O companie turistică din Moldova oferă imuno-tururi spre Moscova, unde doritorii pot să se vaccineze împotriva la COVID-19

BeFunky-collage

În data de 2 martie în Moldova, a început campania de vaccinare în rândul lucrătorilor medicali, iar în prima zi au primit vaccinul 751 de persoane din cadrul secțiilor de reanimare și ATI. Cele 21 600 de doze de vaccin AstraZeneca, oferite cu titlu gratuit de către România, au fost livrate sâmbătă, 27 februarie 2021, Republicii Moldova și distribuite Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. În scurt timp, pe piața din Moldova au apărut și oferte de turism medical pentru vaccin COVID-19, iar prețurile pentru ele variază între 600 și 1 190 de euro. Echipa #diez a fost curioasă să afle mai multe detalii despre ele.

Prima ofertă de acest gen a apărut pe 6 martie la agenția de turism Panda Tur, vaccinul fiind Sputnik V și iată ce include ea.

Imuno Tur Спутник V – CENTRU MEDICAL în Moscova – Panda Tur

OFERTA INCLUDE:
# invitație medicală;
# cazare hotel patru stele cu mic dejun inclus;
# servicii de transport după program;
# asistență pentru client și asistență medicală;
# întâlnirea la aeroport;
# determinarea ARN a coronavirusului SARS-CoV-2 (COVID-19) în frotiuri din membrana mucoasă prin PCR (cito);
# prelevarea de sânge din vena periferică;
# colectare de materiale pentru cercetarea bacteriologică pentru COVID-19;
# VACCINARE Anti-SARS-CoV-2(COVID-19) Ig G, Ig M;
# primire preventivă (examinare, consultare) a medicului terapeut;
# măști, mănuși și produse sanitare pentru perioada de ședere.”

Contactat de echipa #diez, Ion Curmei, directorul agenției de turism, ne-a spus că încă nicio persoană nu a beneficiat de acest tur, dar deja au apărut primii doritori: „Oferta am lansat-o ieri (n.r. 6 martie 2021), încă nu a fost nicio persoană, dar deja sunt doritori”.

Care sunt detaliile turului

Pentru a face vaccinul, doritorii nu trebuie necesar să stea două săptămâni la Moscova, există două opțiuni:
„#1. de a pleca pentru două zile să facă control medical și vaccinare și deja retur (peste 20 de zile urmează încă o dată acest traseu pentru următoarea doză de vaccin);
#2. să meargă într-o vacanță de 21 de zile care practic costă aceiași bani, unde i se va administra turistului ambele doze de vaccin și va beneficia de un program turistic pe această perioadă”, adaugă Ion Curmei.

Potrivit lui Curmei, toți turiștii primesc confirmare oficială și sunt în baza de date a clinicii: „Avem un parteneriat cu o companie în domeniul medical care prestează mai multe tipuri de servicii, iar acum a introdus și posibilitatea vaccinării în listă. Din Moldova acum începem, dar au foarte mulți doritori din Germania, Austria care organizează curse charter în acest sens. Pentru noi este importat să se vaccineze cât mai repede toți doritorii pentru a opri numărul de îmbolnăviri, din păcate costurile sunt mari, deoarece implică patru bilete de avion, patru nopți la hotel, două controale medicale costisitoare, asigurare medicală, ghizi, patru transferuri de la aeroport și persoanele care însoțesc pacientul pe toată perioada”.

Cât costă?

Costul unui asemenea pachet ajunge la 1 190 de euro de persoană: „Pentru cei care nu contează atât de mult banii și doresc să-și vaccineze părinții sau pe ei este ok”, explică Ion.

„Dacă turiștii nu doresc hotel de patru stele și personal auxiliar (ghid, însoțitor și fără transfer), atunci prețul per tur iese în jur de 600 de euro. Este hotel de două-trei stele și individual se descurcă cu taxi până la clinică” concretizează Ion.

La ce să ne așteptăm după administrarea vaccinului anti-COVID-19? Răspundem împreună la cele mai frecvente întrebări

Vaccinarea în Moldova

Sunt trei etape de vaccinare, în funcție de disponibilitate vaccinului în Republica Moldova.

La prima etapă sunt vaccinați lucrătorii din instituțiile medico-sanitare, personalul din cadrul secțiilor de reanimare și terapie intensivă, personalul din cadrul secțiilor spitalicești cu specific de COVID-19.

Ce spune primul moldovean care s-a vaccinat împotriva COVID-19. „Nu este dureros”

Ulterior, procesul de vaccinare va include:
# personalul din asistența medicală primară;
# personalul din asistența medicală urgentă prespitalicească;
# personalul medical din cadrul asistenței medicale spitalicești;
# personalul din serviciile de diagnostic și laborator;
# personalul din serviciile stomatologice;
# personalul din farmacii;
# personalul din serviciile de dializă, transfuzii și transplant;
# medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical;
# personalul din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Personalul/beneficiarii din cadrul azilurilor și al centrelor de plasament temporar
sau de lungă durată:
# personalul din cadrul centrelor de plasament cu profil medico-social/social;
# personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu;
# asistenții sociali comunitari;
# personalul din cadrul instituțiilor balneo-sanatoriale/reabilitare/recuperare.

Etapa II:
# adulții cu vârsta mai mare de 60 de ani și comorbidități (grup cu risc sporit);
# persoanele cu comorbidități;
# angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului, lucrătorii sistemului penitenciar;
# lucrătorii din domeniul de educație;
# personalul din cadrul serviciilor sociale.

Etapa III – populația generală, indiferent de vârstă, care nu au fost incluse în primele etape.

Persoanele, care au suferit deja de COVID-19, vor fi vaccinate după ce se vor însănătoși.

Moldova va primi prin platforma COVAX 20 % din necesități cu titlu gratuit, alte 30 % a fost solicitate la un preț preferențial. În total, ministerul își propune să asigure minimum 70 % din necesarul din doze pentru ambele maluri ale Nistrului. Restul va fi achiziționat din banii bugetului de stat, dar și a fondului de rezervă a guvernului, a fondului de asigurări medicale sau donații din partea donatorilor internaționali.

Planul național de imunizare anti-COVID-19 poate fi consultat aici.

Primele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin platforma COVAX. Dosarul cu actele necesare va fi trimis la Chișinău, iar vineri (n.r. 5 martie) reprezentanții companiei au avut o ședință cu echipa responsabilă de procesul de imunizare de la Chișinău.

Am discutat cu echipa Pfizer și despre condițiile de recepționare a vaccinului Pfizer în contextul donației din partea României, dar și despre interesul nostru de a face achiziții proprii de vaccin”, menționează Maia Sandu.

Sâmbătă, 6 martie, au fost vaccinați 108 medici împotriva COVID-19. În total, până la ziua de azi, au fost vaccinate 5 174 de cadre medicale. Despre aceasta a anunțat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente