În urma informațiilor apărute în spațiul public despre refuzul unei companii aeriene care efectua un zbor charter pe ruta Xian (R.P.Chineză) – Ekaterinburg (Federația Rusă) de a îmbarca la bord cetățeni ai Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a venit cu mai multe precizări.

Ambasadele Republicii Moldova la Beijing și, respectiv, la Moscova nu au fost contactate de către cetățenii noștri referitor la problema dată. În același timp, misiunile noastre diplomatice au luat legătura cu compania aeriană care opera zborul, dar și cu Ambasada Federației Ruse la Beijing, care au relatat că decizia de a lua pe cineva la bordul aeronavei aparține companiei aeriene, iar aceasta din urmă s-a conformat deciziei guvernului rus, din 1 februarie 2020, de a limita zborurile spre China.

Urmare a deciziei Guvernului Federației Ruse, pentru zborurile charter din Republica Populară Chineză vor fi îmbarcați doar cetățeni ai Federației Ruse, decizia autorităților fiind explicată prin dorința de a limita răspândirea noului coronavirus. Mai multor companii rusești care efectuau zboruri între Federația Rusă și China le-au fost suspendate zborurile, iar unei singure companii i-au fost permise curse între Moscova, aeroport „Sheremetyevo” și alte orașe chineze.

Într-un caz particular, un cetățean moldovean care dorea să călătorească cu avionul de la Shanghai spre Federația Rusă, notificat de compania aeriană despre contramandarea cursei pentru care avea deja bilet, Ambasada Republicii Moldova i-a recomandat să efectueze zborul prin rute ocolitoare, drept rezultat cetățeanul a procurat deja bilet de zbor de la Shanghai spre Seul (Coreea de Sud), iar de acolo urmează să-și continue drumul spre Rusia.

Ambasada Republicii Moldova la Beijing este în contact permanent cu autoritățile chineze, reprezentanții companiilor aeriene dar și cu misiunea diplomatică a Federației Ruse în China în vederea clarificării situațiilor similare și acordării, la solicitare, a asistenței consulare necesare. În cazuri de urgență, cetățenii țării noastre aflați în Republica Populară Chineză pot contacta Ambasada Republicii Moldova la Beijing la numărul +8618513292005.

Totodată, cu referire la posibili cetățeni moldoveni identificați la bordul vasului de croazieră „Diamond Princess”, informăm că pe data de 5 februarie autoritățile japoneze au anunțat despre plasarea în carantină pentru o perioadă de 14 zile a membrilor echipajului și pasagerilor vasului maritim, intrat în portul Yokohama pe data de 3 februarie.

Doi dintre cei 2 666 de pasageri și 1 045 de membri ai echipajului, aflați la bordul vasului menționat, sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Cetățenii noștri au informat misiunea noastră diplomatică despre faptul că ei cooperează cu autoritățile japoneze și efectuează teste medicale zilnice. În momentul de față, aceștia nu manifestă simptome ale virusului, iar starea generală de sănătate este bună.

Ambasada Republicii Moldova la Tokyo menține legătura permanentă cu cei doi moldoveni și anunță că, în cazuri de urgență, cetățenii țării noastre aflați în Japonia pot contacta misiunea diplomatică la numărul +810 80 8850 7372.

MAEIE reiterează mesajul emis de Organizația Mondială a Sănătății prin care se încurajează țările să abordeze situația într-o manieră solidară și cooperantă, astfel încât eventualele știri false să nu producă panică în rândul populației.