Cum și cine va verifica documentul ce dovedește vaccinarea sau lipsa virusului la evenimente

festival-moldova
Foto: bisconcert.com

Ieri, CNESP a emis stare de urgență în sănătate publică în care se menționează că accesul la evenimentele organizate atât în aer liber, cât și în spații închise va fi permis cu condiția că vizitatorii trebuie să prezintă un document ce dovedește vaccinarea sau lipsa virusului.

În acest context, am sunat la Ministerul Sănătății pentru a ne spune cine se face responsabil de verificarea acestor documente. „Dacă evenimentul este desfășurat în aer liber, atunci responsabili de verificarea documentelor sunt organizatorii, iar dacă evenimentul are loc în spațiul închis, atunci de verificarea testelor sau a certificatelor poartă răspundere administratorul. Acei oameni care vor verifica prezența acestor documente vor trebui să cunoască structura exactă a acestora pentru a depista documentele false. Aici mă refer la ștampilă, semnătură, QR-Code care nu pot fi falsificate. Totodată, până în prezent, nu am înregistrat cazuri de falsificare a acestor documente”, ne-a explicat Diana Buzunaru, ofițera de presă a Ministerului Sănătății.

Ulterior, am contactat ofițera de presă a IGP pentru a afla ce amenzi riscă organizatorii evenimentelor care vor permite persoanelor să participe la evenimente fără prezentarea actului confirmativ descris mai sus. „Poliția va aplica amendă în baza articolului 761 – Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice. Aceasta înseamnă că persoanele fizice care nu vor respecta măsurile de profilaxie și de prevenire a bolilor epidemice, precum și a măsurilor de sănătate publică stabilite de autoritățile competente vor fi sancționate cu amendă de la 2 000 la 5 000 de lei, iar cele juridice de la 10 000 la 35 000 de lei. Mai mult, dacă persoana în cauză a încălcat în decurs de un an aceeași prevedere i se va aplica o amendă suplimentară în sumă de la 15 000 la 25 000 de lei pentru persoane fizice și de 50 000 la 75 000 de lei pentru persoane juridice. Pentru prezentarea intenționată a unor date false sau incomplete ori refuzul de a prezenta datele necesare pentru completarea fișei epidemiologice se sancționează cu amendă de la 2 500  la 7 500 de lei”, a declarat Diana Fetco pentru diez.md.

Vă amintim că, începând cu 11 septembrie, doritorii de a merge la evenimente în aer liber, dar și închis (precum concerte, teatre, festivaluri, cluburi de noapte, ringuri de dans etc.) vor fi obligați să prezinte unul dintre următoarele documente:
# certificat de vaccinare (schema completă, adică cu ambele doze);
# rezultat negativ PCR, nu mai vechi de 72 de ore;
# rezultatul antigen rapid, nu mai vechi de 48 de ore;
# concluzie medicală care dovedește că persoana a suportat COVID-19 (în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi de la îmbolnăvire, adică timp de șase luni);
# document ce confirmă prezența anticorpilor (valabil 90 de zile din data efectuării).

Toate aceste prevederi se referă la persoanele care au o vârstă mai mare de 18 ani.

Starea de urgență întră în vigoare pe 10 septembrie și va dura până pe 30 octombrie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente