 Putin a ordonat anularea asaltului asupra uzinei „Azovstal” din Mariupol.

„Consider că propunerea de asalt a zonei industriale este nepotrivită. Ordon anularea acesteia. Acesta este cazul când trebuie să ne gândim – adică trebuie să ne gândim mereu, dar cu atât mai mult în acest caz – la păstrarea vieții și sănătății soldaților și ofițerilor noștri”, spune Putin. Mai multe detalii citiți aici.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 10.00

🟣 Statul Major al Armatei Ucrainene a actualizat datele cu privire la pierderile umane și tehnice ale Federației Ruse. Începând cu 24 februarie și până în ziua de azi, ar fi murit circa 21 000 de soldați ruși. Peste 800 de tancuri, 2 100 de mașini blindate, circa 400 de sisteme de artilerie, peste 60 de sisteme de protecție aeriană, peste 170 și 150 de avioane de luptă și elicoptere consecutiv au fost distruse pe câmpul de luptă.

🟣 În 56 de zile de război, 2 224 de ucraineni au murit și 2 897 au fost răniți, se arată într-o analiză a ONU. Potrivit organizației, numărul civililor decedați ar putea fi mai mare, dar informațiile deocamdată nu au fost confirmate.

De asemenea, 205 copii au fost uciși și 373 – răniți.

🟣 Liderul cecen, Ramzan Kadârov, a anunțat că joi, până la prânz sau după combinatul din Mariupol, Azovstal, va trece în totalitate sub controlul forțelor militare ale Federației Ruse.

🟣 Rusia a refuzat propunerea ONU de a organiza „o pauză” în ajun de sărbătorile pascale. „Trebuie să remarc faptul că chemările de a institui pace și de încetare a focului sună nesincer. În practică acest lucru înseamnă să oferim liderilor de la Kiev pauză și timp de răgaz pentru a-și suplini rezervele militare și depozitele cu muniții și concomitent să lanseze noi fake-uri despre provocările soldaților ruși”, se arată într-o declarație a reprezentantului Federației Ruse la ONU.

Vă amintim că secretarul general al ONU, António Guterres, a propus încetarea focului din 21 aprilie, pe un termen de patru zile, pentru organizarea ajutorului umanitar. În ajun de Paște, ONU era pregătită să trimită convoaie umanitare la Mariupol, Herson, Donețk și Luhansk.

🟣 Miniștrii finanțelor din țările G7 au anunțat că în următorii doi ani Ucraina va beneficia de ajutor financiar în valoare de 24 de miliarde de dolari, scrie Reuters.

Mai mult, într-o declarație comună a oficialilor se menționează că: „Organizațiile internaționale și forurile multilaterale nu ar trebui să mai desfășoare afaceri cu Rusia așa cum era înainte”.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente