(aproape) Tot ce trebuie să știi înainte de începerea anului școlar în Moldova. Cum se vor desfășura lecțiile și ce restricții de comportament vei avea

elevmasca

Odată cu luarea deciziei de a redeschide instituțiile de învățământ din 1 septembrie, anul de studii 2020/2021 va fi unul diferit. Elevii, părinții, profesorii și managerii instituțiilor de învățământ general din municipiul Chișinău, dar și din toată țara vor fi îndemnați să dea dovadă de responsabilitate maximală privind siguranța și sănătatea proprie, dar și a celor din jur.

Cele șapte modele de studii pentru anul de învățământ 2020/2021

Modelul 1. Prezența fizică 100 % la școală
Este aplicabil în cazul școlilor, al claselor cu un număr rațional de elevi, în corespundere cu normativele sanitaro-epidemiologice de stat.
Modelul 2. Învățarea în două schimburi
În condițiile contextului pandemic, în cazul școlilor cu mulți elevi, cu multe clase la paralelă, organizarea activităţii educaţionale se poate realiza în două schimburi.
 
Modelul 3. Învățarea combinată
Presupune împărțirea școlii în zile de prezență și în zile de comunicare la distanță: pe rând, o zi se vine la școală, o zi are loc comunicarea la distanță, inclusiv online.
Modelul 4. Învățarea de tip hibrid
Presupune împărțirea clasei în două grupe: pe rând, o zi se vine la școală, o zi se fac lecții online.
Modelul 5. Învățarea alternantă
Are la bază împărțirea clasei în două schimburi: pe rând, o săptămână se vine la școală, o săptămână se fac lecții online.
Modelul 6. Învățarea la distanță inclusiv online
Acest model se aplică în anumite cazuri punctuale de forță majoră locală, multe cazuri pozitive de COVID-19 într-o clasă/școală/localitate, cu respectarea izolării.
Modelul 7. Învățarea mixtă
Modelul dat presupune îmbinarea a două sau trei dintre modelele prezentate mai sus.

Ce fel de model de studii a adoptat școala ta

Primăria municipiului Chișinău a elaborat o hartă online care conține scenariile după care vor activa cele 147 de instituții de învățământ din capitală. Astfel, elevii și părinții au posibilitatea de a afla din prima sursă despre scenariul ales de fiecare instituție în parte.

Mai multe detalii veți aici: harta școlară din Chișinău.

Cum ajungi la școală

Primăria va lansa troleibuze și autobuze speciale care vor fi marcate cu semnul: „Hai la școală”. În intervalul orar 6.50-9.0, fiecare al patrulea troleibuz de pe rutele 8102224 și 25 va fi destinat exclusiv pentru elevi și a unui însoțitor (după caz) spre școli și grădinițe.

În cazul autobuzelor, conform unui orar prestabilit, se vor efectua modificări pentru rutele 51923 și 26.

# În stație, la așteptarea transportului public, vei fi echipat cu mască de protecție și vei păstra distanța fizică de minimum 1,5 metri.
# Vei urca în troleibuz/autobuz prin ușa din față, destinată doar pentru urcare.
# În transport vei avea grijă ca masca de protecție să-ți acopere nasul și gura. La intrare și ieșire îți vei dezinfecta mâinile.
# Te vei va așeza pe scaun respectând distanța fizică față de ceilalți pasageri și vei evita îmbarcarea în transportul aglomerat.

Pe 1 septembrie nu va fi careu

Prim-ministrul a anunțat că nu se vor admite careuri.

„Nu se admit careuri solemne nici pentru clasa I-a, nici pentru absolvenți. Nu se admit manifestări în masă nici până la 50 de persoane pentru a limita prezența maturilor în instituțiile școlare”, a spus Ion Chicu.

Cum ajungi în clasă

Deci vei ajunge la școală, la intrarea în instituție vei urma indicatorii/traseul marcat pentru deplasarea spre sala de clasă sau vei fi ghidat de către persoana responsabilă de la intrare pentru a evita crearea aglomerărilor. Asta nu înainte ca să ți se măsoare temperatura.

Dacă cineva te însoțește, o va putea face doar până la intrare, nu i se va permite să intre în instituție. În tot acest timp, trebuie să ai masca de protecție purtată corect.

De asemenea, vei respecta distanța de cel puțin 1,5 metri față de colegii din clasă, profesori și alte persoane în ograda școlii, la intrarea în școală, pe coridoare (vei urma indicatoarele), în clasă, la cantină, la blocul sanitar.

Chiar dacă nu ți-ai văzut de mult timp colegii, evită contactul fizic și salută-te de la distanță (puteți inventa moduri creative de saluturi la distanță).

Ce va fi la prima lecție pe 1 septembrie

„În prima lună, la lecția de dezvoltare personală se va realiza modulul «Modul sănătos de viață». Prima oră din anul școlar va fi dedicată comportamentului responsabil în spațiul școlii și în comunitate. Echipele manageriale, directorii adjuncți vor stabili perioada pentru fiecare clasă a activităților de consolidare și aprofundare și, după caz, realizarea recuperării programei școlare în perioada martie-mai 2020 în cazul învățământului la distanță”, anunță ministrul educației, Igor Șarov.

Cum vei sta în bancă

Te vei așeza zilnic în aceeași bancă din clasă, păstrând distanța de 1,5 metri în spate și lateral, față de ceilalți colegi.

Îți vei spăla mâinile cu apă și săpun sau vei folosi dezinfectant: după intrarea în școală, în clasă, înainte de pauza de masă, după tuse și strănuturi, înainte de aplicarea și după scoaterea măștii de protecție și la fiecare două ore.

Nu vei folosi în comun rechizite școlare, telefoane mobile, tacâmuri, pahare sau alte lucruri care aparțin colegilor de clasă sau altor persoane.

Vei purta mască de protecție care va acoperi nasul și gura atunci când nu poate fi respectată distanța fizică sau la indicația medicului.

Vezi aici un ghid complet despre siguranța și igiena la școală în perioada de pandemie.

Cum se vor petrece orele și ce excepții sunt

La lecție, profesorii vor trebui să poarte masca de protecție mereu, tu în schimb, la lecție vei fi fără mască (deși se recomandă să o porți), dar va trebui mereu să o pui când te ridici din bancă.

Nu vor face experimente în laboratoare la lecțiile de chimie, fizică sau biologie.

Vei face orele de educație fizică în aer liber, fără a folosi inventarul sportiv.

Cum te vei comporta la recreație

Eliberez sala de clasă atunci când sunt anunțat(ă) că aceasta trebuie să fie igienizată. 
 
Mă deplasez cu grijă în sala de clasă și pe hol. Respect distanța de cel puțin 1,5 metri. Evit să fac schimb de obiecte sau de gustări cu prietenii și colegii. Evit contactul cu elevii din alte clase.
Merg la bibliotecă doar pentru a împrumuta sau a returna cărți și doar dacă am convenit prin intermediul învățătorului (învățătoarei) cu bibliotecarul (bibliotecara).

Ce se întâmplă dacă ai simptomele COVID-19

Vei sta acasă și vei anunța medicul de familie dacă vei avea simptome precum: temperatura corpului mai mare de 37 °C, tuse, scurgeri nazale, probleme respiratorii.

În cazul în care se depistează că rezultatul testului la COVID-19 al elevului este pozitiv, părinții vor informa imediat dirigintele (diriginta) clasei.

Care e structura anului școlar 2020/2021

Anul școlar 2020/2021 va avea următoarea structură:
# semestrul I: 1 septembrie-24 decembrie 2020;
# semestrul II: 11 ianuarie-31 mai 2021.

Pentru clasele terminale, a IX-a și a XII-a, semestrul II se va încheia pe 24 mai 2021.

Pe parcursul anului școlar, toți elevii vor beneficia de vacanţe, după cum urmează:
# vacanța de toamnă: 24 octombrie 2020-1 noiembrie 2020 (nouă zile);
# vacanţa intersemestrială (de iarnă): 25 decembrie 2020-10 ianuarie 2021 (17 zile);
# vacanţa de primăvară: 5 martie 2021-8 martie 2021 (patru zile);
# vacanţa de Paşte: 1 mai 2021-10 mai 2021 (10 zile).

Pentru elevii claselor a I-a-a VIII-a și a X-a-a XI-a se stabilește:
# vacanţa de vară: 1 iunie 2021-31 august 2021 (92 de zile).

Pentru elevii claselor absolvente, a IX-a și a XII-a, situația școlară se va încheia până la 24 mai 2021.

***

Dacă mai aveți întrebări, scrieți-le în comentarii și echipa #diez va căuta răspunsuri.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente