„Belarus ar trebui să fie un avertisment pentru Moldova.” Maia Sandu, despre situația din țară, într-un interviu pentru Euronews

MaiaSanduDIEZ-3

Maia Sandu, lidera partidului PAS, a vorbit într-un interviu pentru Euronews despre situația din țară. Politiciana și-a exprimat viziunile în legătură cu viitorul Moldovei. Potrivit Maiei Sandu, doar o „curățare a clasei politice” va rezolva problemele Moldovei care, spune Sandu, sunt centrate pe migrație, corupție și instituții de stat slabe.

La fel ca multe țări din Balcani și din estul Europei, Moldova este împărțită între două forțe: la vest – România și Europa și la est – Rusia. Dodon este prorus și s-a străduit să cultive legături cu Vladimir Putin, se stipulează în material. Sandu este considerată candidată proeuropeană și e de părere că UE este calea viitoare a Moldovei, urmând experiența României vecine în ceea ce privește integrarea europeană.

„Suntem în primul rând interesați să punem în aplicare prevederile Acordului de asociere cu UE, care are ca scop îmbunătățirea calității guvernanței, instituțiilor, bunăstării și securității cetățenilor”, a declarat Maia Sandu pentru Euronews.

„Belarus ar trebui să fie un avertisment pentru Moldova”

Diferența de opinie dintre Maia Sandu și rivalul ei pentru președinție nu este mai puțin evidentă, așa cum au fost și reacțiile lor cu privire la situația din Belarus, Dodon fiind printre foarte puținii lideri care l-au felicitat pe Aleksandr Lukașenko pentru succesul său în ultimele alegeri, despre care se crede că au fost trucate.

Belarus, care a văzut săptămâni de proteste, servește și ca avertisment pentru Moldova, a spus Maia Sandu.

„Evenimentele din Belarus devin extrem de relevante pentru Moldova. Mesajul care vine din Belarus este că astăzi nu mai există toleranță pentru cei care fraudează voința poporului.” Maia Sandu nu se referă doar la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, dar și la cele parlamentare care urmează.

„Actualul parlament nu mai reprezintă voința poporului și și-a pierdut legitimitatea, deoarece acțiunile deputaților sunt dictate de grupurile de interese și nu de interesul național, mai ales având în vedere un număr mare de deputați care se află în dezertare”, a spus ea.

În prezent, Moldova este guvernată de o coaliție formată din două partide de centru-stânga, Partidul Socialist prorus (PSRM) și Partidul Democrat (PDM), condus anterior de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Coaliția de guvernământ are doar 51 de deputați din 101, ceea ce face posibilă o schimbare de guvern.

Acestea fiind spuse, la fel ca alte țări din Balcani, Moldova este împărțită în două, jumătate din țară se îndreaptă spre Rusia și cealaltă jumătate spre România și UE.

Sandu consideră că, în ciuda acestei diviziuni, dorința comună pentru o viață mai bună i-ar putea aduce pe moldoveni la vot pe 1 noiembrie.

„Divizarea din societatea noastră s-a potrivit întotdeauna doar pentru politicienii corupți”, a spus Sandu. „Suntem convinși că toți vor să trăiască mai bine și ne bazăm pe sprijinul tuturor celor obosiți de sărăcie”.

Interviul integral îl găsiți aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente