(video) Lista persoanelor și instituțiilor care s-au angajat să contribuie la renașterea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”

filarmonica

Pe 24 septembrie, pompierii din municipiul Chișinău au fost alertați pentru a lichida un incendiu care a izbucnit pe strada Mitropolit Varlaam 78. Apelul la Serviciul 112 a fost înregistrat la ora 12.00. Incendiul, care a durat aproape 24 de ore, a afectat peste 3 500 de metri pătrați și a mistuit mai multe instrumente muzicale, dar și cărți de valoare. În acest context, au fost deschise mai multe conturi bancare prin intermediul cărora persoanele și instituțiile pot contribui financiar pentru renașterea Filarmonicii.

Mai jos am realizat lista persoanelor publice și instituțiilor care au spus, deocamdată, că urmează să contribuie pentru reabilitarea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Totodată, ținem să menționăm că lista se actualizează.

# Ambasada Republicii Moldova în Italia 

În data de 24 septembrie 2020, am fost cu toții martori neputincioși la incendiul devastator care a distrus Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”. Este o pierdere grea pentru patrimoniul nostru, care poate fi recuperată doar prin solidaritate națională. Echipa Ambasadei Republicii Moldova în Republica Italiană va transfera salariul pentru o zi de muncă în fondul de renovare a acestui important obiect al patrimoniului cultural al Republicii Moldova. Link la postare găsiți aici.

# Renato Usatîi

Renato Usatîi a promis că va dona 1 milion de lei, dar așa cum în prezent ne aflăm în campanie electorală, iar primarul de Bălți candidează la funcția de președinte al Republicii Moldova, acesta va realiza tranzacția după alegeri. „Așa cum în campania electorală nu se permite niciun soi de binefacere, și acest lucru este corect, deodată după alegeri, voi aloca 1 milion de lei pentru susținerea proiectului de reconstrucție a clădirii filarmonicii. Voi căuta, de asemenea, și alte resurse.” Potrivit politicianului, banii vin din vânzarea unor terenuri agricole.

# Mobiasbanca

„Cât timp muzica pătrunde în suflet, o instituție muzicală rămâne vie dincolo de pereții săi. Sediul ei sunt muzicienii și spectatorii și actul de manifestare artistică în sine.

Suntem nu doar partenerul Filarmonicii Naționale, ci și un spectator fidel. Am asistat la nenumărate concerte, le cunoaștem tăria talentelor și a strunelor. La ai săi 80 de ani, Filarmonica Națională «Serghei Lunchevici» – Moldova renaște!

În semn de solidaritate, în scuarul din fața sediului central al băncii va urma o serie de spectacole susținute de artiștii filarmonicii. Banii din biletele vândute vor contribui la restaurarea sediului Filarmonicii.”

# Compania „Furnizare Energie”

În contextul incendiului devastator al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, compania „Furnizare Energie” SRL donează 50 000 de lei pentru susținerea în aceste clipe triste a celei mai importante instituții de concert din Republica Moldova.

„Considerăm că, în aceste clipe, este de datoria noastră, dacă vreți si morală, să susţinem personalitățile marcante ale culturii noastre și să contribuim în măsura posibilităților la reconstrucția acestui templu cultural al țării. În semn de susținere și pentru a contribui la aceste eforturi comune ale autorităților, compania noastră a decis în aceste clipe să ofere un suport, în măsura posibilităților, instituției care a dat aripi celor mai valoroși muzicieni a țării, fiind unul dintre monumentele de o valoare istorică importantă. Trebuie să ne consolidăm cu toții și să ne manifestăm solidar pentru depăşirea consecinţelor acestui incendiu dezastruos”, susține Mihail Șeremet, director general al companiei „Furnizare Energie” SRL.

# Ministrul culturii din România

„Clădirea simbol pentru Chișinău a Filarmonicii Naționale Serghei Lunchevici şi-a închis pentru o perioadă nedeterminată activitatea cu publicul, după opt decenii de când este în slujba culturii. Incendiul de ieri s-a extins pe o suprafață de aproximativ 3 500 m². Sunt alături de toți artiștii care au rămas acum fără «casă», dar și de spectatorii care așteptau redeschiderea ei – filarmonica se afla în reconstrucție deoarece se pregătea celebrarea a 80 de ani de la înființare, în această toamnă. Împreună cu premierul Ludovic Orban vom căuta soluții concrete pentru a oferi ajutor! Încercările grele sunt momentele care ne fac mai puternici! Suntem solidari cu Filarmonica Națională «Serghei Lunchevici», scrie Bogdan Gheorghiu, ministrul culturii din România. Link la postare găsiți aici.

# Președintele Federației Moldovenești de Tenis

Președintele Federațieie Moldovenești de Tenis a anunțat că va dona 100 000 de lei pentru renovarea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. „Îmi exprim profundul regret în legătură cu incendiul devastator din data de 24 septembrie, care a distrus Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, este o catastrofă majoră pentru cultura noastră. Istoria ne arată că multe monumente de importanță națională și internațională au trecut prin asemenea incendii, cum și Filarmonica, dar oamenii au fost cei, care au reconstruit la fel sau chiar mai bine”, a scris Ceslav Ciuhrii într-o postarea pe pagina  de Facebook a federației de tenis.

Amintim că, joi, a izbucnit un incendiu la Filarmonica Națională. Incendiul ar fi pornit de la anexa unui acoperiș. Conform datelor preliminare, flăcările au afectat o suprafață de estimativ 3 500 m².

Potrivit Laboratorului experimental antiincendiar, care a efectuat cercetarea la fața locului, s-au înaintat trei versiuni.

# Prima ipoteză căutată de specialiști este defecțiunea echipamentului electric.
# A două versiune înaintată este scurtcircuit în rețeaua electrică.
# A treia ipoteză este nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului.

Flăcările au fost stinse abia vineri, 25 septembrie, în jurul orei 10.00. Tot ieri, autoritățile au deschis un cont pentru colectare de fonduri.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente