Organizația de Tineret PAS a organizat un flashmob la președinție, unde au înaintat o petiție către președintele Igor Dodon, în contextul majorării prețurilor călătoriilor în transportul interurban.

Tinerii au înaintat o petiție președintelui, dar și guvernului cu următoarele solicitări:

#1. publicarea tuturor documentelor legate de scumpirea transportului interurban și justificarea costurilor;

#2. elaborarea unui program pentru compensarea cu 45 % a costurilor la călătoriile interurbane pentru elevi și studenți;

#3. lansarea unui proces de consultări amplu și transparent pe marginea modernizării infrastructurii transportului interurban și susținerea mobilității grupurilor de cetățeni defavorizați.

„Am venit la sediul domnului Dodon să îi spunem că el minte de fiecare dată când vorbește că guvernul și dânsul personal promovează inițiative sociale pentru cetățeni, iar creșterea prețurilor la transportul interurban cu până la 45 % demonstrează acest fapt. Igor Dodon nu s-a gândit la tinerii din raioanele îndepărtate ale țării, cum ar fi, de exemplu, Cahul sau Briceni – pentru care o călătorie tur-retur până acasă costă practic cât o bursă lunară a unui student”, a declarat Adrian Baluțel, președintele Organizației de Tineret PAS.

Vedeți mai jos petiția lansată către Igor Dodon:

Tarifele pentru transportul interurban de pasageri s-au majorat începând cu 1 ianuarie 2020.

Astfel, pasagerii achită câte 60 de bani pentru un kilometru în cazul categoriei de bază și 70 de bani pentru un kilometru în cazul categoriei de confort. Astfel, prețul de 0,60 lei per km are o creștere de 25 %, iar cel de 0,70 lei per km are o creștere de aproximativ 45 %.

Mijloacele de transport vor trece o analiză a categoriei de transport în perioada februarie-octombrie 2020. Acele autoturisme care nu se vor încadra în nicio categorie de confort vor fi excluse.

Echipa #diez a calculat cât costă prețul pentru o călătorie în mai multe orașe din țară. Prețurile sunt aproximative și au fost calculate pornind de la prețul actual.