În acest an, vacanța de vară o petrecem acasă. Acesta este un motiv bun de a cunoaște locurile frumoase din Moldova, dar și oamenii talentați din țara noastră. Unul dintre acești oameni este Pavel Țăranu, cel care a construit singur două căsuțe pe malul râului Nistru, în satul Cioburciu, raionul Ștefan Vodă.
Autoarea blogului aporstrof.md a vizitat acest loc și povestește despre senzațiile trăite.
„Ai senzația că sunt înălțate în copaci, dar de fapt sunt ridicate pe piloni de șase metri. Meșterul a acoperit casele cu stuf – cel mai bun aparat de aer condiționat din lume. E răcoare și bine înăuntru. Pe cât de cochete sunt căsuțele pe dinafară, pe atât de frumoase și tradiționale sunt ele în interior. Țolurile întinse pe jos, covoarele moldovenești agățate pe pereți, prosoapele parcă lăsate la nimereală peste o ramă din lemn, fotografiile vechi ale oamenilor din sat și din familia meșterului popular, pernele îmbrăcate în broderie și alte detalii te fac să te simți oaspete așteptat cu mult drag.”
„În acest decor exotic se înscrie de minune lavoarul de afară, lângă care am găsit ligheane și cratițe în care copiii din căsuța vecină și-au spălat picioarele înglodate în nămolul din Nistru. Noi am ajuns la pensiunea Meșter Faur după ploile mari de acum o săptămână. Râul le-a inundat gazdelor și o bucată din grădină, iar căsuțele păreau că plutesc pe apă. Era o mică Veneție aici, de aceea ierbii de sub căsuță i-a luat loc glodul. Asta însă nu deranjează deloc, dimpotrivă, te contopește cu atmosfera locului.”
„Ce ar putea însă să sperie unii turiști, ca să îi bucure pe alții? Veceul din fundul grădinii și dușul de afară. Căsuțele nu sunt dotate cu o baie, așa că musafirii au de străbătut toată grădina ca să își facă toaleta. Am înțeles că un asemenea anturaj le-a plăcut mult japonezilor și olandezilor. Ultimii aveau chiar doi copii mici. Și mie mi-a plăcut ideea, iar spălatul picioarelor în lighean mi-a amintit de copilăria mea în mare parte petrecută la bunicii din satul Vadul Rașcov.”
„Ce o să vă placă? Plimbările cu barca sau caiacul pe Nistru. Noi am ales barca, deoarece eram cu fetițele noastre. Am oprit pe plaja cu nisip a unei insule. Cică e cea mai mare insulă pe un râu din Europa. Ne-am scăldat, am făcut băi de soare. Tot în această zonă vă puteți plimba cu bicicletele. Traseul trece prin pădure.”
Cazare/cât costă?
# 250 de lei/persoană pentru 24 de ore.
Activitățile din camping:
# pescuit cu undița;
# sport cu caiacul;
# plimbări cu barca;
# plimbări cu căruța prin pădure.
Alimentația.
Campingul nu oferă servicii de alimentație, dar din partea gazdei veți putea primi seara zeamă de pește, prins în timpul zilei din Nistru. De asemenea, veți avea loc de depozitare a propriilor alimente (frigider în fiecare cameră).
Locuri disponibile – zece.
# O căsuță cu o odaie (trei paturi) și terasă aparte.
# O căsuță cu două odăi (șapte paturi), la fel cu terasă aparte.
# Până la sfârșitul lunii august toate locurile sunt rezervate, din septembrie rezervările sunt disponibile.
Pentru a face rezervări la pensiune, puteți apela numărul de telefon 069 520 043.