(video) „Poți avea diverse oportunități de angajare după absolvire.” Ce trebuie să știi dacă vrei să studiezi IT

fgfsadfgh

Dacă te gândești să studiezi IT la o universitate din Moldova, atunci aceste informații sunt pentru tine. Echipa #diez a organizat cel de-al patrulea eveniment online din acest an în cadrul proiectului „Dacă rămân acasă, merg la…”. Despre cum este să fii student(ă) la Tehnologii Informaționale, ce oportunități oferă domeniul, cum este pregătită piața muncii pentru o astfel de meserie, ce îți oferă aceasta după absolvire, dar și de ce proiecte poți beneficia dacă vrei să studiezi IT ne-au povestit invitații noștri: Nicoleta Țîrdea, studentă din anul IV la UTM, Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică, Daniela Istrati, lectoră universitară la Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică a Universității Tehnice din Moldova, și Cătălin Gangalic, specialist IT.

Atunci când schimbi un mediu academic cu altul, lucrurile devin un pic mai complicate la început și, totuși, toate se simplifică atunci când înțelegi cum funcționează lucrurile la facultate. În acest sens, Nicoleta Țîrdea, care acum este studentă în ultimul an la Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică, ne-a spus că cel mai provocator pentru ea în prima perioadă la universitate a fost schimbul de orar.

„Știam unde merg și n-am avut așteptarea că o să fie ușor. Probabil inițial a fost mai dificil să mă obișnuiesc cu schimbul de orar, că există săptămână pară/impară, că există tipuri de lecții, laboratoare, cursuri, adică toate aceste chestii organizatorice”, susține Nicoleta.

În același timp, Cătălin Gangalic, care actualmente activează în IT, ne-a povestit că pe lângă tot suportul de curs vast pe care îl oferă facultatea, studenții trebuie și ar fi binevenit să învețe să lucreze și cu alte resurse care ulterior i-ar ajuta mult să practice meseria într-un domeniu IT.

„Foarte mult depinde de pregătirea pe care tânărul o are înainte de a veni la universitate și cât de gata este această persoană să studieze individual, pentru că e destul de diferit față de cum se întâmplă lucrurile la liceu. Așadar, alte surse alternative ar fi paginile web precum Coursera, Khan Academy, Udemy Academy sau alte surse din domeniul IT, care nu doar le vor oferi posibilitatea de a învăța lucruri pe care nu le cercetezi în timpul universității, dar și de a descoperi comunitatea. Pentru că în domeniul informaticii e foarte important să ai o comunitate care poate să-ți arate sau să-ți prezinte o soluție diferită la aceeași problemă pe care tu ai văzut-o”, sugerează Gătălin Gangalic.

Iar ceea ce ține de oportunitățile de studii pe care le poți avea făcând IT la Universitatea Tehnică din Moldova, lectora universitară Daniela Istrati menționează că studenții pot participa la diferite schimburi de experiență prin programul Erasmus+. De asemenea, studenții au ocazia să meargă în diferite țări cum ar fi SUA, Germania, Spania, Grecia și lista poate continua. Tot în acest sens, prin intermediul Agenției Universitare a Francofoniei, o rețea cu în jur de 1 000 de universități din care face parte și UTM, studenții pot face schimburi de experiență în IT peste hotarele țării.

„E foarte bine să ai o experiență de muncă încă de la universitate”, spune Nicoleta, cea care deja este integrată în câmpul muncii.

„Așa reușești să acumulezi o altfel de experiență decât cea de la facultate”, menționează ea, adăugând totodată că, deși universitatea îți dă o bază academică, doar atunci când lucrezi, obții o altă viziune asupra a ceea ce înseamnă IT, pentru că înveți lucruri noi la muncă. Important e să le poți combina și să găsești un echilibru dintre facultate și job.

Alternativele de joburi și oportunități de angajare sunt diverse odată ce absolvi Tehnologii Informaționale, despre acest lucru ne-a povestit și Cătălin, iar despre ce salarii vor avea tinerii după ce ies de pe băncile facultății, Cătălin ne-a spus că foarte mult depinde de țara și locul unde va decide să activeze tânărul. De exemplu, în Moldova, având un salariu din IT, îți vei putea asigura un venit mult mai mare în comparație cu societatea generală, iar peste hotare, o să-ți poți permite mai puține în comparație cu populația generală, deoarece taxele pentru IT sunt mult mai mari decât în țara noastră.

Spre finalul ediției, Nicoleta le-a sugerat tinerilor să nu se ducă la IT doar pentru că își doresc un salariu mai mare, pentru că nu ai cum să obții un venit bun dacă nu faci ceea ce îți place cu adevărat și nu ești competent. Pentru că secretul constă în curiozitatea de a studia chiar și de unul singur și de a îndrăgi cu adevărat ceea ce faci.

În același sens, Daniela Istrati a îndemnat tinerii să viziteze site-ul UTM, unde vor găsi absolut toată informația necesară privind specializările din domeniul IT și a subliniat faptul că nu trebuie să ne uităm la stereotipuri, pentru că în IT nu sunt doar băieți, aici nu sunt doar cei care fac coding, și aici trebuie să ai creativitate și să o dezvolți, și aici trebuie să lucrăm în echipă și să nu ne fie frică că nu suntem atât de bine poziționați în matematică sau fizică, pentru că acest lucru este absolut reparabil.

Pentru a afla mai multe detalii despre ceea ce s-a discutat, puteți viziona/audia live-ul de mai jos.

Dacă ești absolvent(ă) de liceu și vrei să urmezi o profesie din domeniul IT în Republica Moldova, îți sugerăm să lecturezi acest articol în care vei afla ce posibilități de studii ai la noi în țară și care este procesul de admitere.

Proiectul „Dacă rămân acasă, merg la…” este realizat în parteneriat cu Moldova Agroindbank și Educație Online.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente