(live video) A început „Future of Democracy”. Cum tehnologiile ne pot ajuta să generăm resurse din abundență și de ce statele mici sunt mai avantajate

120103122_366950111352516_2663121614947191427_o

Investitorul și autorul Salim Ismail, fondator al OpenExO, a vorbit în deschiderea conferinței online Future of Democracy, care este organizată astăzi, 29 septembrie și este despre trecerea spre o societate a abundențelor și despre microdemocrații care ar gestiona această trecere mult mai bine și mai eficient decât țările mari. Mai jos, am listat punctele cheie din discursul său.

Salim Ismail a explicat cum tehnologiile accelerează într-un ritm rapid și cum sunt capabile de a genera abundență. Mai mult, el a vorbit despre transformările prin care trebuie să treacă instituțiile actuale, care încă mai funcționează după legități tradiționale, fondate acum câteva mii de ani. „Provocarea adusă de tehnologii este faptul că demontează bazele instituțiilor de care suntem atașați, așa cum sunt căsătoria, democrația, educația, religia, justiția, sistemul de sănătate, ONU, OMS, Banca Mondială, sistemele de votare, sistemul monetar”, a explicat Salim.

„Spre exemplu, dacă luăm educația, sistemul tradițional spune că un tânăr trebuie să învețe până la 20 și ceva de ani, apoi să se încadreze într-o piață de muncă deja existentă. Problema, în special în timpuri pandemice, e ce putem să-i învățăm pe tineri și cum să facem asta, astfel încât ei să fie pregătiți pentru joburi care nu sunt încă inventate. Sau să luăm exemplul democrației, care funcționa anterior după un alt ritm și avea un alt metabolism, iar acum, din cauză că nu face față schimbărilor și fluxului imens de informații interpretate și transmise divers, vedem în jur democrații distruse.” Un alt exemplu adus de Salim este căsătoria. Am inventat-o ca instituție socială cu mii de ani în urmă. Pe atunci, speranța de viață era mult mai mică, respectiv, un om se căsătorea, avea copii și murea la scurt timp. Căsătoria nu era ceva ce trebuia să dureze mult. Acum ne plângem de rata mare a divorțurilor, însă instituția ca atare nu era proiectată să dureze mult din start. Concluzia e că instituțiile noastre nu sunt pregătite pentru schimbările care se produc la viteză mare și că acțiunile importante se petrec, de fapt, la nivel local, acolo unde ar trebui să ne concentrăm.

Societățile noastre trebuie să se deplaseze către abundență

Salim a explicat cum calitatea vieții poate crește aplicând principiile abundenței. A pornit de la exemplul muzicii care înainte se producea în ediții limitate de casete sau discuri. Acum, avem două platforme majore ce livrează muzică în abundență, iTunes și Spotify, iar asta este un exemplu despre cum digitalizarea a condus de la raritatea unor produse la abundența lor. Aceleași lucruri încep să se întâmple și în alte domenii, așa cum sunt educația, sănătatea, apa, energia.

Prin urmare, Salim a povestit despre un concurs pe care l-a organizat și care presupunea construirea unei mașini capabile să livreze 2 000 de litri de apă curată pe zi, la un preț mic, ceea ce ar fi suficient pentru consumul unui sat. Peste doi ani, acest lucru s-a întâmplat, o echipă a realizat acest obiectiv, fiind posibil să producă apă în abundență. „În 10 ani, vom putea să folosim energia solară pentru a acoperi toate necesitățile globale”, spune Salim.

Țările mici sunt mai avantajate

Pentru ca abundența să ducă la prosperitate, Salim cred că trebuie să împărțim statele majore în microdemocrații. „Țările mari au fost ok în era când aveam abundență de resurse naturale. Astăzi, fiecare țară mare din lume este de fapt un dezastru. Țările mici sunt mult mai avantajate, se pot mișca mai rapid, își pot mobiliza mai repede comunitățile. Țările mici, pe de altă parte, se mișcă greu. Dacă vorbim despre abundența de resurse pe care putem să o generăm cu ajutorul tehnologiei, nu există nicio luptă. Comunitățile mici pot coexista fără să lupte între ele.”

„Deși credem că următoarea decadă va influența puternic tot ceea ce se află în viitor, de fapt noi ne deplasăm un pic diferit, explică Salim, și trecem prin transformarea de la lucruri greu de obținut la abundența lor, iar noii lideri trebuie să gândească proiecte care să faciliteze această transformare.”

Poți urmări conferința live mai jos. Alți oratori care urmează să vorbească sunt Sven Gerts, Victor Guzun, Josef Lentsch, Kevin Allen, Alyssa Suhm, Daniel Arnaudo.

În cadrul conferinței se abordează subiecte actuale despre cum noile tehnologii afectează peisajul politic și social. Accentele vor fi puse pe impactul crizei COVID-19 asupra încrederii în Open Data și alte tehnologii ca bază pentru securitate, progres și cooperare socială. Tot aici vor fi discutate soluțiile pentru organizații și comunități de cetățeni activi, care luptă pentru democrație și idei pentru alegeri, o industrie transformată sub influența tehnologiei.

Evenimentul este organizat de VoteMeApp, cu sprijinul Fundației Friedrich Naumann România și Moldova, Digital Communication Network și OpenExO.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente