(doc) Aprobat de guvern! Din 1 aprilie se majorează cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real

bani-diez-3-scaled
Foto: diez.md

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi, 9 martie, o hotărâre de guvern care prevede majorarea cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real (la întreprinderi, organizații, instituții cu autonomie financiară, indiferent de tipul de proprietate și de forma de organizare juridică) din 1 aprilie 2022.

Conform documentului aprobat, începând cu 1 aprilie 2022, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real se stabilește în mărime de 20,71 lei pe oră, sau 3 500 de lei pe lună, calculat pentru un program complet de lucru în medie de 169 de ore pe lună.

Potrivit notei proiectului, majorarea este argumentată de necesitatea asigurării unei creșteri continue a garanțiilor minime în domeniul salarizării pentru a menține puterea de cumpărare a salariaților și pentru a asigura un mediu concurențial echitabil la nivel regional și internațional în ce privește utilizarea forței de muncă.

Discuțiile privind majorarea cuantumului au fost inițiate pe platforma Comisiei pentru Consultări și Negocieri Colective cu participarea reprezentanților Confederației Naționale a Sindicatelor și Confederației Naționale a Patronatului.

Pentru cei din sectorul public, salariul minim este de 3 100 de lei. În acest context, Gavrilița a cerut examinarea majorării salariului minim și în acest sector.

Reamintim că pentru anul 2021 cuantumul salariului minim în sectorul real a fost de 2 935 de lei.

E de menționat că, începând cu anul 2022, a crescut și salariul mediu pe economie în Moldova, de la 8 716 lei la 9 900 de lei. O decizie în acest sens a fost luată de guvern în data de 29 decembrie 2021.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente