(podcast) #sexplicații în limba rusă. De ce o tânără a „furat” un absorbant din geanta mamei și aproape tot ce trebuie să știi despre menstruație

sexplicații

Deja de cel puțin cinci ori te-am însoțit în căști, pe drum spre casă sau spre birou, la plimbare sau ți-am răsunat în casă pe timp de izolare. Acum, e timpul să-ți pregătești din nou căștile și să asculți cel de-al șaselea episod al #sexplicațiilor. În emisiunea de astăzi, vorbim despre menstruație – de ce acest subiect devine unul jenant la un moment dat, câte conspirații se fac ca fetele să poată scoate un absorbant din geantă, la ce duce lipsa de comunicare dintre părinți și copii și cum experiențele legate de menstruație pot deveni traumatizante.

În episodul de astăzi, vorbim cu Lilia, o tânără din Stânga Nistrului, despre: provocările de a avea menstruație în secolul XXI, cum a „furat” un absorbant de la mama ei, importanța discuției acestui subiect în spațiul public, de ce băieții trebuie să cunoască cât mai multe despre ciclul menstrual și menstruație și practica de a cumpăra produse de igienă personală.

Ciclul menstrual și menstruația în sine este un proces important în ceea ce ține de sănătatea persoanelor de sex feminin. Totuși acest subiect, fiind unul tabu în societate, despre care se vorbește rar, în treacăt și fără detalii, generează la rândul său o serie de mituri. Ne-am propus să discutăm cu Galina Lesco, medică ginecologă în cadrul Centrului de Sănătate pentru Tineri „Neovita”, despre ce este menstruația și care e diferența dintre acest proces și ciclu menstrual, pentru ce ne trebuie calendarul menstrual și în care cazuri trebuie să ne adresăm la medic.

Al doilea episod în rusă îl puteți asculta mai jos (dați clic pe butonul play).

 

În următoarea ediție a podcast-ului #sexplicații în limba rusă, vom vorbi despre pastilele contraceptive din perspectiva unei tinere din Stânga Nistrului.

Tinerii de la The Wax Road ne sunt alături în această aventură, iar pe parcursul edițiilor vei putea asculta muzica lor pe fundalul podcast-ului. În ediția de mai sus, auzi piesa Summer CityÎți sugerăm să îi urmărești și pe Facebook.

# De ce logoul e o varză?

Bine, poate nu te-ai prins din start că e o varză, dar asta este. De mici, avem parte de lecții de educație sexuală de la părinții noștri, doar că aceste lecții sunt cam „varză” din moment ce maturii menționează această legumă ca fiind locul provenienței noastre. În cadrul #sexplicații, vom „dezgoli” foaie după foaie varza, aducându-ți ore din practica și experiența tinerilor și specialiștilor din domeniu.

# Cum ne vei putea asculta?

Deocamdată, ne poți asculta prin intermediul linkului de mai sus și al Spotify (pentru cei care au reușit să-și facă un cont aici, în ciuda faptului că aplicația nu este disponibilă în Moldova). Suntem disponibili și pe:
# Apple Podcasts;
Breaker;
# Google Podcasts;
Pocket Casts;
RadioPublic.

De asemenea, pentru mai multe subiecte interesante, poți să urmărești și pagina noastră de Instagram.

###

Acest material a fost produs cu prin intermediul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. Opiniile exprimate aici nu prezintă în niciun caz punctul de vedere oficial al Uniunii Europene sau al PNUD.

Taguri: ##sexplicații
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente