UE oferă ajutor pentru renovarea obiectivelor cultural-istorice din țară. Votează obiectivele care vor fi renovate

Obiective culturat

16 obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului participă la un concurs organizat de PNUD în urma căruia vor fi selectate 10 dintre acestea, care urmează să fie renovate cu ajutorul UE. Astfel, PNUD invită toți doritorii să participe la votare pentru a selecta cele 10 obiective cultural-istorice care vor fi renovate.

În concurs participă turnuri de apă, mori de apă și de vânt, muzee și monumente vechi, care au de la câteva zeci, până la sute de ani. O persoană poate vota o singură dată (este acceptat un singur vot de pe un IP) în perioada 14 iulie-3 august 2020.

Vezi mai jos lista celor 16 obiective.

# Turnul de apă din orașul Șoldănești

Turnul de apă a fost construit în 1893. Inițial, asigura cu apă locomotivele, dar este exploatat și în prezent și deservește 400 de beneficiari. Fântâna arteziană se află la 150 de metri de stația de cale ferată. Turnul este construit din cărămidă roșie, fundamentul este din piatră, iar acoperișul – din tablă. În interior se află o cisternă pentru acumularea apei și un sistem de conducte.

# Cavoul familiei Macri din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni

Cavoul familiei Macri a fost proiectat de arhitectul Alexandru Bernardazzi și a fost construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. La intrare este instalată o piatră funerară. Ușa metalică are elemente de fier forjat, lucrate manual. Cele mai multe detalii ale construcției sunt din marmură și granit. În interior tavanul are forma unei piramide sub care se află un postament pe care se expuneau sicriele. Cavoul este un monument turistic foarte vizitat, deoarece cuprinde o istorie internațională: autorul este de origine italiană, familia Macri – de origine greacă, familia Donici – români basarabeni refugiați în Argentina, Lîsacovschi – polonezi cu origini rusești.

# Sinagoga din s. Rașcov, Camenca

Sinagoga a fost construită în stil baroc european-estic, în secolele XVII-XVIII. Înălțimea pereților în prezent este de aproximativ de opt metri. Clădirea era divizată în sala principală și câteva încăperi mai mici. La începutul anului 1930, în cadrul unei operațiuni antireligioase, autoritățile sovietice au distrus bolta sinagogii. Pereții sunt din zidărie de piatră și destul de stabili datorită grosimii lor.

# Moara de apă, satul Beloci, Râbnița

Moara de apă a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea. Este o clădirea unică, cu zidărie din piatră în trei nivele. La ridicarea ei nu a fost folosit niciun cui, grinzile din lemn susțin până în prezent construcția, iar pietrele au fost aranjate perfect una peste alta. În plus, toate mecanismele aduse din orașul elvețian Zürich s-au păstrat până în zilele noastre. Moara prelucra până la două tone de cereale pe zi și producea câteva tipuri de făină și crupe.

# Prima așezare din Moldova, satul Ofatinți, Râbnița

Un monument arheologic, de 2×2 m și cu înălțimea de trei metri, marchează locul unde a fost descoperită prima așezare umană de pe teritoriul Republicii Moldova. Construcția a fost realizată din beton de mozaic colorat în anii 50 ai secolului trecut. Are două panouri informaționale din marmură și două panouri metalice care prezintă scene din viața omului în Paleolitic. Monumentul a fost edificat pe un mal de pământ în care fuseseră găsite unelte din piatră și statuete din ceramică, oase de mamut, urs, hienă etc., cu o vechime de cel puțin un milion de ani.

# Orașul Subteran, satul Bâcioc, Grigoriopol

Obiectivul reprezintă cariere de piatră din diferite perioade de extracție, cu săli de diferite forme și mărimi. Unele galerii sunt executate în diferite niveluri, care se intersectează pe alocuri. În momentul actual, galeriile sunt conservate, aflându-se în diferite stări de stabilitate. Din aceste locuri au fost extrase blocurile de calcar folosite la construirea cetății Tighina.

# Ruinele bisericii din satul Rașcov, Camenca

Nu se știe precis când a fost construită biserica. Unele estimări indică secolele XV-XVI, altele arată perioade mai târzii. În orice caz, planificarea clădirii sugerează că inițial nu era vorba despre un lăcaș ortodox. Construcția avea din start formă dreptunghiulară și numai apoi s-au construit anexe pentru a-i da forma crucii. Conform unei legende, în această biserică a fost cununată fiica domnitorului Vasile Lupu, Rosalinda.

# Clădirea auditoriului Pușkin, orașul Tighina

Clădirea auditoriului are pereți exteriori din blocuri de piatră calcaroasă. În interior, de-a lungul timpului, au avut loc intervenții cu materiale specifice perioadelor respective, astfel încât, printre altele, a fost adăugată o carcasă din beton armat. La începutul secolului al XX-lea, auditoriul se afla în centrul vieții sociale a orașului Tighina. Acolo au evoluat vedete ale vremii și trupe de teatru renumite aflate în turnee. În timpul Primului Război Mondial, clădirea a fost transformată în spital, care, în 1916, a fost vizitat de țarul Nikolai al II-lea.

# Clopotnița din Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești

Clopotnița a fost construită în secolul al XVII-lea. Cu o înălțime de șapte metri și cu pereții din piatră, construcția are două nivele. Ea este situată lângă un cimitir vechi, în care s-au păstrat un cavou și câteva cruci. Lângă ea se afla inițial și o biserică din lemn care a fost însă distrusă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Din ea a rămas doar altarul în care, în zile de sărbătoare, localnicii mai aprind candela.

# Moara de vânt din satul Gaidar, UTA Găgăuzia

Moara de vânt din satul Gaidar a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea. Este în întregime din lemn, inclusiv mecanismele care prelucrează cerealele. În prezent, nu funcționează, dar a activat până în 2005. Construcția se poate roti în jurul axei sale la 360 de grade. Unicitatea morii constă în faptul că o singură persoană poate gestiona toate procesele.

# Digitalizarea desenelor animate produse de studioul Moldova-Film

Societatea „Moldova Film” dispune de un fond cinematografic considerat patrimoniu național, care, timp de 68 de ani, a acumulat mai bine de 1 500 de filme, dintre care 109 filme sunt de animație. Pionerul animației moldovenești poate fi considerat pictorul de cinema Anton Mater, care a realizat două filme animate cu păpuși în volum după poveștile lui Ion Creangă „Punguța cu doi bani” și „Capra cu trei iezi”. Tandemul Contantin Balan și Spiridon Vangheli a creat un serial întreg despre micuțul Guguţă, care poate fi considerat cel mai reușit desen animat.

# Muzeul de istorie și etnografie din Molovata-Nouă, raionul Dubăsari

Clădirea a fost construită în 1940. În 2006, au fost ridicate două anexe și, în același an, aici a fost deschis muzeul. Imobilul are un singur nivel, este dotat cu sistem de încălzire, rețea electrică și canalizare. Astăzi muzeul are nouă săli expoziționale tematice. Dispune de circa 4 500 de piese de muzeu și exponate. Anual, muzeul este vizitat de circa 2 500 de turiști individuali și 800-900 de vizitatori în grup.

# Cascada artificiala de lângă satul Poiana, raionul Șoldănești

Cascada se află într-o pădurice, la o înălțime de 30-35 de metri. Este realizată din piatră naturală, iar apa vine dintr-un izvor din preajmă. Judecând după relieful cascadei, apa a curs pe două canale artificiale. În prezent, apa trece doar prin unul dintre ele.

# Cavoul Familiei Wittgenstein, Camenca

Construit aproximativ la mijlocul secolului al XIX-lea, cavoul este situat la subsolul unei clădiri cu un singur etaj. Alături se află un cimitir luteran restabilit. Construcția măsoară aproximativ 9×18 m. Cavoul are 12 nișe pentru înmormântări și o placă pentru inscripții. Aici a fost înmormântat Piotr Hristianovici Wittgenstein, general rus care s-a aflat la baza dezvoltării regiunii Camenca, soția sa, Antuanetta, și câțiva dintre urmașii lor. Suprastructura – care inițial era o biserică – a fost schimbată, în prezent fiind o construcție edificată în perioada sovietică.

# Muzeul satului Doroțcaia, raionul Dubăsari

Clădirea a fost înălțată în anii 1940. În incinta ei a fost deschis un muzeu în 1985. Expozițiile muzeului prezintă cele mai relevante obiecte realizate din bronz și argint, provenite de pe teritoriul localității și din împrejurul ei. Unele dintre aceste exponate reprezintă adevărate capodopere din antichitatea clasică, precum și din epoca medievală. Printre colecții se numără și o comoară, găsită pe teritoriul satului Doroțcaia în 1965, în timpul unor lucrări agricole. Este vorba de 290 de monede grecești de argint Istra și Tira emise în anii 340-360 înaintea erei noastre.

# Turnul Vânturilor, satul Stroiești, Râbnița

Monument istoric și arhitectural, având forma unei pergole, ridicat la sfârșitul secolului al XIX-lea de către Emilia Wittgenstein-Trubețcaia, în memoria tatălui său, general-mareșalului armatei Imperiului Rus, participant la războiul din 1812, Piotr Hristianovici Wittgenstein. Construcția este amplasată pe o stâncă abruptă lângă Nistru și domină această zonă. Este zidită din blocuri mari de piatră locală și are o înălțime de aproximativ cinci metri.

Rezultatele votării vor constitui 50 % din scorul final, iar restul de 50 % din pondere îl va constitui decizia Grupului de monitorizare a patrimoniului cultural al Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Cele 16 obiective au fost selectate dintr-un total de 248 de proiecte de membrii grupului, în baza fezabilității și durabilității lor. Din grupul respectiv fac parte experți în domeniu.

Cele 248 de propuneri inițiale au fost depuse de reprezentanți ai administrațiilor publice locale, grupuri de inițiativă, ONG-uri, oameni, în urma unui apel public lansat pe 22 ianuarie.

Mai multe despre Programul finanțat de Uniunea Europeană „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova, găsiți pe site-ul PNUD Moldova, pe pagina de Facebook: Poduri de încredere peste Nistru.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente