(podcast) #sexplicații, acum și în limba rusă. Ce înseamnă primul sex pentru o tânără din stânga Nistrului

sexplicații

În această iarnă, am lansat podcast-ul #sexplicații, pentru a te însoți diminețile la școală, universitate sau job, iar seara – în drum spre casă. Credem că și tinerii vorbitori de limba rusă trebuie să aibă acces la educație sexuală, prin discuții sincere și deschise cu invitații noștri care oferă explicații profesioniste de la specialiști, vrem să relatăm despre ce nu se vorbește la școală, iar acasă – rareori.

În primul episod în limba rusă, ca și în cazul celui în română, vorbim despre primul sex. Primul sex poate fi o experiență stânjenitoare, traumatizantă sau, din contra, una frumoasă, de care îți amintești cu zâmbet.

Vorbim cu o tânără de 22 de ani din stânga Nistrului. Margarita și-a asumat prima experiență sexuală conștiincios. Tânăra ne-a spus cum a ajuns să facă primul sex, cum s-a informat, de ce ea a fost cea care a procurat prezervativele și de ce e important să fim selectivi atunci când e vorba despre alegere partenerului sexual. Tot în această ediție, am vorbit și cu un medic ginecolog care ne-a explicat pe îndelete acest subiect, punctând inclusiv despre importanța himenului în procesul de dezvirginare.

Pentru că mituri pe internet în legătură cu primul act sexual, dezvirginarea și importanța himenului circulă foarte multe. Discutăm și cu Galina Lesco, medică ginecologă în cadrul Centrului de Sănătate pentru Tineri „Neovita, care ne spune din aspect medical de înseamnă acest „statut” de persoană virgină și ce facem până la urmă cu acea peliculă atât de controversată, himenul.

Primul episod în rusă îl puteți asculta mai jos (dați clic pe butonul play).

În următoarea ediție a podcastului #sexplicații în limba rusă, vom vorbi despre menstruație, din perspectiva unei tinere din stânga Nistrului.

Tinerii de la The Wax Road ne sunt alături în această aventură, iar pe parcursul edițiilor vei putea asculta muzica lor pe fundalul podcast-ului. În ediția de mai sus auzi piesa „Summer City”. Îți sugerăm să îi urmărești și pe Facebook.

# De ce logoul e o varză?

Bine, poate nu te-ai prins din start că e o varză, dar asta este. De mici avem parte de lecții de educație sexuală de la părinții noștri, doar că aceste lecții sunt cam „varză” din moment ce maturii menționează această legumă ca fiind locul provenienței noastre. În cadrul #sexplicații vom „dezgoli” foaie după foaie varza, aducându-ți ore din practica și experiența tinerilor și specialiștilor din domeniu.

# Cum ne vei putea asculta?

Deocamdată ne poți asculta prin intermediul linkului de mai sus și al Spotify (pentru cei care au reușit să-și facă un cont aici, în ciuda faptului că aplicația nu este disponibilă în Moldova). Suntem disponibili și pe:
# Apple Podcasts;
Breaker;
# Google Podcasts;
Pocket Casts;
RadioPublic.

De asemenea, pentru mai multe subiecte interesante, poți să urmărești și pagina noastră de Instagram.

###

Acest material a fost produs cu prin intermediul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. Opiniile exprimate aici nu prezintă în niciun caz punctul de vedere oficial al Uniunii Europene sau al PNUD.

Taguri: ##sexplicații
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente