Peste 38 de milioane de lei, din bugetul de stat, sunt alocate pentru finanţarea partidelor în acest an. Banii sunt repartizaţi în funcţie de performanţele electorale obţinute la alegerile parlamentare, locale şi prezidenţiale. Fonduri sporite de la stat primesc şi partidele care promovează în politică femei sau tineri, scrie TVR Moldova.

Potrivit legii cu privire la finanţarea partidelor, formaţiunile politice obţin fonduri de 0,2 % din bugetul de stat pentru anul în curs în funcţie de performanţele electorale.

Maxim Lebedinschi, secretar al Comisiei Electorale Centrale: „Ca bază de calcul se iau alegerile locale generale, care constituie 30 %, alegeri parlamentare, la fel se ia în calcul scorul obţinut la alegerile prezidenţiale este o inovaţie aprobată de parlament în august 2019. La fel, un spor suplimentar va fi primit de partidele politice pentru femeile şi tinerii aleşi în funcţii.”

Peste 38 de milioane de lei au fost alocate pentru finanţarea partidelor, din bugetul de stat, pentru anul 2020.  Cei mai mulţi bani, peste 12 milioane, vor ajunge la Partidului Socialiştilor, PSRM fiind formaţiunea cu cel mai bun scor electoral la prezidenţiale, locale şi parlamentare. Pe locul doi se plasează Partidul Democrat, care obţine peste 7 milioane de lei din bugetul de stat, blocul politic ACUM va primi peste 6 milioane de lei, iar Partidul politic Şor – aproape 3 milioane de lei.

PSRM – 12 291 633 de lei
PDM – 7 346 704 lei
ACUM – 6 653 974 de lei
PP „ŞOR” – 2 848 424 de lei

„Aceste partide vor putea să utilizeze banii din subvenţiile de stat strict pentru destinaţiile indicate în legea cu privire la partidele politice şi cheltuirea acestor bani în alte scopuri decât cele admise de lege nu se admite”, precizează Lebedinschi.

Decizia de repartizare a fondurilor electorale pentru anul 2020 a fost aprobată de Comisia Electorală Centrală cu unanimitate de voturi. Banii vor fi transferaţi lunar în conturile formaţiunilor politice.