Cum să obțină studenții moldoveni din străinătate și diaspora polița de asigurare atunci când revin în Moldova

646×404

Ministrul de externe, Oleg Țulea, a declarat în cadrul unui briefing că doar cetățenii care vor cumpăra în prealabil polița de asigurare vor fi acceptați la bordul avionului. În schimb, cei care vin în Moldova pe care terestră vor avea la dispoziție 72 de ore să cumpere asigurarea medicală.

„Operatorul aerian va coordona cu CNAM statutul de asigurat medical al persoanei incluse în listă și se va asigura ca acești cetățeni incluși în lista prioritară realizată de misiunea diplomatică să fie incluși în lista pasagerilor incluși în zborul operat”, a declarat Oleg Țulea.

Potrivit Deciziei nr. 10 din 31 martie, „Companiile aeriene vor admite la bordul aeronavei doar persoanele care au statut de asigurat medical, confirmat în prealabil de către CNAM”.

În acest context, CNAM a precizat că atât cetățenii Republicii Moldova, cât și străinii cu permis de ședere pe teritoriul Republicii Moldova care intenționează să traverseze frontiera de stat pe sensul de intrare în țară și nu dețin statut de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală vor achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă.

Astfel, cei care vor traversa frontiera pe cale aeriană vor achita prima de asigurare prin intermediul sistemului guvernamental de plăți electronice MPay.

Totodată, persoanele care vor traversa frontiera de stat pe cale terestră, cu excepția copiilor cu vârsta de până la 18 ani, vor completa și semna o declarație pe proprie răspundere prin care se obligă să achite în termen de 72 de ore prima de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2020, în cazul în care au statut de persoană neasigurată.

Studenții basarabeni care își fac studiile peste hotare nu sunt obligați să procure asigurarea medicală. Ei trebuie să-și activeze polița de asigurare completând acest formular și să atașeze la adeverința de la facultate la solicitare a asigurării medicale. Setul de documente urmează să fie expediate la adresa [email protected].

facebook.com/Admitere ROMÂNIA

Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă constituie 4 056 de lei.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente