Gazprom ar putea sista livrarea gazelor naturale către Moldova în următoarele 48 de ore dacă nu se achită datoria

Gaz
Foto: Depostiphoto

Gazprom a informat Republica Moldova despre posibila întrerupere a furnizării de gaze în următoarele 48 de ore din cauza că autoritățile moldovenești nu au achitat plata conform actualului contract.

UPDATE: Reacția ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, la această informație: „Pot confirma că Moldovagaz a primit o astfel de scrisoare, dar încă nu am făcut cunoștință până la capăt cu ea. Din acest motiv mâine vom reveni cu un comentariu după ce vom face cunoștință și vom ști exact la ce se referă”, a declarat pentru Replica Media Andrei Spînu.

Declarația a fost făcută de oficialul companiei Serghei Kupriyanov la postul NTV, transmite tass.ru.

„Având în vedere situație economică și financiară a Republicii Moldova, care este foarte dificilă, ghidată de dorința de a păstra capacitatea Moldovei de a-și achita datoriile față de Gazprom, precum și de poziția președintelui Rusiei, de la care  Republica Moldova a cerut în repetate rânduri asistență, Gazprom a hotărât semnarea contractului practic în condițiile părții moldovenești, dar cu un punct semnificativ și important: Moldova efectuează la timp sută la sută din plățile curente pentru gaze. Următorul termen limită pentru plăți este astăzi, 22 noiembrie. În acest sens, astăzi, Gazprom a notificat partea moldovenească că, în 48 de ore, aprovizionarea cu gaze către Moldova va fi oprită”, a spus Kupriyanov. El a mai adăugat că Gazprom „este extrem de dezamăgit de neîndeplinirea obligaţiilor contractuale de către Moldova”.


Amintim că, la sfârșit de octombrie, la Sankt Petersburg, s-au încheiat negocierile între delegația Republicii Moldova și Gazprom. În baza înțelegerii, a fost prelungit pe cinci ani contractul anterior între Gazprom și Moldova-Gaz, utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz, conform noului contract, au început din 1 noiembrie 2021.

În octombrie, Republica Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom, în volum insuficient. Diferența de volum a fost achiziționată în această perioadă de pe piața spot, prin intermediul companiei Energocom.

În urma stabilirii noului contract cu Rusia, pe 9 noiembrie, ANRE a aprobat tariful de 10,26 lei pentru 1 m³ de gaz pentru consumatorii casnici în perioada 1 noiembrie-30 noiembrie, ceea ce este de 2,4 ori mai mult decât prețul anterior de 4,2 lei per metru cub.

Luând în calcul și TVA de 8 %, gazul îi costă pe consumatorii casnici 11,08 lei pentru 1 m³.

Amintim că Republica Moldova a instituit starea de urgență pe o perioadă de 30 de zile (22 octombrie-30 noiembrie), din cauza eșecului negocierilor dintre Moldovagaz și concernul rus Gazprom în privința contractului de furnizare a gazelor naturale și a reducerii volumului livrărilor din partea Rusiei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente