Ortolife – primul centru privat de protezare și ortezare din Moldova. Care sunt tehnologiile utilizate pentru a readuce pacienților nivelul ridicat de mobilitate

FotoJet

Conform statisticilor, circa 7 % dintre persoanele din Republica Moldova au anumite dizabilități sau cerințe speciale. Toți acești oameni de diferite vârste, cu diferite interese și ocupații au un punct de tangență comun – își doresc să poată reveni la modul de viață pe care l-au avut sau să îl obțină pe cel pe care și l-au dorit.

Aceasta este ideea de la care a pornit povestea primului centru privat de protezare și ortezare din Moldova, care oferă proteze proiectate și fabricate prin utilizarea celor mai noi tehnologii, pentru a le readuce pacienților un nivel ridicat de mobilitate.

Încă din 2019, când și-a avut începuturile, compania Ortolife și-a propus să ofere pacienților din Republica Moldova o îngrijire protetică și ortetică similară celei întâlnite în marile clinici din străinătate. Centrul își propune să fie în totalitate alături de pacienți pe parcursul întregului proces de reabilitare livrând proteze și orteze care să fie perfect adaptate necesităților individuale ale fiecărui pacient, pentru ca aceștia să poată reveni la stilul de viață de dinaintea apariției acestei necesități.

„Misiunea principală a centrului este de a fi în totalitate alături de pacienții cu deficiențe organice sau funcționale și de a produce proteza sau orteza care să i se potrivească perfect, oferind confort, mobilitate și un aspect natural. Astfel, pentru a obține acest rezultat, procesul de proiectare și creare propriu-zis a protezelor este individuală pentru fiecare pacient, conform normelor și tendințelor europene”, spune Alexandru Pînzaru, specialist calificat in protezare și inițiator al Ortolife.

Colaborarea dintre pacienți și Ortolife nu se încheie în momentul predării protezei, ci atunci începe cea mai importantă etapă: cea în care posesorul dispozitivului se obișnuiește cu el și îl adoptă ca pe un membru nou.

Specialistul cu care pacientul a colaborat încă de la început este alături de el și pe parcursul procesului de recuperare, de la primul pas făcut cu noua proteză până la câștigarea integrală a controlului asupra ei.

Progresul tehnologic și schimbarea stilului de viață a pacientului pot duce, în timp, la nevoia schimbării protezei sau a ortezei. Specialistul Ortolife examinează în mod gratuit dispozitivul, după care, în funcție de rezultatele analizei, se propun modificările necesare care ar putea îmbunătăți considerabil calitatea vieții pacienților.

Procesele de protezare/ortezare și de recuperare pot fi dificile, solicitante fizic, dar și psihic, îndeosebi în cazul pacienților aflați la primul astfel de dispozitiv. Specialiștii Ortolife sunt alături de pacienți în toată această perioadă oferindu-le consilierea necesară pentru a-și accepta noua condiție, pentru a se adapta schimbărilor și pentru a-și recâștiga controlul asupra vieții.

Protezele și ortezele personalizate produse de Ortolife

Ortolife vine în ajutorul persoanelor cu deficiențe organice sau funcționale cu „instrumente” capabile să le ofere posibilitatea de a reveni la nivelul de mobilitate dorit.

Astfel, printre principalele dispozitive medicale fabricate la comandă se enumeră:
# proteze de gambă;
# proteze de coapsă;
# proteze de braț și antebraț;
# orteze pentru membrul superior și inferior;
# orteze pentru coloana vertebrală.

Protezele pentru membrul inferior permit posesorului acestuia să revină la activitățile precedente fără limitări majore, în cazul în care acestea satisfac cerințele individuale ale acestuia.

Calitatea tehnologiei C-Leg este confirmată de cei aproximativ 75 000 de utilizatori din întreaga lume. Nicio altă proteză de picior controlată de microprocesor nu se bucură de mai multă încredere în rândul oamenilor cu amputație transfemurală, aceasta oferind cea mai sigură articulație de genunchi controlată de microprocesor și, prin urmare, extrem de fiabilă.

De la scări și rampe până la suprafețe variate și mersul înapoi, C-Leg se adaptează dinamic la diferite situații de zi cu zi.

În ceea ce ține de protezele membrului superior, acestea pot înlocui cele mai importante funcții de bază ale mâinii pierdute, precum deschiderea și închiderea, asigurând și aspectul exterior natural.

Astfel, tehnologia mâinii intitulată „Michelangelo” poate oferi posibilitatea de a face acțiuni cotidiene precum gătitul, răsfoitul unei cărți, ridicarea obiectelor cu greutate de până la șase-șapte kilograme sau utilizarea tastaturii, ajutându-și proprietarul să integreze aceste mișcări în viața de zi cu zi, în timpul liber și la serviciu.

De asemenea, Ortolife oferă lucrări inovatoare precum:
# protezarea primară, efectuată la cel mai scurt timp după amputare;
# protezarea mioelectrică a membrului amputat;
# protezarea cu sistem Harmony sau Unity;
# protezarea de tip C-Leg, Kenovo sau Genium;
# protezarea de șold cu articulația protetică 7E10 Helix 3D etc.;
# consiliere și consultanță pre și post protezare;
# educare post protezare-ortezare;
# reparații și întreținere în perioada de garanție și post-garanție.

Pentru beneficiarii mai tineri sau iubitorii unui aspect deosebit, centrul oferă opțiunea de proteze decorate cu diverse culori și imprimeuri tematice.

De asemenea, Ortolife importă și comercializează dispozitive ortopedice precum: fotolii rulante de orice tip, diferite cadre de mers, cârje, bastoane, o varietate mare de orteze prefabricate de orice mărime pentru orice patologie, cât și dispozitive pentru deservirea, îngrijirea la domiciliu.

Ortolife dispune și de un mijloc de transport care oferă accesibilitatea din punct de vedere geografic deservind pacienții chiar la domiciliul acestora.

Mai multe despre proteze, precum și despre varietatea largă de orteze disponibile puteți citi pe site-ul Ortolife.

Materialele utilizate

Specialiștii Ortolife sunt familiarizați cu o gamă largă de dispozitive prefabricate sau executate pe comandă individuală din materiale precum:
# metal;
# plastic termoformabil;
# fibră de sticlă;
# kevlar;
# piele;
# fibră de carbon.

Unul dintre materialele utilizate de Ortolife în confecționarea componentelor protetice este fibra de carbon, inventată acum patru decenii, în tentativa de a se construi un material brut, rezistent și ușor. În prezent, carbonul costă de doar 30 de ori mai mult decât oțelul, în timp ce greutatea lui scade cu 50 %, iar durata de viață a fibrei de carbon este similară cu cea a aliajelor, neavând o limită de anduranță. Astfel, comparativ cu alternativele mai puțin costisitoare ale materiei prime pentru confecționarea protezelor, cele realizate din fibra de carbon au un șir de beneficii și proprietăți avantajoase pentru cei care le poartă.

Pentru obținerea materiei prime necesare pentru confecționarea protezelor, Ortolife colaborează cu producători și furnizori internaționali din țări precum: Germania, Țările de Jos, Elveția, SUA, Islanda și altele.

Astfel, combinând cele mai optime materiale, rezultatul final are cele mai importante caracteristici pentru a fi recunoscut drept unul reușit: este ușor, rezistent și, nu în ultimul rând, cu un aspect plăcut.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente