(livetext) Ziua XIV. Atacul Rusiei în Ucraina. Care este situația la minut

vadim
Foto: Facebook/Vadim Ghirda

Astăzi se face a 14-a zi din momentul atacului Rusiei asupra Ucrainei. Pe parcursul nopții au avut loc două etape de evacuare a civililor din orașul Sumî, ca rezultat al atacurilor din noaptea precedentă. Astăzi urmează să fie organizate coridoare umanitare în mai multe orașe afectate. Companiile internaționale continuă să-și sisteze activitatea în Rusia.

0.10. Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a semnat o lege care permite civililor să folosească arme împotriva armatei ruse. Legea a fost semnată pe 3 martie și intră în vigoare la trei zile de la publicarea ei oficială.

Acum, locuitorii Ucrainei nu vor fi trași la răspundere pentru uciderea militarilor ruși. Legea va rămâne în vigoare până la sfârșitul războiului.

0.0. Zelenski a ieșit cu un nou discurs: „În Moscova știu foarte bine că Mariupol e regiunea Donețkului. Dar acum putem vedea foarte bine ce atitudine are Rusia față de locuitorii acestei regiuni, față de locuitorii orașului Mariupol. […] Astăzi am reușit să organizăm trei coridoare umanitare în orașele Sumî, Kiev și Enerhodar. Astfel, au fost salvați aproximativ 35 000 de oameni. Pentru ziua de mâine pregătim șase coridoare umanitare și sperăm să evacuăm mai mulți oameni din Mariupol”.

23.34. Sony anunță că suspendă toate livrările de software și vânzările PlayStation în Rusia. „Sony Interactive Entertainment se alătură comunității globale în apel pentru pace în Ucraina”, a spus compania pentru canalul CNBC.

Sony anunță că va dona 2 milioane de dolari către Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) și ONG-ului internațional Salvați Copiii, pentru a sprijini victimele care au avut de suferit în urma acestui război.

23.29. Premierul ucrainean, Denâs Șmâhal, a anunțat despre lansarea platformei „Dia” în care va fi stocată toată informația despre casele și apartamentele ucrainenilor distruse de armata rusă. „Fiecare dintre locuitori care și-a pierdut imobilul în urma invaziei rusești se va putea înregistra în aplicație și să beneficieze de compensație. Noi deja am deschis un cont în care vor fi adunați bani pentru restabilirea infrastructurii”, se arată în comunicatul de presă a guvernului ucrainean.

21.15. Uniunea Europeană a extins sancțiunile împotriva Rusiei. 14 oameni de afaceri ruși și membri ai familiilor acestora și 146 de membri ai Consiliului Federației au fost incluși în listele de sancțiuni.

20.05. Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență anunță că, în aceste momente, are loc evacuarea locuitorilor din Enerhodar, Dniprorudne și Vasâlivka în orașul Zaporijjea. Au fost evacuate 12 autobuze și 100 de mașini cu oameni.

Sursă foto: ДСНС України/Telegram

19.40. În urma atacului aerian asupra maternității din Mariupol, care a fost efectuat de forțele armatei ruse, 17 persoane au fost rănite. Decese nu au fost raportate. Despre aceasta a anunțat Pavlo Kârâlenko, şeful administraţiei militaro-civile din Doneţk, în timpul unei emisiuni ucrainene. Potrivit acestuia, până miercuri dimineață, 9 martie, numărul total al victimelor civile în Mariupol este de 1 207 persoane.

18.19. Armata rusă a întrerupt evacuarea locuitorilor din Bucea și Hostomel. 50 de autobuze au rămas blocate în satul Stoianți. Militarii nu permit trecerea mai departe a unităților de transport. „Organizarea coridorului verde a fost agreat la cel mai înalt nivel”, se arată într-un mesaj pe Facebook a administrației orașului Bucea.

Astăzi, 9 martie, de la 9.0 la 21.00, urma să funcționeze coridorul verde prin următoarele localități: Vorzel, Borodeanka, Bucea, Irpin, Hostomel, Kiev.

17.55. Volodâmâr Zelenski a venit cu o reacție ce vizează distrugerea de către armata rusă a spitalului pentru copii și a maternității din Mariupol.

„Lovitură directă a trupelor ruse asupra maternității. Oamenii, copii sunt sub dărâmături. Atrocitate! Cât de mult va mai fi lumea complice ignorând teroarea? Închideți cerul chiar acum! Opriți crimele! Voi aveți putere, dar se pare că risipiți umanitatea”, spune președintele Zelenski.

17.21. Maternitatea și spitalul pentru copii din Mariupol au fost distrus de forțele armatei ruse.

„Distrugerile sunt colosale. Clădirea instituției medicale, unde nu demult se tratau copiii, este complet distrusă. Actualmente, precizăm informații despre copiii răniți”, a transmis Consiliul orășenesc din Mariupol.

17.02. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a reacționat la mesajele autorităților din Ucraina privind lipsa energiei electrice la centrală: „Încărcătura termică a piscinei de stocare a combustibilului uzat și volumul de apă de răcire de la centrala nucleară Cernobâl sunt suficiente pentru eliminarea eficientă a căldurii fără a fi nevoie de alimentare cu energie electrică. În acest caz, AIEA nu vede niciun impact critic asupra siguranței”.

17.00. Ucraina va primi un lot de arme antitanc, arme de calibru mic și muniție din partea Marii Britanii. Detalii, aic!

16.26. Ministerul Apărării din Rusia a recunoscut prezența recruților din Forțele Armate Ruse în Ucraina. Mai mult, autoritățile ruse au spus că o parte dintre acești recruți au fost capturați. Mai multe detalii, aici!

15.36. Uniunea Europeană va impune sancțiuni pentru alte 160 de persoane din Rusia (oligarhi și membri ai Consiliului Federației Ruse) „ca răspuns la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei”. Acest anunț a fost făcut de către Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

15.12. Odesa se pregătește pentru invazia armatei ruse și, în același timp, încearcă să-și protejeze monumentele culturale, notează Unian.

Așadar, unul dintre simbolurile orașului, monumentul ducelui de Richelieu, este deja acoperit cu saci de nisip.

15.02. Șeful Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmâtro Kuleba, a anunțat că mâine, 10 martie, va purta discuții cu ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

Anterior, ministrul turc de externe a declarat că o întâlnire între Lavrov și Kuleba ar putea avea loc pe 10 martie în Antalya.

14.43. Centrala nucleară de la Cernobâl este complet dezactivată, potrivit companiei naționale de energie Ukrenergo. Operatorul se teme că, în absența ventilației, substanțele radioactive pot ajunge în mediu, iar „tot personalul va primi o doză periculoasă de radiații”. Mai multe detalii vedeți aici!

13.52. KFC anunță că își suspendă activitatea pe teritoriul Rusiei. Mai multe detalii vedeți aici!

13.12. Reprezentanta Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, Maria Zaharova, a ieșit astăzi într-un briefing de presă în care a declarat că „partea ucraineană nu permite civililor să fie evacuați și îi folosește ca scut de apărere”.

Aceasta a mai declarat că peste două milioane de persoane au solicitat evacuarea în Rusia: „persoanele care vor să vină în Rusia sunt trimise spre evacuare în partea vestică”.

Zaharova a mai declarat că scopul pe care și l-a propus Rusia în raport cu Ucraina va fi realizat: „Desigur, mai bine că acest lucru să fie făcut pe calea negocierilor pașnice. Sperăm că la următoare rundă de negocieri va fi făcut un pas mult mai mare”, a subliniat aceasta.

Amintim că în cadrul rundelor de negocieri dintre Rusia și Ucraina s-a ajuns la un consens privind evacuarea civililor din orașele ucrainene. Totuși, acest lucru a fost complicat de realizat, în special în orașul Mariupol, întrucât partea rusă nu a oprit atacurile. Mai mult, autoritățile ucrainene raportau ieri că atacurile erau îndreptate chiar spre coridoarele umanitare.

12.31. Zelenski a ieșit cu un nou discurs: „Am perseverat și am inspirat întreaga lume cu determinarea noastră. Nu există un astfel de loc pe pământ unde să nu se știe cu ce eroism poporul ucrainean își apără propriul pământ. Inamicul poate distruge zidurile caselor noastre, ale școlilor, ale bisericilor noastre. Poate distruge întreprinderile ucrainene, dar nu va ajunge niciodată la sufletul nostru, la inima noastră, la capacitatea noastră de a trăi liber și de a lupta cu îndrăzneală”.


11.22. Kârâlo Tâmoșenko, șeful adjunct al Oficiului președintelui Ucrainei, comunică despre procesul de evacuare a cetățenilor din orașele afectate de război. Autobuzele pentru evacuare sunt însoțite de reprezentanții Crucii Roșii.

10.27. Transmisiunea canalelor ucrainene a fost reluată la Harkiv. În prezent, Harkiv are acces la 16 canale TV naționale ale multiplexurilor MX-1 și MX-2, precum și la un radio public local – UA Harkiv.

Amintim că turnul TV din Harkiv a suferit în urma bombardamentelor de pe 6 martie.

10.20. Compania neerlandeză de bere Heineken a anunțat că oprește producerea și vânzarea berii în Rusia.

10.00. Viceprim-ministra Ucrainei, Irâna Vereșciuk, a anunțat noile coridoare umanitare prin care civilii vor fi evacuați:
# Enerhodar-Zaporijjea;
# Sumî-Poltava;
# Mariupol-Zaporijjea;
# Volnovaha-Pokrovsk;
# Izium-Lozovaia;
# Vorzel, Bucea, Borodeanka, Irpin, Hostomel-Kiev.

9.34. Marea Britanie anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei. Astfel, guvernul Marii Britanii a decis următoarele:
# autoritățile engleze vor avea o serie de competențe noi pentru reținerea aeronavelor rusești. Potrivit legislației noi, zborul aeronavelor rusești și aterizarea pe teritoriul Marii Britanii sunt catalogate drept infracțiuni. Interdicția se referă la orice aeronavă deținută, operată sau închiriată de oricine are legătură cu Rusia;
# se interzice exportul de bunuri și tehnologii legate de aviație și spațiu, inclusiv asistență tehnică în Rusia;
# se interzice companiilor din Marea Britanie să furnizeze servicii de asigurare și reasigurare în legătură cu aceste bunuri și tehnologii.

9.10. Ministerul Apărării al Ucrainei a actualizat datele privind pierderile armatei ruse în perioada 24 februarie-8 martie:
# oameni – peste 12 000;
# tancuri – 317;
# mașini militare blindate – 1 070;
# sisteme de artilerie – 120;
# multiple launch rocket system (MLRS) – 56;
# sisteme de luptă antiaeriană – 28;
# avioane – 49;
# elicoptere – 81;
# vehicule – 482;
# nave/bărci – 3;
# rezervoare de combustibil – 60;
# UAV operational-tactical level – 7.

Partea rusă nu confirmă aceste date. Potrivit Federației Ruse, în „operațiunea militară” au decedat circa 500 de soldați ruși.

8.42. Bumble, compania ce controlează aplicațiile de dating Bumble, Badoo și Fruitz, anunță că-și sistează activitatea în Rusia și Belarus. Aplicațiile respective vor fi retrase din App Store și Google Play în aceste două țări. Venitul combinat obținut din activitatea în Rusia, Ucraina și Belarus a fost de aproximativ 2,8 % din totalul anului 2021, se arată într-un comunicat oficial al companiei.

7.45. Statul Major al Forțelor Armate din Ucraina, despre atacul Rusiei împotriva Ucrainei la ora 6.0, 9 martie.

# În direcțiile nord și nord-vest, ostilitățile continuă în zonele așezărilor Nijân, Ivanâțea, Trosteaneț. Apărarea orașului Cernihiv continuă.
# Apărarea Kievului continuă.
# În Berdeansk, armata rusă a început să distribuie materiale de propagandă.
# În regiunea Cernihiv, ocupată de trupele ruse, armata rusă continuă să ascundă arme și echipamente militare printre clădirile de locuințe și în spațiile unităților agricole.
# Militari ruși îmbrăcați în civil au fost găsiți în regiunea Herson. Se îndreptau în direcția orașului Nicolaev.

7.28. Ce se întâmplă la centrala nucleară din Zaporijjea? Ministrul ucrainean al energiei, Herman Halușcenko, spune că forțele de ocupație ruse torturează personalul care operează centrala. Conform informațiilor sale, ocupanții au obligat administrația să înregistreze un mesaj pe care intenționează să-l folosească în scopuri propagandistice. Ministrul mai spune că personalul centralei este ținut ostatic deja de patru zile, iar în interiorul stației ar fi aproximativ 500 de soldați ruși și 50 de unități de armament greu. „Facem apel la partenerii noștri internaționali să ia toate măsurile pentru a retrage forțele de ocupație ruse de pe lângă instituțiile nucleare capturate și pentru a închide cerul deasupra Ucrainei. O defecțiune cauzată de armele trupelor ruse poate duce la un dezastru pentru întreaga Europă”, avertizează ministrul.

Și partea rusă a venit în această dimineață cu un update, spunând că aceasta se află sub controlul forțelor ruse și că administrația unității își îndeplinește atribuțiile.

Amintim, centrala nucleară din Zaporijjea a fost bombardată de armata rusă pe 4 martie. Centrala este cea mai mare de acest fel din Europa.

7.16. PepsiCo a anunțat că suspendă vânzarea băuturilor Pepsi-Cola, 7Up și Mirinda în Rusia. La fel, compania nu va investi resurse în dezvoltarea afacerilor sale și a publicității în Rusia.

6.59. Potrivit datelor din 8 martie, prezentate de Misiunea Națiunilor Unite de Monitorizare a Drepturilor Omului din Ucraina, până acum s-au înregistrat 1 207 victime în rândul civililor în urma conflictului armat, dintre care 406 persoane au murit, iar altele 801 sunt rănite. Se crede totuși că cifrele exacte sunt de fapt mai mari, întrucât violențele continuă și încă nu pot fi înregistrate date precise. În urma atacurilor aeriene și a armelor explozive, sute de case rezidențiale au fost distruse în orașele atacate.

Totodată, în jur de 12 700 de persoane au fost arestate în Rusia, pentru că au protestat împotriva războiului.

6.15. Aproximativ 5 000 de persoane au fost evacuate din Sumî seara trecută, a declarat șeful adjunct al Oficiului președintelui Ucrainei, Kârâlo Tâmoșenko. Au fost evacuate și peste 1 000 de mașini private.

Amintim că, în noaptea precedentă, au fost raportate mai multe atacuri militare asupra localităților Sumî și Jâtomâr, în ultimul izbucnind un incendiu mare la un depozit de petrol.

Potrivit ultimului raport al șefului administrației regionale de stat Sumî, printre cele 22 de persoane ucise în urma atacurilor din Sumî, s-au numărat trei copii. De asemenea, opt persoane au fost rănite, inclusiv o fetiță de cinci ani.

Ieri, Rusia și Ucraina au reușit să cadă de acord asupra mai multor coridoare umanitare pentru evacuare. De la Sumî au plecat spre Poltava mai multe convoaie de autobuze cu refugiați. Studenții străini au fost evacuați cu trenul la Lviv.

Ministerul Apărării din Rusia anunță regim de tăcere astăzi, 9 martie, începând cu ora 9.0, în vederea deschiderii coridoarelor umanitare. Coridoarele umanitare au fost anunțate în orașele: Kiev, Cernihiv, Sumî, Harkiv, Mariupol. Aceste coridoare umanitare trebuie să fie agreate și de partea ucraineană.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente