Socialiștii spun că Federația Rusă va susține reforma justiției din Republica Moldova. Guvernul nu oferă încă detalii concrete

chicu_medvedev
Foto: Vizita lucru la Moscova a prim-ministrului Ion Chicu

Un rezultat al vizitei delegației moldovenești la Moscova în decembrie 2019 a fost obținerea de către guvernul Chicu a suportului Rusiei în implementarea reformei justiției. Acest fapt apare în raportul publicat în ziarul oficial al Partidului Socialiștilor. Susținerea părții ruse pentru reformele din Moldova, inclusiv pentru reforma justiției, este punctul doi din lista rezultatelor cu care se laudă socialiștii. Cu toate acestea, nici ziarul „Socialiștii” și nici pagina oficială a guvernului nu oferă detalii despre partea tehnică a suportului Federației Ruse pentru reforma justiției din Moldova, motiv pentru care am hotărât să aflăm mai multe detalii despre acest proces.

Motivația implicării Rusiei în reformarea justiției din Moldova ar fi, conform publicației menționate, interesul în protejarea investițiilor ruse în Republica Moldova și păstrarea unui climat favorabil pentru investitorii ruși. Anterior, în raportul oferit de premier după vizita la Moscova, acest punct din negocieri nu a fost divulgat presei.

După vizita la Moscova, spațiul informațional moldovenesc a fost dominat de două investiții majore ruse în Republica Moldova. Prima este preluarea de către fiul procurorului general al Federației Ruse – Igor Ciaika a pachetului majoritar al trustului mediatic „Media Invest Service”. Compania deține două televiziuni ce îl favorizează pe Igor Dodon – Accent TV și Primul în Moldova. A doua investiție majoră rusă a fost preluarea controlului asupra Aeroportului Chișinău de către miliardarului rus Andrei Goncearenko. Acesta a achiziționat compania offshore care deținea controlul asupra companiei Avia-Invest.

Nici ziarul „Socialiștii” și nici pagina oficială a guvernului nu oferă detalii despre partea tehnică a suportului Federației Ruse pentru reforma justiției din Moldova. Redacția a solicitat de la guvern răspunsuri la următoarele întrebări:

  • A fost negociat sau semnat un acord privind suportul Rusiei pentru reforma justiției?
  • Va include acest suport o componentă financiară și dacă da, cum vor fi folosiți banii?
  • Va include suportul delegarea unor experți ruși la procuratură, MAI, Ministerul Justiției și instanțele judecătorești?
  • Vor fi incluși în comisia de evaluare a judecătorilor experți ruși?
  • Ce alte activități presupune suportul Federației Ruse pentru reforma justiției în Moldova?

La aceste întrebări, am primit următorul răspuns din partea Serviciului de Presă al guvernului:

„Toate deciziile și acordurile semnate de Guvernul Republicii Moldova sunt documente publice. În cazul în care vor fi discutate asemenea oportunități, publicul va cunoaște. Prim-ministrul Ion Chicu și premierul rus, Dmitrii Medvedev, au discutat la Moscova un spectru larg de subiecte, dar pe fiecare domeniu în parte, detaliile și planul de măsuri urmează a fi discutat și stabilit de autoritățile de resort.”

În indicele global al percepției corupției, Rusia ocupă locul 138 din 180 de țări ale lumii, în timp ce Moldova stă un pic mai bine, pe locul 117. În ceea ce ține de indicele democrației, Rusia împarte locul 144 cu Kazahstanul, în timp ce Moldova se află pe locul 79.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente