(foto) Călătorii prin Moldova. Cinci locuri din Bălți care merită a fi vizitate

bălți

Capitala de Nord a Republicii Moldova rămâne a fi unul dintre cele mai importante orașe socio-culturale și economice din țară. La capitolul evenimente electorale poate fi chiar primul la nivel național; să nu uităm de concertele fastuoase din ultimii ani cu artiști internaționali. Ei bine, acum lucrurile s-au liniștit și e timpul să descoperim lucrurile autentice în fiecare oraș din Moldova. În acest material vei cunoaște cinci locuri pe care merită să le vizitezi dacă ai ajuns în Bălți și ai la dispoziție o zi sau două.

Muzeul de Istorie și Etnografie Bălți

Strada: Alexandru Lăpușneanu 2;

Program de lucru: luni-sâmbătă – 9.0-17.00; duminică – zi liberă.

Sugestia noastră este să începi explorarea orașului Bălți nu direct din stradă, dar vizitând muzeul pentru a face cunoștință cu istoria orașului.

Muzeul din Bălți dispune de un fond muzeistic, de bunuri materiale mobile în număr de peste 34 000 de unități. Veți putea vedea colecții variate din arheologie, colecții numismatice (dinarul roman cu chipul împăratului Marcus Aurelius, monede bizantine, medalii și monede dedicate lui Mihai Eminescu), documente vechi (scrisori și circulare emise de Visarion Puiu), armament (spada unui ostaș din armata lui Ștefan cel Mare), etnografie (costume naționale). Printre exponate se evidențiază o bisericuță cu înălțimea de circa un metru, confecționată integral din miez de pâine, păstrată anterior la Catedrala „Sfântul Nicolae” din Bălți.

wikipedia.org

La Bălți se pune mult accentul pe evenimentele istorice din cel de-Al Doilea Război Mondial, inclusiv „eliberarea orașului de fasciști” în cadrul operațiunii Iași-Chișinău. Vizitatorii vor putea vedea haine militare, telefoane de campanie/de câmp, materiale de propagandă menite să consolideze conceptul sovietic al „Marelui Război pentru Apărarea Patriei”, arme de foc etc.

istoria.md
istoria.md

# Lacul orășenesc

btv.md

Este unul dintre cele mai populare locuri de agrement și de practicare a sportului din oraș. Copiii, adulții, bătrânii, animalele de companie vin aici să se odihnească în sânul naturii. Lacul se află în centrul orașului, de aceea îți va fi ușor să te deplasezi în acest loc. Apropo, aici se permit picnicurile, așa că poți savura din plin ospitalitatea orașului, iar odată cu apusul soarelui vei putea admira toată frumusețea naturii.

# Parcul „Andrieș”

Parcul „Andrieș” este situat în zona centrală istorică a orașului Bălți și reprezintă un complex de carusele și cafenele pentru părinți și copii. Este cel mai potrivit loc în care să te distrezi împreună cu copiii. Dacă nu te temi de înălțime, te provocăm să urci pe „Roata dracului” și să vezi întregul oraș de la înălțime.

Pe teritoriul parcului „Andrieș” adulții vor găsi mai multe distracții pe plac.

sporter.md

# Biserica Armenească

Această clădire se află peste drum de parcul „Andrieș” și reprezintă o adevărată comoară a orașului. În municipiul Bălți se află una dintre cele mai frumoase monumente arhitecturale din Moldova. Este vorba despre biserica „Sfântul Grigore Luminătorul”, care este localizată în centrul orașului și reprezintă o adevărată destinație turistică. Acest lăcaș în mare parte a timpului este închis, însă dacă vei avea noroc să prinzi momentul cânt este deschis, atunci nu rata ocazia să intri și să discuți cu enoriașii.

Echipa #diez a avut acel noroc și a vizitat biserica din interior.

# Strada pietonală din Bălți

Strada pietonală din Bălți este cea mai lungă din Moldova și constituie 1,3 kilometri. De-a lungul acestei străzi poți descoperi multe locuri istorice, începând de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” și terminând cu strada Mihai Viteazul. Pe întregul itinerar vei vizita Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, havuzul orașului, piața „Vasile Alecsandri” unde tinerii practică sport, iar adulții se plimbă. Vei putea vizita o biserică catolică, vei avea ocazia să faci fotografii lângă renumitul tanc și vei vedea cum arată cea mai scurtă stradă din Bălți.

Vezi aici cum reporterul #diez a călătorit pe acest itinerar.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente