Fracțiunile DA și PAS au înaintat cele mai multe inițiative legislative în ultima sesiune a parlamentului

50093735836_a4ddbca9e1_k-920×613

Pe parcursul sesiunii de primăvară-vară, în parlament au fost înregistrate 350 de inițiative legislative. Cele mai multe inițiative legislative au fost înaintate de fracțiunea Platforma DA – 58 de proiecte, urmată de Fracțiunea PAS – 47 de proiecte.

În continuare, Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a înaintat 44 de inițiative legislative. Grupul parlamentar PRO MOLDOVA a elaborat și a înaintat 21 de proiecte, Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) – 19 proiecte, Fracțiunea Partidului ȘOR – 17. Deputații independenți sunt autori ai patru proiecte.

Totodată, 27 de inițiative legislative au fost înaintate de Biroul permanent al parlamentului sau de către grupuri de deputați din toate fracțiunile parlamentare.

Guvernul a înaintat parlamentului pentru dezbateri și aprobare 95 de proiecte de acte legislative, iar președintele țării – 17 proiecte.

Potrivit constituţiei, dreptul la iniţiativă legislativă aparţine deputaţilor, preşedintelui Republicii Moldova, guvernului şi Adunării Populare a Găgăuziei, care sunt consideraţi autori ai proiectelor de acte legislative sau ai propunerilor legislative.

Vezi mai jos care sunt principalele legi adoptate.

# Parlamentul a adoptat propunerea guvernului de declarare a stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 60 de zile – 17 martie.

Parlamentul a votat anularea sesiunilor de bacalaureat în anul 2020 – 21 mai.

Parlamentul a votat modificarea Codului penal cu un articol care-i vizează pe participanții și organizatorii curselor auto ilegale. Cursele ilegale vor fi sancționate cu până la 75 000 de lei sau cu închisoare de până la doi ani – 18 iunie.

Obținerea pensiei va fi realizată și prin procură – 16 iulie.

Parlamentul a anulat examenele de calificare pentru elevii din școlile profesional tehnice – 11 iunie.

„Legea ONG-urilor” a fost votată în parlament – 11 iunie.

Agresorii familiali vor fi monitorizați cu brățară aplicată pe mână sau picior – 11 iunie.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente