(foto, grafic) Explicăm pe pași. Cum poți vinde energie solară în Moldova și care este procesul de instalare a panourilor fotovoltaice

dinu main

„De azi, vând energie electrică către Premier Energy”. Așa începe ultima postare de pe Facebook a colegului nostru Dinu Bubulici, care după aproximativ un an de studii, muncă și procese birocratice a reușit să pună în funcțiune panourile fotovoltaice instalate pe acoperișul casei sale. Din data de 18 august, acestea funcționează conform tuturor normelor și legislației naționale. Dinu Bubulici ne explică pe pași cum a reușit să-și instaleze panouri fotovoltaice și cât l-a costat acest proces.

„Este un proces destul de anevoios, ai nevoie de mult timp și răbdare pentru ca să ajungi la acest rezultat.” Dinu ne-a explicat pe pași cum a ajuns să producă energie electrică cu ajutorul soarelui și ce etape trebuie să parcurgi pentru ca să faci acest sistem funcțional în Moldova, fiind persoană fizică.

Prima dată a fost interesat de acest sistem de producere a energiei electrice acum cinci ani, dar pe atunci prețurile erau foarte mari. În luna septembrie a anului 2019, Dinu a decis că va avea totuși acest tip de energie.

Pentru a înțelege tot procesul, este necesar mai întâi de toate să avem răspuns la două întrebări.

# Ce presupune energia produsă de panourile fotovoltaice?

Energia solară fotovoltaică este energie produsă prin celule fotovoltaice solare, care convertesc lumina soarelui direct în energie electrică. Ele sunt fabricate din materiale semiconductoare similare cu cele utilizate în electronică la cipurile semiconductoare din componența dispozitivelor semiconductoare. Când lumina soarelui este absorbită de aceste materiale, energia solară este convertită cu ajutorul participării particulelor subatomice, iar fluxul dirijat de electroni ce ia naștere reprezintă electricitatea.

Mai simplu: „Panourile sunt construite dintr-un strat de siliciu, acoperit cu alte straturi și alte chestii, iar când bate sorele și radiația solară cade pe panou, acolo are loc un proces un pic mai complicat care transformă energia solară în energie electrică. Pentru ca energia electrică să poată ajunge în prizele noastre în valoare de 220 de volți, este nevoie de un invertor care face această transformare”, ne explică Dinu.

# Ce presupune să vinzi energie electrică către Premier Energy?

„Energia pe care o produci cu panourile fotovoltaice nu reușești să o folosești în timp real și în cazul dat surplusul de energie trece printr-un contor bidirecțional care măsoară cât curent tu consumi și cât curent tu generezi și se duce în rețea. Astfel, avem o cifră înregistrată pentru consum și alta pentru generare. Calculele se fac odată la un an de zile. Dacă timp de un an tu ai produs mai multă energie decât ai consumat, atunci ai dreptul să ceri de la furnizorul tău de energie bani pentru surplusul de energie”, ne spune Dinu.

Explicat pentru cei care cunosc tare, tare puțin în sisteme de electricitate și energie: Premier Energy în Chișinău cumpără curent electric de la alte electrocentrale mari. Această energie vine prin cabluri la transformatoare, iar de la transformatoare, energia înaltă este transformată în 220 de volți și vine către prizele din casele noastre (un transformator alimentează un număr mai mare de consumatori).

În cazul lui Dinu, foile fotovoltaice transmit energie către prizele din casa lui și aceasta este din start transformată în 220 de volți. Instalația lui Dinu însă la fel este conectată la un transformator și participă la acest circuit de energie. Dacă se produce energie în surplus, aceasta merge către transformator, iar dacă se produce energie mai puțină, atunci Dinu o folosește pe cea care vine de la transformator. Are un contor special care calculează aceste date, iar o dată pe an acestea sunt comparate. Dacă sistemul instalat de Dinu a produs mai multă energie, el va primi bani de la Premier Energy, iar dacă a produs mai puțin și a avut nevoie de energie la transformator, va achita diferența tot către Premier Energy.

Cum să produci energie solară în Moldova dacă ești o persoană fizică?

Pasul 1: cercetări

Dinu nu cunoaște alte persoane fizice din Moldova care au panouri fotovoltaice, așa că fiecare pas l-a cercetat de sine stătător. De ajutor i-a fost internetul și perseverența.

# A cercetat ce tipuri de panouri trebuie să cumpere și de unde să le cumpere.

„Avem importatori la noi. Mi-ar fi fost mult mai simplu să apelez la ei, dar prețul lor este cu aproximativ 40 % mai mare decât cel pe care l-am achitat eu, dar am avut bătăi de cap ca să import aceste panouri”, ne spune Dinu.

# Apoi a cercetat care este modalitatea de import a panourilor, cum acestea pot fi transportate, cât costă livrarea, cum acestea pot fi vămuite și ce taxe de stat trebuie să achiți.

„Trebuie să discuți foarte bine cu furnizorul și să înțelegi ce metode ei folosesc pentru transportarea produselor. Trebuie să te uiți la recenzii atunci când alegi furnizorul”, adaugă Dinu.

# Alte cercetări au fost legate de modul de instalare a panourilor. Dinu a instalat singur panourile, fiind doar supravegheat de un electrician autorizat.

Pasul 2: cumpărarea panourilor fotovoltaice

După ce și-a ales furnizorul și produsele dorite, a discutat cu furnizorul. Dinu a parcurs la procesul de cumpărare. A cumpărat panourile din China, prin intermediul celui mai mare site de retail – alibaba.com. Banii pentru panouri au fost achitați înainte de livrare, prin intermediul cardului bancar.

„Eu am ales cea mai ieftină metodă de livrare: pe cale marină. A durat aproximativ trei luni din China până la portul din Constanța. Apoi din Constanța a fost achitată o companie de transport privată, care le-a adus cu camionul până acasă. Costurile pentru transport au fost achitate de furnizorul din China”, ne povestește Dinu.

Totuși, există și taxe de port, despre acestea Dinu nu știa: „Marfa a ajuns în port și am fost contactat să achit 900 de euro taxa. E o sumă foarte mare care trebuie inclusă în calcul de la început”.

O altă etapă anevoioasă este vămuirea. Dinu povestește că cei de la vamă nu prea cunosc procesul de vămuire în cazul persoanelor fizice. Astfel, a fost nevoit să caute și să le explice el anumite legi și cifre.

„Majoritatea persoanelor care importă ceva, o fac din postură de persoană juridică. Eu fiind persoană fizică, pentru ei părea suspicios de ce aș avea nevoie de aceste panouri și bănuiau că aș putea să fac contrabandă. A trebuit să dau explicații. În cazul persoanelor juridice, brokerul pregătește toate actele cu coduri vamale și tot de ce e nevoie, iar ei doar pun ștampila. Cum are loc acest proces pentru o persoană fizică ei nu știau. Trebuia să caut pe internet care sunt codurile vamale și care e procentul pentru vămuire și să le ofer lor.”

Și da, în Moldova nu există nicio subvenție sau scutire de TVA pentru cei care fac aceste investiții.

„Cu părere de rău, la noi încă se achită TVA destul de mare pentru aceste panouri și invertoare. Legislația încă nu permite, de exemplu cum e în România, să le imporți cu taxa zero pentru că este vorba de energie verde și regenerabilă. TVA-ul pentru panouri a fost 8 %, iar la invertoare – 20 % din preț”, ne explică Dinu.

Pasul 3: obținerea autorizării

A avea panourile fotovoltaice e abia jumătate de drum, poate mai puțin. După aceasta. urmează partea birocratică. Pe 19 decembrie, Dinu a primit avizul de racordare, pentru ca sa poată vinde energie verde.

„Acest aviz e primul document pentru a instala panourile fotovoltaice. Am primit permis pentru 5 kilowați. Pentru a obține acest aviz, am depus o cerere la oficiul Premier Energy. Le-am zis că vreau să instalez un sistem fotovoltaic de o anumită putere, cât va produce și la ce adresă. Am avut nevoie de buletin de identitate și de numărul locului de consum (după adresă se găsește acesta). Cerea se analizează, după care obții parametrii finali care sunt acceptați”, explică Dinu.

Pasul 4: instalarea panourilor fotovoltaice

Începutul lucrărilor de instalare a panourilor fotovoltaice

După ce ai avizul și panourile fotovoltaice, poți trece la treabă, dar nici aici nu-i totul foarte simplu.

„După ce obții aviz, trebuie să faci proiectul instalației împreună cu un proiectant autorizat, respectând parametrii din aviz”, ne spune Dinu.

Acest proiect include toate schemele, toate prizele, toate cablurile cu lungimi, grosimi și mărimi. Ulterior, proiectantul mai merge odată cu proiectul pregătit la Premier Energy și obține permis pentru începerea propriu-zisă a instalării.

„Proiectantul l-am găsit online. Există o listă de electricieni autorizați în Moldova cu contacte cu tot și am luat aleatoriu un număr de acolo al unuia care activează în zona Chișinău. Electricianul pe care l-am găsit m-a ajutat să găsesc și un proiectant.”

Pentru acest proiect, Dinu a achitat în jur de 2 500 de lei.

Lucrările de instalare Dinu le-a făcut singur. În total, i-a luat aproximativ o săptămână de lucru (6-7 ore pe zi).

„Dacă ai cunoștințe generale despre cum lucrează o priză și cum să conectezi un bec în casă de la zero, e foarte simplu ca să pui și acest sistem fotovoltaic, doar că trebuie să respecți anumite reguli care sunt stipulate în proiect. Dacă găsești pe cineva care să-ți facă lucrările plătești vreo 1 000-2 000 de lei și gata, în funcție de volumul de lucru. Eu am avut timp liber și am ales să fac singur această muncă.”

Electricianul autorizat este cel care l-a supravegheat pe Dinu în timp ce el a realizat toată instalația conform proiectului. Munca electricianului l-a constat în jur de 1 000 de lei.

„Electricianul verifica munca pe care o făceam pentru ca să corespundă cu normele din proiect. Dacă ceva nu era în regulă, îmi spunea ce și cum să refac. De asemenea, el se ocupa un pic și de birocrație.”

Pasul 5: conectarea panourilor

După ce ai totul gata, oricum nu ai dreptul să dai totul în rețea. Este nevoie de un fel de aprobare finală.

„După toată munca, electricianul face o declarație că totul corespunde normelor, apoi cheamă reprezentanți de la Premier Energy și de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Când totul este verificat și aprobat, mergi cu pachetul documente la Premier Energy pentru ca să întocmești un contract care include câtă energie maximală tu poți produce, cum merge contorizarea etc., după care ei vin și-ți conectează fizic contorul nou.”

Din 18 august, Dinu a fost conectat la acest contor. Acum el produce și vinde energie electrică.

Contorul instalat de Dinu

# Întrebări curioase

Este diferență de producere a energiei pe timp de vară în comparație cu iarnă în Moldova? Da. Pentru că vara avem mai mult soare, producem energie în plus, iar iarna mai puțin.

Care a fost timpul total investit în proces? Aproximativ un an de zile (ținând cont și de perioada pandemică).

Avem o lege în Moldova care îți permită să vinzi energie? Da. O puteți găsi AICI.

Sunt necesare controale suplimentare pe parcursul anilor? Verificările sunt aceleași ca și pentru un utilizator simplu de energie.

Pe cât timp poți semna un contract cu furnizorul de energie electrică (în cazul lui Dinu – Premier Energy)? Contractul poate fi semnat pe maximum 25 de ani, după care poate fi prelungit.

Care a fost suma totală investită pentru procurarea și instalarea panourilor fotovoltaice? Tot procesul a costat în jur de 4 000 de euro (doar panourile fotovoltaice – în jur de 2 400 de dolari).

„E o investiție foarte serioasă. Lumina solară nu este gratuită, ca să înțeleagă toată lumea. Necesită o investiție inițială foarte mare, care se va restitui în cel mai bun caz în 10 ani. Eu am făcut o investiție inițială care se răscumpără în 10-12 ani, iar ulterior încă cinci-10 ani după ce o să se răscumpere voi avea energie fotovoltaică pe care o generez eu”, ne mai explică Dinu.

De cât timp e nevoie pentru a recupera suma investită? Conform estimărilor după prima zi de funcționalitate a panourilor, e necesar aproximativ 1 500 de zile însorite.

Datele conturului după o zi de lucru

Cât timp pot fi utilizate aceste panouri? Panourile fotovoltaice sunt proiectate în așa fel încât să dureze cam 20 de ani, uneori ajung și până la 30 de ani.

Rezultat final: panourile fotovoltaice instalate de Dinu

Dinu nu se oprește aici. Vrea să facă și la casa părintească din Drochia un astfel de sistem, dar acolo e mai complicat din cauză că procesul birocratic e și mai greoi, iar specialiștii și autoritățile nu cunosc mai nimic despre energia fotovoltaică și nici nu sunt interesate de dezvoltarea acestui sistem.

Noi îi urăm multă răbdare și succes!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente