Pandemia de COVID-19 afectează grav activitatea industrială din Republica Moldova

sdfghgfds
Foto: https://focuspress.ro/

Producția industrială din Republica Moldova s-a micșorat cu 25 % în comparație cu anul precedent. Biroul Național de Statistică informează conform noilor date despre descreșterea industriei extractive cu 37,6 % și a celei prelucrătoare cu circa 28,5 %. Totodată, s-a înregistrat creștere cu șase la sută la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat.

În ianuarie-aprilie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, producția industrială (serie brută) a fost mai mică cu 5,6 %, ca urmare a descreșterii în industria extractivă (-12,1 %), în industria prelucrătoare (-4,5 %) și la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-8,9 %), scrie într-un raport BNS.

În aprilie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, industria alimentară a înregistrat o creștere a producției industriale precum: fabricarea uleiurilor și a grăsimilor vegetale și animale (de 7,7 ori), fabricarea produselor de morărit, a amidonului și a produselor din amidon (cu 18,1 %) etc.

Totodată, s-au înregistrat reduceri ale producției industriale la următoarele activități ale industriei alimentare: fabricarea altor produse alimentare (cu 53,2 %), prelucrarea și conservarea peștelui, a crustaceelor și a moluștelor (cu 36,4 %), prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor (cu 23,0 %), fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase (cu 18,3 %), fabricarea produselor lactate (cu 2,4 %), producția, prelucrarea și conservarea cărnii și a produselor din carne (cu 1,9 %).

Biroul Național de Statistică spune că în perioada de referință s-au înregistrat descreșteri și la alte activități ale industriei prelucrătoare, cum ar fi: fabricarea autovehiculelor, a remorcilor și semiremorcilor (cu 82,5 %), fabricarea echipamentelor electrice (cu 69 %), fabricarea mobilei (cu 66,8 %), fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice (cu 61,7 %), tăbăcirea și finisarea pieilor, fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, a harnașamentelor și a încălțămintei, prepararea și vopsirea blănurilor ( cu 59,5 %).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente