A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi, nu s-ar mai povesti, un pom de Crăciun în centrul Chișinăului. De fapt, au fost mai mulți. Mai mari, mai mici. Mai bogați în ramuri sau aproape fără de ele. Naturali și artificiali. Erau chișinăuieni, din Ialoveni și Criuleni, iar unul tocmai din Ucraina era. Unii au strălucit falnic pe durata tuturor sărbătorilor de iarnă, iar alții nu au rezistat nici măcar o zi. După cum deja ați înțeles, în acest articol vă prezentăm povestea brazilor instalați de-a lungul anilor în centrul capitalei.
Începem cu cel mai rezistent brad. În anul 2018, în centrul Chișinăului a fost instalat cel mai pacificator pom de Crăciun. Acesta nu a fost numit urât, nu a adus pierderi forestiere pădurilor și nici nu scoate bani din bugetul municipiului în fiecare an, pentru că este unul artificial. Tot acest brad a fost vedeta Pieței Marii Adunări Naționale în anul 2019 și tot el ne va bucura ochii și în acest an. Ce-i drept, până a ajunge la această decizie au fost multe discuții, totuși varianta cu bradul artificial se pare că a împăcat aproape toată lumea.
Pomul de Crăciun din anii 2018, 2019, 2020, 2021 și 2022 are o înălțime de 20 de metri și este realizat dintr-o construcție de metal acoperită cu pânză verde. Acest brad este mai înalt decât media brazilor din anii precedenți și un pic mai scund decât cel adus de primara interimară din 2017, Silvia Radu, care a fost expus doar jumătate de zi în PMAN. Totodată, acesta este mai înalt decât media pomilor naturali instalați pe timpul lui Dorin Chirtoacă.
# Bradul anilor 2018, 2019, 2020, 2021 și 2022
Pomul de Crăciun are înălțimea de 20 de metri și este artificial. Potrivit autorităților, primăria a achitat, în 2018, doar „trei metri din brad”. Restul au fost dăruiți de un agent economic, unul dintre liderii de pe piața locală în ceea ce privesc ghirlandele și decorațiunile de Crăciun. În imaginea de mai jos vedeți cum a arătat bradul în anul 2018, atunci când a fost expus pentru prima dată.
În anul 2019, bradul a fost instalat exact în același loc și arăta în felul următor.
În acest an (2020), bradul a rămas același, doar că a fost schimbată locația. Acesta a fost amenajat în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, în preajma Porților Sfinte și arată în felul următor.
Și-n anul 2021, bradul din PMAN a rămas același, la fel ca locația – Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”.
În anul 2022, bradul din PMAN a rămas același. Vedeți aici cum arată piața amenajată de sărbători în acest an.
# Bradul anului 2017
În 2017, Chișinăul, la un moment dat, avea doi brazi în Piața Marii Adunări Naționale. Competiția a fost câștigată de un brad de la Botanica. Pomul de Crăciun se afla în sectorul Botanica, pe strada Zelinski, în curtea unei foste grădinițe. Pentru a-l tăia și a-l aduce în centrul orașului, lucrătorii au fost nevoiți să taie mai mulți brazi din curte pentru a face loc de trecere.
După ce a fost tăiat, fostul ministru al mediului, Valeriu Munteanu, a declarat, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, că bradul instalat în PMAN de primarul interimar Silvia Radu a fost tăiat ilegal, iar prejudiciile aduse mediului sunt de câteva zeci de mii de lei. Silvia Radu, la fel, a scris o postare unde a infirmat acuzațiile și aici povestea s-a terminat.
Noul brad a fost plătit din banii personali ai primarei interimare de atunci, Silvia Radu. Pomul de 17 metri a fost împodobit cu 1 150 de globuri și patru kilometri de beculețe.
Acesta a fost al doilea brad instalat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Primul, de aproape 30 de metri, care a fost adus din Ucraina și a costat 15 000 de lei, a ajuns la Chișinău deteriorat. Dacă ar fi ajuns să fie împodobită prima variantă, cel mai probabil bradul Silviei Radu ar fi intrat în istorie ca fiind cel mai înalt. Însă, pe drum, acesta a pierdut multe crengi. Prea multe crengi pentru a putea fi expus în PMAN. Astfel, autoritățile au găsit o soluție locală, de înălțime obișnuită. Așa arăta prima propunere de brad pentru anul 2017.
# Bradul anului 2016
În 2016, pomul de Crăciun a avut aproximativ 17 metri, 37 de ani și a costat 15 000 de lei. Pentru prima dată, bradul a fost plătit de către un om de afaceri care nu a vrut să-și dezvăluie numele.
Eliferie Haruța, șeful de la Spații Verzi de atunci, declara că bradul se afla în gospodăria unei familii din Ialoveni, din satul Văsieni. Proprietarii au spus că pomul a fost plantat acum 37 de ani și că vor să-l taie, întrucât rădăcinile acestuia s-au extins până la casa în care locuiesc.
Mai jos vedeți cum arăta bradul din anul 2016. Oamenilor, atunci, nu le-a plăcut faptul că bradul era încovoiat.
# Bradul anului 2015
În 2015, primăria capitalei a decis să nu cumpere un brad, ci să împodobească un pom de Crăciun dintre cei care cresc alături de Arcul de Triumf. Decizia a fost luată și pe fonul protestelor care se desfășurau în PMAN.
„PMAN este ocupată și am decis să rămânem lângă Arcul de Triumf. Vom utiliza un brad de acolo. Pe cale de excepție, admitem că ar putea fi unul adus defrișat, așa cum făceam în fiecare an, dar este puțin probabil”, a spus Dorin Chirtoacă.
Totuși, nu a fost un brad defrișat, ci bradul de lângă Arc și a arătat în felul următor.
# Bradul anului 2014
În 2014, principalul brad al țării a avut în jur de 20 de metri înălțime și a fost cu trei metri mai înalt decât cel de anul precedent. Pomul a crescut în curtea unui agent economic din cartierul Poșta Veche al capitalei timp de 35 de ani. Agentul l-a oferit cadou municipalității. Angajații de la „Lumteh” au avut o zi la dispoziție ca să împodobească bradul cu peste 1 200 de globuri și luminițe și peste doi kilometri de ghirlandă.
Și în anul 2014 au fost persoane nemulțumite care au spus că bradul nu arată bine, pentru că era strâmb.
# Bradul anului 2013
În anul 2013, bradul a avut în jur de 18 metri înălțime și a fost crescut în grădina unui locuitor al satului Coșernița din raionul Criuleni timp de 40 de ani. Costul copacului a fost de circa 15 000 de lei, iar pentru transportarea și împodobirea acestuia primăria a cheltuit alte 15 000 de lei.
# Bradul anului 2012
În 2012, bradul de Crăciun a fost inaugurat pe 1 decembrie cu un concert al formației Vunk.
Autoritățile au ales, în acel an, un arbore care avea aproximativ 50 de ani și o înălțime de 20 de metri. Pomul a fost tăiat din curtea unui chișinăuian. Bradul din centrul capitalei a fost îmbrăcat în alb și roșu, culori pe care, potrivit primăriei, le-ar fi ales locuitorii orașului. Astfel, pomul a avut 800 de globuri și cei cinci kilometri de ghirlande electrice.
În acel an, autoritățile capitalei au cheltuit peste 4,5 milioane de lei pentru pregătirea orașului de sărbătorile de iarnă.
# Bradul anului 2011
Pomul de Crăciun din 2011 a fost adus din satul Bozieni. Avea o înălțime de peste 25 de metri, iar primăria a plătit pentru el 11 000 de lei. Chiar dacă vântul le-a dat mari bătăi de cap muncitorilor care au lucrat la împodobirea bradului, aceștia au reușit să o facă până pe 1 decembrie.
Ghirlandele de pe brad au fost aprinse în fiecare seară, până în data de 14 ianuarie. Pentru a ilumina orașul de sărbători, primăria a cheltuit atunci aproape 1,5 milioane de lei.
În 2011, Dorin Chirtoacă spunea că bradul din Chișinău e mai frumos decât cel din Bruxelles.
# Bradul anului 2010
În anul 2010, au existat două variante: un brad de la Chișinău sau unul de la Strășeni. Într-un final, a câștigat bradul din capitală. Acesta a fost procurat de la o locuitoare din oraș, care a renunțat la brad, deoarece rădăcinile acestuia au crescut până lângă casa ei și apăruseră fisuri pe pereți. Bradul din acel an a costat 9 000 de lei. Pomul de Crăciun arăta în felul următor.
# Bradul anului 2009
În anul 2009, bradul a fost instalat fără peripeții. Totuși, nici acesta nu a mulțumit lumea. Se zicea că amenajarea era urâtă. În acel an, bradul a costat aproximativ 10 000 de lei.
# Bradul anului 2008
În 2008, pomul de Crăciun al Primăriei Chișinău a fost arestat. Poliția Rutieră a arestat camionul care transporta bradul la ieșirea dintr-un sat din preajma Chișinăului, localitate de unde pomul a fost achiziționat. Oamenii cu epoleți au verificat actele, iar când colo – surpriză: toate erau în regulă. Camionul a plecat. Nu a trecut niciun minut, iar mașina poliției a ajuns camionul și l-a tras din nou pe dreapta. În zadar au încercat funcționarii din cadrul primăriei să „salveze” bradul. Polițiștii au întors camionul și au dus pomul la ocolul silvic din Strășeni. În cele din urmă, bradul a fost instalat pe teritoriul Gimnaziului-internat din orașul Strășeni.
În acel an, Dorin Chirtoacă a împodobit la capitală trei brazi din Scuarul Teatrului de Operă și Balet, iar în centrul capitalei, la decizia prim-ministrei de atunci, Zinaida Greceanîi, a fost instalat un alt pom de Crăciun. Bradul nu prea avea crengi, așa că a avut nevoie de proceduri de înfrumusețare, care le-au dat bătăi de cap muncitorilor.
# Bradul anului 2007
Anul 2007 a fost cel mai plin de peripeții. Dorin Chirtoacă, primarul Chișinăului pe atunci, a dispus instalarea bradului în Piața Marii Adunări Naționale cu câteva săptămâni înaintea Crăciunului. Ceea ce era atipic pentru Moldova, întrucât pe atunci Crăciunul se serba doar pe stil vechi.
Bradul furat, de fapt, a fost mutat de persoane necunoscute în Parcul Catedralei. Dorin Chirtoacă a acuzat comuniștii și chiar dacă a încercat să-l mute înapoi în PMAN, a fost împiedicat de poliție.
Motivul invocat de poliție a fost următorul: „În Piața Marii Adunări Naționale va fi instalat bradul republican al sărbătorilor de Anul Nou și Crăciun”.
Până la urmă, Chirtoacă și-a adus bradul din scuarul catedralei în fața primăriei.
Instalarea unui brad înainte de sărbătorile oficiale (pe stil vechi) așa și nu a mai fost permisă, așa că Tineretul Liberal a plasat, în locul inițial al pomului de Crăciun, un brăduț simbolic, care avea jucării cu mesaje de tipul: „Dreptul la libertate personală”, „Dreptul la siguranță”, „Dreptul la libertatea de exprimare”, „Libertatea gândirii, conștiinței și religiei”.
Mai târziu, în decembrie 2007, în PMAN a mai apărut un brad. Pomul de Crăciun era instalat de autoritățile republicane (comuniștii pe atunci). Bradul arăta în felul următor.
De la proclamarea independenței, în 1991, până în 2007, bradul de Crăciun era instalat în centrul Chișinăului înainte de 25 decembrie și rămânea acolo până după 14 ianuarie, pentru a-i împăca și pe cei care serbează sărbătorile de iarnă pe stil nou, și pe cei care le țin pe stil vechi.