(video) „Nu participa la concursuri dubioase și nu răspunde la apeluri necunoscute.” Cum să previi fraudele bancare și Telco

iute credit

Fie că vorbim despre fraudarea cardurilor, fraudele electronice sau furtul de identitate, în ediția de astăzi a emisiunii „Află totul despre bani” vei face cunoștință cu cele mai răspândite metode și, ca de obicei, voi discuta cu experți din domeniu care îmi vor povesti în detaliu cum are loc furtul de date personale și, ulterior, sustragerea banilor de pe conturile clienților băncii.

Așadar, două dintre cele mai populare metode la care apelează infractorii sunt: skimming și phishing.

Skimming-ul este atunci când se folosesc dispozitive electronice speciale, care copiază datele de pe banda magnetică a cadrului. Aceasta se realizează la bancomate sau prin intermediul POS-urilor.

Phising-ul este o metodă mai sofisticată și „inteligentă”. Clienții sunt mințiți printr-un mesaj parvenit pe poșta electronică de la un așa-zis reprezentant al companiei care le cere urgent să transmită datele personale sau, în caz contrar, contul lor bancar va fi blocat. În realitate, banca sau un alt prestator de servicii bancare nu formulează astfel de mesaje alarmante și nu cer niciodată datele personale de la clienții lor.

Se întâlnesc cazuri când instalezi din neatenție o aplicație de tip malware pe smartphone sau pe computer, care are menirea să-ți analizeze tranzacțiile online cu cardul. Astfel, din numele tău și, cel mai important, din banii tăi, vor fi achiziționate lucruri prețioase pe care nu le vei vedea vreodată.

Pentru a preveni astfel de cazuri, te sfătuiesc:

#1. să instalezi doar antiviruși licențiați;

#2. să nu accesezi linkuri dubioase sau atașamente din e-mailuri ale unor persoane pe care nu le cunoști;

#3. să nu divulgi informațiile personale sau datele cardului bancar;

#4. dacă primești un apel din partea unor reprezentanți ai băncii care îți cer datele personale, spune-le că revii mai târziu și apoi sună la numărul expus pe pagina web a băncii;

#5. să nu lași datele tale personale la vedere, nu le fotografia și nu le trimite altora;

#6. să monitorizezi zilnic istoricul extraselor bancare și să anunți banca de orice activitate neobișnuită.

Așadar, pentru a-ți răspunde la mai multe întrebări referitoare la prevenirea cazurilor de fraudă bancară, te invit să asculți și să notezi sugestiile experților pe care i-am invitat.

Eugenia Valciuc, șefa Secției carduri bancare și produse retail a băncii FinComBank, care ne va vorbi despre fraudele financiare din perspectiva băncilor și Valeriu Crivceanschi, manager Sisteme Plăți în cadrul companiei Paynet, care ne va explica cum funcționează înșelăciunile cu cardul, cum să prevenim riscurile de fraudă atunci când efectuăm plăți online.

Și asta nu e tot. În această ediție îți voi povesti și despre fraudele prin telecomunicații, cunoscute ca fraude Telco. Ina Harea, șefa Serviciului Audit, Control și Gestiune riscuri în cadrul companiei Orange Moldova, îmi va povesti prin ce se manifestă acest tip de fraudă și cum să ne protejăm de mesaje false.

Știai că? 

În anul 2013, FBI l-a arestat pe Hamza Bendellaj, unul dintre cei mai periculoși hackeri din lume, care a furat zeci de milioane de dolari din 200 de bănci din lume pentru distracții și viață de lux. El a infectat cu un virus peste 600 de milioane de computere de unde fura datele personale. Presa l-a supranumit „hackerul zâmbitor”, deoarece el zâmbea în momentul când a fost arestat și escortat de poliție.

Iată un exemplu când o fraudă bancară este făcută în folosul celor săraci. Un lucrător de bancă a fost supranumit „Robin Hood italian” după ce acesta a fost arestat de poliție pentru că sustrăgea, timp de șapte ani, sume mici de bani de la oameni bogați și le transfera pe conturile altor oameni care nu puteau obține credit. Gilberto Baschiera, așa îl chema pe acel manager, a scăpat de închisoare, deoarece el nu și-a atribuit niciun euro din banii sustrași.

Urmărește emisiunea „Află totul despre bani” și nu rata următoarele ediții. Pentru mai multe informații, accesează pagina de Facebook a campaniei naționale de Educație Financiară „Află Totul Despre Bani” și neapărat abonează-te pentru a-ți îmbogăți feed-ul cu informații de calitate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente