(foto) Ghidul #diez. Cunoaște istoria Muzeului Militar din Chișinău

sdds

Echipei #diez îi place să descopere locuri și lucruri noi în Chișinău. Cu această ocazie am pornit să explorăm istoria și tainele muzeelor din Capitală. În acest articol veți afla toată istoria Muzeului Militar din Chișinău, programul de lucru, prețul, dar și cum puteți ajunge acolo.

Muzeul Militar este deschis din anul 1999 și are misiunea de a colecta, conserva și valorifica bunurile cultural-istorice și de a reflecta, prin intermediul pieselor muzeale, evoluția istoriei și artei militare naționale.

Adresa: strada Tighina 47

1

Transport: În direcția muzeului, dar și prin zonă circulă microbuzele 101, 103, 175, 178, 190 și 192.

Număr de telefon: (022)  27 23 12

Program de lucru: marți-duminică, 8.00-17.00

Prețul biletului: adulți – 10 lei, copiii de la 7 ani – 3 lei

Site-ul muzeuluiwww.istoriamilitara.org.

Expozițiile muzeului sunt dispuse cronologic, începând cu etapa preistorică și până la etapa Armatei Naționale contemporane. Printre exponatele muzeului se numără: arme, vestimentație militară, tehnică militară, documente de epocă, hărți etc.

6

Muzeul Tehnicii Militare reprezintă o expoziție a armelor vechi care au fost folosite de armata națională zeci de ani în urmă. Mai de mult, aceste exponate erau amplasate în altă parte, însă la începutul anilor 2000, acestea au fost mutate pe teritoriul Casei Armatei din Chișinău, cunoscută și sub numele Casa Ofițerilor. Expoziția este accesibilă anul împrejur și este unica în felul său, pentru că este expusă în aer liber.

3

Colecția Muzeului Militar cuprinde un echipament destul de impresionant. Însă, din cauza spațiului mic din curtea Casei Armate, toate exponatele sunt amplasate la o distanță foarte mică și din acest motiv nu este posibilă prezentarea întregii colecții militare. Cu toate acestea, vizitatorii vor putea vedea cele mai bune exponate, începând cu renumita aruncătoare de proiectile reactive Katiușa din al Doilea Război Mondial și terminând cu blindate și rachete sol-aer.

Katiuşa a fost produsă în URSS, în anul 1941, având o greutate de 7 890 kg. Distanţa de zbor a minei reactive este de 5 km. Instalaţia dispune de șapte obuze reactive. Aruncătorul de mine era instalat pe o maşină ZIS. Pentru prima dată a fost folosită în bătălia de la Smolensk, în toamna anului 1941.

2

Maşina Blindată BTR-40 B a fost proiectată în URSS, în anul 1957, după modelul maşinilor blindate germane din perioada celui De-al Doilea Război Mondial. Are o greutate de 5 300 kg, capacitatea de transportare de cinci ostaşi şi dispune de o instalaţie pentru mitralieră. Se întâlnea în unităţile de recunoaştere a armatei sovietice.

4

7

Una dintre cele mai impresionante exponate este Mortierul.

9

10

De asemenea, aici veți putea vedea așa exponate ca Tunuri sau Avioane militare cu rachete.

1

2

Avionul de Vânătoare MIG-21 a fost creat între anii 1980-1981 la biroul de proiectare Mikoian de aviaţie militară. Echipajul îl constituia un singur pilot. Dispune de două instalaţii reactive, iar armamentul instalat cântăreşte 10 tone.

3

Cel mai vechi lucru expus în Muzeu este „Masa lui Petru”, o piatră rotundă la care se duceau negocieri între Petru I și Dimitrie Cantemir în anul 1711.

5

Foto credit: visit.md

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente