(foto) Lista muzeelor din Chișinău care au fost deschise în ultimii cinci ani sau care urmează să apară

ocupatie sovietica nadejda roscovanu
Foto: Foto: Nadejda Roșcovanu

Potrivit wikipedia, la Chișinău sunt foarte puține muzee. Totuși, echipa #diez a fost curioasă să afle care sunt cele mai noi muzee din Chișinău și care este trendul actual.

Potrivit informației pe care am găsit-o, la Chișinău se deschide cam un muzeu pe an.

Muzeul Tehnicii de Calcul – 2014

Pe 16 mai 2014, în incinta IMI şi-a deschis uşile muzeul tehnicii de calcul, o colecţie unică de echipament de calcul, piese de calculator, cărţi de epocă etc.

Foarte puțini oameni bănuiesc că la Chișinău există un muzeu al tehnicii de calcul în incinta Institutului de Matematică și Informatică. Este mic, dar se poate lăuda cu o colecție rară și originală cu peste 220 cele mai diverse exponate tehnice: de la aritmometre mecanice până la tehnologii Apple. Exponatele sunt restaurate de către proprietarul muzeului, Andrei. Datorită atitudinii sale grijulii, multe dintre aceste exemplare se află în stare bună, funcționând de parcă ar fi fost cumpărate ieri de la magazin.

Tot ce are acum în muzeu se datorează donațiilor din partea prietenilor lui, iar unele dintre exponate le-a cumpărat singur.

Vedeți aici Ghidul #diez.

Muzeul Ocupației Sovietice – 2015

Foto: Nadejda Roșcovanu

Muzeul Ocupaţiei Sovietice a fost deschis în 2015, în incinta Centrului de Cultură şi Istorie Militară din Chişinău, iar prima expoziţie a fost inaugurată în 2016. Fondul muzeului cuprinde peste 20 de mii de piese, fotografii, documente, obiecte din perioada de ocupaţie sovietică. Exponatele au fost colectate de angajații instituției de la cetățeni. O parte din exponate au aparținut Armatei Naționale.

Colonelul Andrei Covrig este unul dintre voluntarii care au colectat exponate pentru această instituție. „Muzeul Ocupaţiei Sovietice este o instituţie a suferinţei oamenilor care au suportat consecinţele ocupaţiei sovietice: deportări, foamete, condamnări la moarte și dictatură”, a relevat colonelul. În 2015, el a contribuit la acumularea materialelor pentru muzeu alături de un grup de entuziaști.

Muzeul găzduieşte o galerie impresionantă de fotografii ale oamenilor deportaţi ori condamnaţi la moarte de autorităţile sovietice, porţiuni din marfarele de vite cu care erau transportaţi ţăranii din satele noastre, condamnaţi că ar fi fost „chiaburi” ori „duşmani ai poporului”, porţiuni din gardul de sârmă ghimpată de la Prut și are un compartiment dedicat eroilor care au murit în războiul de la Nistru.

Muzeul de Arte Vizuale – 2017

La Facultatea Arte Plastice și Design a UPS „Ion Creangă”, în data de 29 martie 2017 și-a deschis ușile „Muzeul de Arte Vizuale”.

Expoziția muzeului cuprinde lucrări ale studenților și absolvenților facultății, realizate în diferite domenii și genuri ale artelor plastice: pictură de șevalet, pictură religioasă, grafică de șevalet, tapiserie, ceramică, giuvaiergerie, design vestimentar, sculptură, lemn, piele, imprimeu artistic, art-obiecte, ș.a.

Ușile muzeului rămân deschise pentru studenți, viitori abiturienți, oaspeți, elevi ai liceelor din republică și publicul larg – iubitor de artă.

Muzeul Cărții – 2018

La baza patrimoniului muzeului sunt colecțiile speciale din Secția Carte Veche și Rară a Bibliotecii Naționale, care astăzi are peste 30 de mii de documente.

Administrația Bibliotecii Naționale menționează că Muzeul Cărții este unic în țară prin conținutul documentar-istoric și artistic al cărților prezentate publicului larg și are drept scop promovarea și valorificarea mărturiilor trecutului, exprimată prin cea mai măreață invenție a umanității — Cartea.

În muzeu au fost expuse cele mai curioase forme de carte care au existat de-a lungul istoriei. Cel mai vechi exponat prezentat aici este manuscrisul Evanghelia Ostrog, realizat în anul 1056, iar cea mai veche carte tipărită datează din anul 1551 și reprezintă comentariile la „Categoriile lui Aristotel”.

Biblioteca Naţională urmăreşte includerea Muzeului Cărții în circuitul turistic naţional, pentru a contribui la promovarea moștenirii milenare scrise. Muzeul este deschis zilnic între orele 09.30 și 17.00, iar doritorii vor trebui să-și facă programare în prealabil la numărul de telefon al bibliotecii, care este indicat în materialele promoționale.

Muzeul Grigore Vieru – 2020? (decizia a fost luată în 2019 de către Consilul Municipal Chișinău)

Imagine din Muzeul Grigore Vieru din satul Pererîta

 

Consiliul municipal Chișinău a aprobat în 2019 darea în folosință Direcției cultură, prin contract de comodat, a încăperii viitorului muzeu, care se află în strada Alexei Mateevici, intersecție cu strada Mihai Eminescu.

Potrivit deciziei, încăperea de aproape 400 de metri pătrați se dă în folosință pe un termen de zece ani, fără drept de privatizare. Încăperea necesită reparație capitală, inclusiv montarea rețelelor de apeduct și canalizare. Lucrările vor fi făcute de către familia regretatului poet, care de mai bine de zece ani solicită autorităților municipale un spațiu pentru amenajarea muzeului.

Solicitat de IPN, Călin Vieru, fiul poetului, a spus că în muzeu vor fi expuse lucruri care au aparținut poetului, care au făcut parte din viața sa. Va fi reprodus apartamentul în care a locuit Grigore Vieru, cabinetul de lucru, salonul pentru oaspeți. Urmează să ajungă la muzeu și mașina de tipărit, masa de scris și cărțile din biblioteca poetului.

Muzeul ar trebui să fie deschis pentru vizitatori în vara anului 2020.

Muzeul național de istorie a evreilor – ???? (decizia a fost luată de către Guvern în 2018)

Cimitirul evreiesc din Chișinău va fi reabilitat și transformat întrun centru cultural istoric evreiesc, la inițiativa premierului Pavel Filip. Acesta va include mai multe obiective istorice ale comunității evreiești, fiind un spațiu pentru comemorarea victimelor Holocaustului, dar și un punct de atracție pentru turiști.

Pentru a oferi Guvernului capacitatea necesară de a dezvolta centrul, cimitirul va fi transferat din gestiunea Consiliului municipal Chișinău în subordinea Ministerului  Educației, Culturii și Cercetării. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Executiv. Documentul stabilește și sediul unde va fi amplasat Muzeul de istorie a evreilor din Republica Moldova – acesta va fi parte a centrului cultural și va contribui la conservarea patrimoniului evreiesc pe teritoriul țării noastre.

Cimitirul evreiesc la momentul actual se află în stare dezastruoasă – două treimi din cimitir sunt practic distruse. Șeful Executivului a solicitat elaborarea unui plan de acțiuni pentru reabilitarea acestuia și edificarea în acest loc a unui centru cultural istoric evreiesc.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente