(foto) #StaiacasăSAFE: Doi tineri din Moldova au creat o cutie cu lampă ultravioletă pentru dezinfectarea lucrurilor personale

lampacollage

Doi tineri din Moldova au creat o cutie cu lampă ultravioletă pentru dezinfectarea lucrurilor personale. Tinerii spun că acest instrument le va permite oamenilor să-și dezinfecteze măștile de unică folosință (și cele reutilizabile), mănușile, cheile, telefonul, poșeta și alte lucruri personale expuse bacteriilor și virusurilor.

Alexandr Budeac și Aina Rozîpalivanov, participanți ai programului XY Accelerator, au lansat un produs dedicat sterilizării și dezinfectării lucrurilor personale.

Este vorba despre o boxă cu o lampă UVC pe interior, care dezinfectează orice lucru expus acestor raze. Razele UVC cu lungimea de undă cuprinsă între 240 nm și 280 nm pătrund în nucleul celulei și rup legăturile nucleotidelor din lanțul ADN și ARN, ceea ce duce la distrugerea oricăror bacterii sau virusuri.

Cutia este ușor de folosit: 

  1. Deschide cutia în stare deconectată
  2. Plasează în ea lucrurile pe care vrei să le dezinfectezi

Notă! Pune așa lucrurile încât să acoperi maxim suprafața de dezinfectare.

  1. Închide cutia și pune cablul în priză
  2. Așteaptă cât timp este indicat în instrucțiuni (pentru o mască e de ajuns să aștepți cinci minute)
  3. Scoate din priză cutia și te poți folosi din nou de acele lucruri.

„Facem asta ca să minimizăm riscul răspândirii COVID-19. Ne aflăm în situația în care suntem nevoiți să dăm un pumn de bani pentru măști, mănuși și dezinfectant, acestea fiind deficitare.  Cu ajutorul boxei dezinfectante, aceste obiecte pot fi sterilizate și folosite de multe ori. Evident, respectând procesul de dezinfectare de fiecare dată după utilizare. Ne-am propus să atingem acest scop timp de o lună pentru că virusul COVID-19 este necruțător, iar timpul este un factor definitoriu”, ne-au spus Alex și Aina.

Acest produs este un prototip. Echipa lucrează la perfecționarea produsului pentru a-l face ieftin și accesibil.

Tinerii sunt deschiși parteneriatelor, sugestiilor și întrebărilor. 

Alexandr Budeac – tel: 069846898, email: [email protected]

Aina Rozîpalivanov – tel: 068086900, email: [email protected]

Un articol publicat de BBC relatează că autocarele din China sunt sterilizate în tunele speciale dotate cu lămpi UVC. În spitale, roboții dezinfectează podelele cu astfel de lumini, iar în bănci sunt dezinfectați astfel banii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente