(foto) Ghidul #diez. Cunoaște istoria Muzeului Național de Istorie a Moldovei

14_big

Echipei #diez îi place să descopere locuri și lucruri noi în Chișinău. Cu această ocazie am pornit să explorăm istoria și tainele muzeelor din capitală. În acest articol veți afla toată istoria Muzeului Național de Istorie din Chișinău, programul de lucru, prețul, dar și cum puteți ajunge acolo.

Muzeul Național de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituții muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât și al prestigiului științific.

Muzeul a fost înființat pe 21 decembrie 1983 și era creat pe baza Muzeului Republican al Gloriei Militare, pe care l-a încorporat, și a fondului de piese cu valoare istorică deținut de Muzeul de Stat de Istorie și Studiere a Ţinutului Natal al RSSM. Amplasarea lui a rămas în clădirea istorică în curs de restaurare a fostului Gimnaziu de băieți Nr. 1 din Chișinău, unde se aflase Muzeul Republican al Gloriei Militare.

Adresa: str. 31 August 1989, nr. 121A.

5454

Transport: în direcția muzeului, dar și prin zonă, circulă autobuzele 11 și 20, microbuzele 101, 103, 125, 129, 138, 185 și 188, troleibuzele 2, 4, 7, 10, 11, 12, 16, 24, 25, 31 și 32.

Casa de bilete: Rezervări cu cel puțin 24 ore înainte la numărul de bilete (24-04-26).

Program de lucru:  program de vară (aprilie-octombrie) – orele 10.00-18.00; program de iarnă (noiembrie-martie) – orele 10.00-17.00. Accesul în muzeu este oprit cu 20 minute înaintea încheierii programului.

Prețul biletului:

Expoziția permanentă:

# adulți – 10 lei;
# pensionari, adulți cu dizabilități medii/invaliditate de gradul III – 5 lei;
# studenți – 5 lei;
# elevi – 2 lei.

Expoziții temporare și Sala Tezaurului:

# adulți – 10 lei;
# studenți – 5 lei;
# elevi – 3 lei.

Copii preșcolari (până la vârsta de șapte ani), copii din instituții rezidențiale, copii cu dizabilități (până la vârsta de 18 ani) și însoțitorul acestora, adulți cu dizabilități severe și accentuate (invaliditate de gradele I și II), militari în termen, delegații oficiale și delegații cu caracter cultural (în limita programului de funcționare a muzeului), angajați ai rețelei muzeale naționale, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și a instituțiilor naționale din domeniul patrimoniului cultural, posesorii cardurilor ICOM și ICOMOS – acces gratuit.

facebook.com/nationalmuseum

Taxe de ghidaj

Pentru un grup de la cinci până la 30 de persoane:

# adulți – 50 de lei;
# studenți, elevi – 30 de lei.

Ghidaj în limbi străine:

# adulți – 100 de lei;
# studenți, elevi – 80 de lei.

Ghidaj gratuit:

Pentru copii din instituții rezidențiale și militari în termen.

Pentru toți vizitatorii în ultimele zile de sâmbătă și duminică ale lunii.

Site-ul muzeuluiwww.nationalmuseum.md

facebook.com/nationalmuseum

Muzeul de Istorie Națională dispune și de o bibliotecă științifică ce numără peste 10 mii de volume de specialitate, accesibile atât muzeografilor și cercetătorilor din muzeu, cât și persoanelor interesate de domeniile arheologic, istoric și muzeografic.

Taxe:

# taxa de înscriere în bibliotecă – 10 lei;
# eliberarea cărților la domiciliu – 5 lei per exemplar/pentru o zi;
# eliberarea cărților pentru fotocopiere – 2 lei per exemplar.

Pe 22 octombrie 1991, prin ordinul Ministerului Culturii, Muzeul de Stat de Istorie al RSSM își schimbă titulatura în Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

La creșterea și diversificarea patrimoniului au contribuit deopotrivă, în anii 1989-1995 și 2006-2007, și transferurile masive de patrimoniu dintr-un șir de muzee desființate – Muzeul Republican al Prieteniei Popoarelor, Muzeul de Istorie a PCM, Muzeul Republican al Istoriei Comsomolului, Muzeul Republican „G. I. Kotovski și S. Gh. Lazo”, Muzeul Republican de Istorie a Religiei, Muzeul Memorial al Voluntarilor Bulgari și Muzeul de Arheologie al AŞM.

facebook.com/nationalmuseum

În anul 1991 este deschisă pentru public prima expoziție permanentă de istorie „Pagini de istorie multimilenară”, cuprinzând perioada istorică din cele mai vechi timpuri până în anul 1940. Ea a fost realizată în trei săli de la etaj, cu o suprafață de 930 m2, etalându-se circa 900 de piese de muzeu. Expoziția ilustra specificul dezvoltării teritoriului dintre Nistru și Prut în contextul istoriei statului medieval Moldova. După dezmembrarea Moldovei la 1812, aria teritorială de reprezentare se restrângea numai la Basarabia.

facebook.com/nationalmuseum

În 1997 expoziția permanentă de istorie este refăcută, atât în raportul conținutului și spațiului de expunere, cât și al modului de prezentare. Ea a fost extinsă pe tot etajul I, în șase săli cu o suprafață de 1 400 m2. Discursul istoric susținut de expoziție se desfășoară din paleolitic până la finele deceniului al cincilea al secolului XX.

facebook.com/nationalmuseum

Muzeul oferă marelui public și expoziții temporare, diverse sub aspect tematic și muzeotehnic, care vin să completeze carențele expoziției permanente și să aducă o contribuție la propaganda culturală a patrimoniului depozitat. De la începutul activității sale, muzeul a organizat peste 650 de expoziții temporare  (la sediu, în afara instituției și în străinătate), axate pe propriile colecții, precum și pe cooperarea cu alte instituții de cultură și cercetare.

facebook.com/nationalmuseum

Colecția Muzeului cuprinde următoarele piese:

Actualmente, patrimoniul muzeului numără 348 619 piese, dintre care 223 904 sunt fond de bază, de o reală valoare istorică, documentară și artistică, unele aparținând tezaurului cultural național. Fondul de bază al muzeului se constituie din:

# piese arheologice – 23 693 de bucăți;
# documente – 24 047 de bucăți;
# fotografii – 16 044 de bucăți;
# piese numismatice – 56 755 de bucăți;
# cărți vechi – 693 de bucăți;

facebook.com/nationalmuseum

# obiecte de inventar și uz personal – 6 740 de bucăți;
# artă decorativă – 1 823 de bucăți;
# piese de mobilier – 238 de bucăți;
# arme și armuri – 1 579 de bucăți etc.

facebook.com/nationalmuseum
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente