Harta evoluției COVID-19 în lume

covid19_2000x1333
Foto: Guelph Today

Organizația Mondială a Sănătății prezintă datele despre COVID-19 la nivel mondial prin intermediul unei hărți interactive. Datele sunt actualizate permanent și includ numărul total de cazuri înregistrare și numărul de decese. De asemenea, poți accesa informația respectivă pentru fiecare țară separat.

 


Este foarte important să fii informat și să cunoști toate măsurile de siguranță. Mai jos găsești o listă de întrebări și răspunsuri care te vor ajuta să te protejezi de acest virus.

Ce este un coronavirus?

Coronavirusurile sunt o familie mare de virusuri, ce pot îmbolnăvi atât animalele, cât și oamenii. Coronavirusurile ce afectează oamenii sunt cunoscute pentru faptul că provoacă infecții respiratorii, de la răceli obișnuite la boli mai grave, precum Sindromului Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și Sindromul Acut Respirator Sever (SARS). Cel mai recent coronavirus descoperit provoacă maladia infecțioasă COVID-19.

Ce este COVID-19?

COVID-19 este o boală infecțioasă cauzată de coronavirusul recent descoperit. Acest virus, precum și boala, au fost necunoscute până la epidemia ce a izbucnit în Wuhan, China în decembrie 2019.

Care sunt simptomele COVID-19?

Cele mai des întâlnite simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala și tusea uscată. Unii pacienți pot prezenta dureri, congestie nazală, nas curgător, dureri în gât sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei ușoare și încep treptat. Unele persoane se infectează, dar nu dezvoltă niciun simptom și se simt bine. Majoritatea oamenilor (aproximativ 80 %) s-au recuperat fără un tratament special. Aproximativ una din șase persoane cu COVID-19 devine grav bolnavă și prezintă dificultăți de respirație. Persoanele în vârstă, precum și cele cu probleme medicale, cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile să dezvolte o evoluție mai gravă a bolii. Aproximativ 2 % dintre persoanele bolnave au decedat. Persoanele cu febră, tuse și dificultăți de respirație trebuie să solicite ajutor medical.

Cum se răspândește COVID-19?

Oamenii se pot infecta cu COVID-19 de la alte persoane care au virusul. Boala se poate răspândi de la o persoană la alta prin picături mici nazale sau din gură, care sunt răspândite atunci când o persoană cu COVID-19 tușește sau expiră. Aceste picături aterizează pe obiecte și suprafețe din jurul persoanei. Alte persoane pot să contracteze COVID-19 atingând aceste obiecte sau suprafețe, apoi atingându-și ochii, nasul sau gura. Oamenii pot, de asemenea, să contracteze COVID-19 dacă respiră picături de la o persoană cu COVID-19 care tușește sau expiră picături. Acesta este motivul pentru care este important să fie păstrată distanța de mai mult de un metru de la o persoană bolnavă.

OMS evaluează cercetările în curs de desfășurare a modului în care COVID-19 este răspândit și va continua să plaseze informații actualizate.

Virusul ce provoacă COVID-19 poate fi transmis prin aer?

Studiile de până acum sugerează că virusul care provoacă COVID-19 este transmis mai degrabă prin picăturile respiratorii decât prin aer. (Vezi răspunsul anterior la „Cum se răspândește COVID-19?”)

COVID-19 poate fi preluat de la o persoană care nu are simptome?

Principala modalitate de răspândire a bolii este prin picături respiratorii expulzate de cineva care tușește. Riscul de a căpăta COVID-19 de la cineva care nu prezintă deloc simptome este foarte mic. Cu toate acestea, multe persoane cu COVID-19 prezintă doar simptome ușoare. Acest lucru este valabil, în special, la primele etape ale bolii. Prin urmare, este posibil să te molipsești de COVID-19 de la cineva care are, de exemplu, doar o tuse ușoară și nu se simte rău. OMS evaluează cercetările în curs de desfășurare privind perioada de transmitere a COVID-19 și va continua să plaseze informații actualizate.

Pot să mă molipsesc de COVID-19 de la masele fecale ale unei persoane bolnave?

Riscul de a căpăta COVID-19 de la masele fecale ale unei persoane infectate pare a fi unul scăzut. Deși primele investigații au sugerat că virusul poate fi prezent în masele fecale în unele cazuri, răspândirea pe această cale nu este o caracteristică principală a focarului. OMS evaluează cercetările în curs de desfășurare privind căile de răspândire și va continua să plaseze informații actualizate. Deoarece acest aspect reprezintă un risc, acesta este un alt motiv pentru a curăța mâinile în mod regulat, după utilizarea veceului și înainte de luarea meselor.

Ce pot face pentru ca să mă protejez?

Măsuri de protecție pentru fiecare.

Fii la curent cu cele mai recente informații despre focarul COVID-19, disponibile pe site-ul OMS și prin intermediul autorităților naționale în domeniul sănătății. COVID-19 afectează în continuare majoritatea oamenilor din China și unele focare din alte țări. Majoritatea persoanelor infectate se confruntă cu boli ușoare și se recuperează, dar poate fi mai severă pentru alții. Ai grijă de sănătatea ta și protejează-i pe alții respectând regulile de mai jos.

Spală-te des pe mâini cu o soluție pentru mâini pe bază de alcool sau cu săpun și apă.

De ce? Spălatul pe mâini cu o soluție de mâini pe bază de alcool sau cu săpun ucide virusul, dacă acesta se află pe mâinile tale.

Menține distanța socială. Menține distanța de cel puțin un metru între tine și alte persoane, mai ales cele care tușesc, strănută și au febră.

De ce? Atunci când persoana infectată cu o boală respiratorie, cum ar fi COVID-19, tușește sau strănută, ea proiectează picături mici care conțin virusul. Dacă ești prea aproape, poți inhala virusul.

Nu îți atinge gura, nasul și ochii cu mâna.

De ce? Mâinile se ating de multe suprafețe care pot fi contaminate cu virus. Dacă îți atingi ochii, nasul sau gura cu mâinile contaminate, poți transfera virusul de pe suprafață la tine.

Asigură-te că și tu și oamenii din jurul tău urmează o igienă respiratorie bună. Aceasta înseamnă să îți acoperi gura și nasul cu un șervețel sau să strănuți și să tușești în pliul cotului. Apoi aruncă imediat șervețelul folosit.

De ce? Picăturile răspândesc virusul. Urmând o igienă respiratorie bună, protejezi oamenii din jurul tău de virusuri, cum ar fi răceala, gripa și COVID-19.

Rămâi acasă dacă te simți rău. Dacă ai febră, tuse și dificultăți de respirație, solicită asistență medicală și sună în prealabil. Urmărește indicațiile autorităților locale de sănătate.

De ce? Autoritățile naționale și locale vor avea cele mai actualizate informații despre situația din zona ta. Apelând în avans, vei permite serviciilor medicale să te direcționeze rapid către unitatea de sănătate potrivită. Acest lucru te va proteja și va ajuta la prevenirea răspândirii virusurilor și a altor infecții.

Fii informat cu privire la ultimele noutăți despre COVID-19. Urmează sfaturile și recomandările autorităților de sănătate cum să te protejezi și cum să-i protejezi pe ceilalți de COVID-19.

De ce? Autoritățile naționale și locale vor dispune de cele mai actualizate informații cu privire la răspândirea COVID-19 în zona ta și sunt în poziția de a emite recomandări de protecție pentru populația din zona ta.

Măsuri de protecție pentru persoanele care sunt sau au vizitat recent (ultimele 14 zile) zonele în care se răspândește COVID-19:

# urmează sfaturile de mai sus (măsurile de protecție pentru fiecare);

# rămâi acasă dacă ai început să te simțiți rău, chiar și cu simptome ușoare, cum ar fi dureri de cap și nas ușor curgător, până te recuperezi.

De ce? Evitarea contactului cu alte persoane și evitarea vizitelor la instituțiile medicale vor permite ca acestea să funcționeze mai eficient și să te ajute să te protejezi și să-i protejezi și pe ceilalți împotriva posibilei infecții cu COVID-19 și cu alte virusuri.

Dacă ai febră, tuse și dificultăți de respirație, solicită imediat ajutorul medical, deoarece acest fapt se poate datora unei infecții respiratorii sau altei afecțiuni grave. Sună și informează medicul tău despre orice călătorie recentă sau dacă ai avut contacte cu persoane care au călătorit.

De ce? Contactând în avans medicul, vei permite lucrătorilor medicali să te direcționeze rapid către unitatea de sănătate potrivită. Acest lucru va ajuta la prevenirea posibilei răspândiri a COVID-19 și a altor virusuri.

Cât de probabil este să capăt COVID-19?

Riscul depinde de locul în care locuiești sau unde ai călătorit recent. Riscul de infecție este mai mare în zonele în care un număr de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19. În prezent, 99 % din totalul cazurilor de COVID-19 apar în China, majoritatea din provincia Hubei. Pentru oamenii din majoritatea celorlalte părți ale lumii, riscul tău de a obține COVID-19 este în prezent scăzut. Cu toate acestea, este important să fii conștient de situație și despre eforturile de pregătire din zona ta.

OMS colaborează cu autoritățile medicale din China și din întreaga lume pentru a monitoriza și a răspunde la focarele COVID-19.

Ar trebui să-mi fac griji din cauza COVID-19?

Dacă nu te afli într-o zonă în care se răspândește COVID-19 sau nu ai fost în una din aceste zone sau în contact strâns cu cineva care are simptome și se simte rău, șansele de a contracta boala sunt în prezent scăzute. Cu toate acestea, este de înțeles că s-ar putea să te simți stresat și anxios cu privire la situație. Este o idee bună să obții informațiile care să te ajute să determini cu exactitate riscurile, astfel încât să poți lua măsuri raționale. Furnizorii de servicii medicale, autoritățile naționale de sănătate și angajatorul tău, toate acestea sunt potențiale surse de informații sigure despre COVID-19. Este important să fii informat despre situația din zona în care trăiești și să iei măsurile adecvate pentru a te proteja. (Consultă „Măsuri de protecție pentru fiecare”)

Dacă te afli într-o zonă în care există un focar de COVID-19, trebuie să iei în serios riscul de infecție. Urmează sfaturile emise de autoritățile de sănătate naționale și locale. Deși pentru majoritatea oamenilor COVID-19 cauzează numai boli ușoare, la unii oameni se poate manifesta printr-o evoluție gravă. Mai rar, boala poate fi fatală. Persoanele în vârstă și cele cu comorbidități (cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme cardiace sau diabet) par a fi mai vulnerabile. (A se vedea „Măsurile de protecție pentru persoanele care sunt sau au vizitat recent (ultimele 14 zile) zonele în care se răspândește COVID-19”)

Cine este cu risc ca boala să evolueze în una severă?

În timp ce încă se studiază despre modul în care COVID-2019 afectează oamenii, persoanele în vârstă și persoanele cu boli cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme cardiace sau diabet, par să dezvolte o boală cu evoluție gravă mai des decât celelalte persoane.

Antibiotice sunt eficiente în prevenirea sau tratarea COVID-19?

Nu. Antibioticele nu funcționează împotriva virusurilor, ci doar împotriva infecțiilor bacteriene. COVID-19 este cauzat de un virus, deci antibioticele nu funcționează. Antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament pentru COVID-19. Acestea trebuie utilizate doar conform indicațiilor medicului pentru a trata o infecție bacteriană.

Există un vaccin, medicament sau tratament pentru COVID-19?

Deocamdată nu. Până în prezent, nu există niciun vaccin și niciun medicament antiviral specific care să prevină sau să trateze COVID-19. Cu toate acestea, cei afectați ar trebui să beneficieze de îngrijire pentru ameliorarea simptomelor. Persoanele cu evoluția bolii gravă trebuie spitalizate. Majoritatea pacienților se tratează datorită tratamentului simptomatic.

Posibile vaccinuri și unele tratamente medicamentoase specifice sunt în curs de investigare. Acestea sunt testate prin studii clinice. OMS coordonează eforturile de dezvoltare a vaccinurilor și a medicamentelor pentru prevenirea și tratarea COVID-19.

Cele mai eficiente metode de a te proteja împotriva COVID-19 sunt să te speli frecvent pe mâini, să îți acoperi gura și nasul cu un șervețel sau să strănuți și să tușești în pliul cotului și să menții distanța de cel puțin un metru față de persoanele care tușesc sau strănută. (Vezi „Ce pot face pentru a mă proteja și pentru a preveni răspândirea bolii?”)

COVID-19 este aceeași infecție ca SARS?

Nu. Virusul care provoacă COVID-19 și cel care cauzează Sindromul Acut Respirator Sever (SARS) sunt înrudite genetic între ele, dar sunt diferite. SARS are o letalitate mai mare, dar este mult mai puțin infecțios decât COVID-19. Din 2003, nu au existat focare de SARS nicăieri în lume.

Ar trebui să port mască pentru a mă proteja?

Persoanele fără simptome respiratorii, cum ar fi tuse, nu trebuie să poarte mască medicală. OMS recomandă utilizarea măștilor pentru persoanele care prezintă simptome de COVID-19 și pentru persoanele care au grijă de persoane care au simptome, cum ar fi tuse și febră. Utilizarea măștilor este crucială pentru lucrătorii medicali și pentru persoanele care au grijă de cineva (acasă sau într-o instituție medicală).

OMS recomandă utilizarea rațională a măștilor medicale pentru a evita irosirea inutilă a resurselor prețioase și utilizarea greșită a măștilor. (Consultă „Sfaturi privind utilizarea măștilor”)

Utilizează o mască numai dacă ai simptome respiratorii (tuse sau strănut), ai suspectat infecția cu COVID-19 cu simptome ușoare sau ai grijă de cineva cu infecție suspectă de COVID-19. O infecție suspectată de COVID-19 este legată de călătorii în zonele în care au fost raportate cazuri sau de contact strâns cu cineva care a călătorit în aceste zone și s-a îmbolnăvit.

Cele mai eficiente metode de a te proteja împotriva COVID-19 sunt să te spăla frecvent pe mâini, să îți acoperi gura și nasul cu un șervețel sau să strănuți și să tușești în pliul cotului și să menții distanța de cel puțin un metru față de persoanele care tușesc sau strănută. (Consultă „Măsurile de protecție” pentru mai multe informații)

Cum să pui, să folosești, să scoți și să arunci o mască?

Țineți minte, o mască trebuie folosită numai de către angajații din sistemul de sănătate, de îngrijitorii persoanelor bolnave și de persoanele cu simptome respiratorii, cum ar fi febra și tusea.

Înainte de a atinge masca, spală-te pe mâini cu o soluție de mâini pe bază de alcool sau cu săpun și apă.

Ia masca și inspecteaz-o dacă nu există picături de lichid sau găuri.

Găsește partea superioară (unde este banda metalică).

Asigură-te că partea corespunzătoare a măștii este orientată spre exterior (partea colorată).

Pune-ți masca pe față. Prinde banda metalică sau marginea rigidă a măștii astfel încât să se modeleze la forma nasului.

Trage partea inferioară a măștii astfel încât să îți acopere gura și bărbia.

După utilizare, scoate masca, îndepărtează buclele elastice din spatele urechilor, păstrând masca departe de față și haine, pentru a evita atingerea suprafețelor potențial contaminate ale măștii.

Aruncă masca în coșul cu capac imediat după utilizare.

Efectuează igiena mâinilor după atingerea sau aruncarea măștii – spală-te pe mâini cu o soluție de mâini pe bază de alcool sau cu apă și săpun.

Care este perioada de incubație pentru COVID-19?

„Perioada de incubație” înseamnă perioada de la contactarea virusului până la apariția simptomelor bolii. Majoritatea estimărilor perioadei de incubație pentru COVID-19 variază între una și 14 zile, cel mai frecvent în jurul a cinci zile. Aceste estimări vor fi actualizate pe măsură ce vor fi disponibile mai multe date.

Oamenii pot fi infectați cu COVID-19 de la un animal?

Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri care sunt comune la lilieci și animale. Rareori, oamenii se infectează cu aceste virusuri care apoi se pot răspândi la alte persoane. De exemplu, SARS-CoV a fost asociat cu pisicile civet, iar MERS-CoV este transmis de cămile dromedare. Posibile surse animale de COVID-19 nu au fost confirmate deocamdată.

Pentru a te proteja, cum ar fi atunci când vizitezi piețele de animale vii, evită contactul direct cu animalele și suprafețele aflate în contact cu animalele. Respectă în permanență bunele practici de siguranță a alimentelor. Manevrează cu grijă carnea crudă, laptele sau organele de origine animală, pentru a evita contaminarea alimentelor necoapte și evită consumul de produse animaliere crude sau nepregătite.

Pot să mă îmbolnăvesc de COVID-19 de la animalul meu de companie?

Nu. Nu există dovezi că animale de companie, cum ar fi pisicile și câinii, au fost infectate sau ar putea răspândi virusul care provoacă COVID-19.

Cât timp supraviețuiește virusul pe suprafețe?

Nu este sigur cât timp supraviețuiește virusul care provoacă COVID-19 pe suprafețe, dar pare să se comporte ca și alte coronavirusuri. Studiile sugerează că coronavirusurile (inclusiv informațiile preliminare despre virusul COVID-19) pot persista pe suprafețe timp de câteva ore sau până la câteva zile. Aceasta poate varia în condiții diferite (de exemplu, tipul de suprafață, temperatura sau umiditatea mediului).

Dacă bănuiești că o suprafață poate fi infectată, curăț-o cu un dezinfectant simplu pentru a distruge virusul și pentru a te proteja. Spălă-te pe mâini cu o soluție de mâini pe bază de alcool sau cu săpun și apă. Evită să îți atingi ochii, gura sau nasul.

Este sigur să primesc un pachet din orice zonă în care a fost raportat COVID-19?

Da. Probabilitatea ca o persoană infectată să contamineze mărfurile comerciale este scăzută, iar riscul de a obține virusul care provoacă COVID-19 dintr-un pachet care a fost mutat, a călătorit și a fost expus la diferite condiții și temperatură este, de asemenea, scăzut.

Există ceva ce nu ar trebui să fac?

Următoarele măsuri NU SUNT eficiente împotriva COVID-2019 și pot fi dăunătoare:

# fumatul;

# utilizarea remediilor tradiționale din plante;

# purtarea mai multor măști;

# automedicația, cum ar fi tratamentul cu antibiotice.

În orice caz, dacă ai febră, tuse și dificultăți de respirație, solicită asistență medicală specializată din timp pentru a reduce riscul de a dezvolta o infecție mai severă și asigură-te că informezi lucrătorii medicali despre istoricul de călătorie recent.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente