A încetat din viață fostul președinte al Portugaliei Jorge Sampaio. Acesta avea 81 de ani

Jorge-Sampaio

Fostul preşedinte portughez Jorge Sampaio a încetat din viaţă vineri, într-un spital din Lisabona, la vârsta de 81 de ani.

Decesul, confirmat pentru presa locală de anturajul fostului şef al statului, survine la două săptămâni după internarea sa într-un centru spitalicesc din capitala lusitană pentru probleme respiratorii, Sampaio suferind de câțiva ani de afecțiuni cardiace, transmite Digi24.

Jorge Sampaio s-a născut la Lisabona la 18 septembrie 1939 şi a fost preşedinte al Portugaliei între 1996 şi 2006, perioadă care a încununat o carieră politică care a început în primii ani ai democraţiei portugheze, anii ’70 ai secolului trecut. În 1989, Sampaio a devenit preşedinte al Partidului Socialist din Portugalia şi, în acelaşi an, a fost ales primar al capitalei portugheze, Lisabona.

În 1996, Sampaio a câştigat alegerile prezidenţiale încă din primul tur împotriva conservatorului Anibal Cavaco Silva, care avea să devină şef al statului în 2006, şi a fost reales pentru un al doilea mandat de cinci ani în 2001.

După încheierea mandatului de preşedinte, Sampaio a mai ocupat funcția de trimis special al ONU pentru lupta împotriva tuberculozei şi ulterior înalt reprezentant pentru Alianţa Civilizaţiilor al aceleiaşi organizaţii.

În ultimii ani, Jorge Sampaio şi-a dedicat activitatea Platformei Globale pentru Studenţii Sirieni, pe care a înfiinţat-o în 2013 şi pe care încă o mai prezida: Scopul acestei platforme are ca scop să ajute tinerii sirieni să-şi reia studiile după ce și-au părăsit ţara aflată în război.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente