Un expert ucrainean în securitate a declarat pentru BBC că una dintre rachetele trase de iranieni, care a doborât miercuri, din greșeală, avionul civil ucrainean, a explodat chiar sub cabina piloților, care au murit pe loc. Anchetatorii ucraineni au strâns mai multe dovezi în acest sens și au prezentat jurnaliștilor britanici mai multe fotografii de la fața locului, în care se pot vedea urme de schije pe resturile avionului prăbușit, scrie digi24.ro.

„Se poate observa că racheta a lovit carlinga piloților (cockpitul) de dedesubt, în zona inferioară. Este o dovadă care explică de ce nu s-a auzit nimic din partea piloților. Aceștia au murit pe loc”, a declarat secretarul Consiliului ucrainean pentru Apărare şi Securitate Naţională, Olexei Danilov.

Un expert american în aviație a declarat pentru CNN că, cel mai probabil, pasagerii zborului PS 752 au supraviețuit exploziei rachetei și că aceștia erau în viață în momentul în care aeronava s-a izbit de sol.

Specialistul ucrainean Olexei Danilov a spus că rămăşiţele avionului păstrează urme lăsate de rachete și a prezentat în acest sens mai multe fotografii. Într-o astfel de imagine se poate vedea și un fragment despre care anchetatorii ucraineni spun că aparține unei rachete iraniene.

Danilov a precizat că anchetatorii ucraineni au obținut pe loc dovezi despre adevărata cauză a prăbuşirii, dar nu le-au putut face publice pe moment.

După ce au refuzat iniţial să îşi asume responsabilitatea pentru incident, autorităţile de la Teheran au recunoscut abia sâmbătă că zborul PS 752 al Ukraine International Airlines a fost doborât de rachete antiaeriene trase de la o unitate a Gardienilor Revoluției.

Danilov adăugat că Iranul nu a avut de ales în a-şi recunoaşte vina, dovezile legate de atacul cu rachete fiind foarte clare.

În urma acestei catastrofe aeriene, toate cele 176 de persoane aflate la bord și-au pierdut viața. Avionul a fost doborât în contextul în care Iranul se temea de represalii după ce atacase baze militare americane din Irak, ca ripostă la lichidarea de către SUA a comandantului militar iranian Qassem Soleimani.

Sursă foto: bbc.com

###

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit/-ă pe canalul nostru de Telegram.