130 de persoane au fost salvate de sub dărâmăturile Teatrului Dramatic din Mariupol, iar 1 300 – rămân blocate

teatrul dramatic
Foto: Telegram/MariupolNow

Ieri, o bombă grea a căzut peste Teatrul Dramatic din orașul Mariupol. Din comentariile autorităților orășenești, acolo se aflau peste o mie de bătrâni, femei și copii. Până la ziua de astăzi nu se cunoaște dacă au supraviețuit sau nu, mai mult accesul în clădire este blocat de dărâmături.  

UPDATE (ora 15.15, 18 martie 2022)

Avocata Poporului pentru Drepturile Omului, Liudmâla Denisova, a anunțat că 130 de persoane au fost salvate de sub dărâmăturile Teatrul Dramatic ditrus din Mariupol. Dânsa menționează că peste 1 300 de persoane încă se află blocate în subsoluri.

UPDATE (17 martie 2022)

Avocata Poporului pentru Drepturile Omului, Liudmâla Denisova, a anunțat că adăpostul anti-bombă amplasat sub Teatrul Dramatic a rezistat exploziei de la bomba de mare tonaj. Potrivit ei, oamenii au supraviețuit. „În prezent, oamenii sunt sunt evacuați, dar încă nu deținem informație despre decedați. Atacul aerian asupra acestei clădiri, care era marcată cu cuvintele «copii», reprezintă un act de genocid și o crimă teribilă împotriva umanității, așa cum este definită de Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale.”

Știrea inițială.

Mai jos vă prezentăm ultimele informații apărute în presă despre această tragedie.

Totul a început după o știre publicată în presa rusă în care se spunea că „un luptător din batalionul Azov a trecut de partea armatei din RPD și a povestit despre ororile pe care le fac colegii lui din batalion”. Este de remarcat că Russia Today nu a oferit numele acestui militar pentru a putea confirma identitatea acestuia, însă îl citează pe un așa-zis oficial din RPD. Potrivit spuselor lui, militarul ucrainean ar fi povestit că în Teatrul Dramatic s-ar alfa 12 soldați din Azov care păzesc civilii.

Cu toate acestea, armata rusă a decis să arunce bomba peste teatru punând în pericol viețile civililor. După această „operațiune” nu s-a vorbit nimic în presa rusă despre nimicirea soldaților din batalionul Azov.

O nouă imagine de pe satelitul Maxar Technologies arată în curtea teatrului au fost lăsate două inscripții imense cu textul „Copii”.


A apărut și un videoclip în care se vede că în holul instituției, dar și în mai multe camere se află civili.

Iată așa arăta teatrul după bombardament.

Ministerul Apărării al Federației Ruse condamnă învinuirile aduse de Kiev în legătură cu bombardamentul Teatrului Dramatic. În comunicatul instituției se menționează că: „În ziua de 16 martie, armata rusă nu a planificat nicio acțiune de atac aerian asupra teatrului. Potrivit informațiilor noastre, soldații batalionului Azov au minat clădirea pentru provoca multe victime. Recent am aflat de la un refugiat că în teatru militanții ucraineni țineau în captivitate civilii. Luând în considerare și situația cu maternitatea din oraș, acolo unde, la fel, se aflau militanții din Azov și civili, conducerea noastră a refuzat să bombardeze acel obiectiv pentru a nu provoca victime în rândul oamenilor.”


Vă amintim că, ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a declarat că armata rusă a bombardat maternitatea din Mariupol pentru că acolo se aflau militanții din batalionul Azov și că în clădire nu se afla niciun civil.

Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina. Deja de 21 zile țările se află în război. Situația la minut o puteți urmări în regim livetext aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente