Ce învățăminte putem trage din evaluările PISA pentru a spori calitatea educației? Urmărește online concluziile cercetătorilor din Moldova

Lansarea Raportului PISA 2018 pentru Moldova
Foto:Lansarea Raportului PISA 2018 pentru Moldova

Fundația Soros Moldova a organizat un concurs de burse individuale în domeniul politicilor educaționale pentru tineri cercetători, preocupați de tematica educațională. Drept urmare, au fost desemnate patru câștigătoare, care au obținut burse pentru realizarea proiectelor de cercetare în domeniul politicilor educaționale, elaborate în baza datelor PISA 2018. Rezultatele acestor cercetări vor fi prezentate în cadrul conferinței online „Ce învățăminte putem trage din evaluările PISA pentru a spori calitatea educației”, care va avea loc în data de 10 noiembrie, începând cu ora 14.00.

Republica Moldova a participat deja de trei ori la evaluările internaționale PISA (Programul pentru Evaluarea Internațională a Studenților), dezvoltat și lansat de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) în 2000, care își propune să realizeze evaluarea elevilor de 15 ani într-un mod care este independent de curricula școlară națională, precum și de contextul cultural al fiecărei societăți.  PISA urmărește scopul de a evalua aspecte ce țin de pregătirea elevilor pentru viața adultă. De atunci, PISA a cules date o dată la fiecare trei ani, folosind instrumente care permit nu doar comparații între țări, ci și în timp. Cea mai recentă evaluare a fost PISA 2018, raportul fiind făcut public de OECD la 3 decembrie 2019, baza de date pentru cele 75 de țări-participante devenind publică. 

În acest context Fundația Soros Moldova a anunțat un concurs de burse individuale în domeniul politicilor educaționale pentru tineri cercetători, preocupați de tematica educațională. Prin această inițiativă, Fundația își dorește să contribuie la creșterea capacităților în sectorul educațional și calității analizelor realizate în domeniul politicilor educaționale. Drept urmare au fost desemnați patru câștigătoare, care au obținut burse pentru realizarea proiectelor de cercetare în domeniul politicilor educaționale, elaborate în baza datelor PISA 2018. 

Rezultatele acestor cercetări vor fi prezentate în cadrul Conferinței online Ce învățăminte putem trage din evaluările PISA pentru a spori calitatea educației”, care va avea loc în data de 10 noiembrie, începând cu ora 14.00, pe platforma Privesc.eu. 

La eveniment vor participa autoarele proiectelor de cercetare: Viorica Crisciuc, Mihaela Hajdeu, Veronica Garbuz și Oxana Draguța; Natalia Grîu, secretară de stat pe domeniul Educației, MECC; Gabriel Bădescu, Centrul pentru studiul democrației, Universitatea Babeș-Bolyai de la Cluj-Napoca; alți experți notorii din domeniul educației.

Toți cei interesați, actorii educaționali, beneficiarii direcți și indirecți ai educației, sunt invitați să urmărească evenimentul online și să vină cu întrebări pe parcursul sesiunii de discuții. Conferința va putea fi urmărită și pe pagina de Facebook a Fundației Soros Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente