În Donețk începe mobilizarea generală a separatiștilor. Anunțul a fost făcut de către liderul acestora

f0ff45b8882e2000cd37bd1205edc9e8
Foto: aif.ru

După evacuarea generală a civililor, liderul separatiștilor din Donețk, Denis Pușilin, a anunțat că a semnat un decret de mobilizare a persoanelor care sunt gata să lupte, scrie Meduza.io.

„Fac apel la concetățenii rezerviști să se prezinte la birourile de încorporare. Astăzi am semnat decretul de mobilizare generală. Fac un apel către toți bărbații din republică care sunt capabili să țină armele în mâini, să își susțină familiile, copiii, soțiile, mamele lor. Împreună vom obține victoria dorită și necesară pentru noi toți”, a declarat Denis Puşilin, potrivit Meduza.io.

Anunțul a fost făcut în contextul „creșterii spectaculoase” a încălcărilor armistițiului din estul Ucrainei, raportată cu câteva ore mai devreme de observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE),

Mobilizarea se va desfășura pe întreg teritoriul RPD. Puşilin, de asemenea, „a decis să furnizeze echipamente pentru nevoile Forțelor Armate și altor formațiuni și corpuri militare”, notează Agenția de Știri Donețk.

Conform paginii de Facebook a armatei ucrainene, citată de Reuters, separatiștii pro-ruși au încălcat armistiţiul de cel puţin 12 ori sâmbătă dimineaţa și de 66 de ori în ultimele 24 de ore, deschizând focul asupra a peste 20 de așezări. Militarii susţin că rebelii au folosit inclusiv artileria grea, interzisă prin acordurile de la Minsk.

Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au afirmat în prezent există la fel de multe incidente ca înainte de un acord semnat în iulie 2020 pentru a consolida încetarea focului.

OSCE „face apel la părți să respecte cu stricteţe toate angajamentele pe care şi le-au asumat, să ia toate măsurile necesare pentru a reduce tensiunile şi să lucreze pentru o detensionare imediată pentru binele civililor nevinovaţi de ambele părţi ale liniei frontului, care continuă să suferă ca urmare a acestui conflict”, a adăugat OSCE în comunicatul său.


În data de 12 februarie, Ministerul de Externe a emis un comunicat în care menționează că Ambasada Republicii Moldova la Kiev monitorizează cu atenție evoluțiile din Ucraina. La această etapă, ambasada și consulatul de la Odesa își desfășoară activitatea în regim obișnuit.

„În cazul evoluțiilor îngrijorătoare, misiunea noastră diplomatică dispune de planuri necesare de acțiuni. De asemenea, se menține legătura permanentă cu cetățenii moldoveni participanți la Misiune specială de monitorizare a OSCE în Ucraina și conaționalii care contactează ambasada pentru suport informațional.”

La necesitate, cetățenii Republicii Moldova pot contacta reprezentanța noastră diplomatică la linia de telefon de urgență constituită și activă în regim de permanență (nonstop) +38 068 384 2016 sau la adresa de e-mail [email protected].

Situația din Ucraina

În octombrie 2021, au început să apară primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special, să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri.

Astăzi, potrivit diferitelor surse, există peste 100 000 de militari ruși în imediata apropiere de granița Ucrainei.

Săptămâna trecută, autoritățile americane au declarat că Rusia ar putea lansa o invazie a Ucrainei „oricând, inclusiv în timpul Jocurilor Olimpice”. Ca răspuns, Moscova i-a reproșat Washingtonului că a exagerat situația și a difuzat informații în mod deliberat false.

Duminică, 13 februarie, Ucraina a solicitat o întâlnire cu reprezentanții ruși și cu alte state participante OSCE în termen de 48 de ore. Și mai devreme, statul vecin a cerut Rusiei să dea o explicație cu privire la activitatea sa militară în apropierea granițelor. Rusia nu a răspuns în niciun mod la aceste solicitări. În prezent, peste 30 de state au recomandat cetățenilor lor să părăsească Ucraina sau să anuleze călătoriile planificate în această țară.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente