Iranul a recunoscut că avionul ucrainean a fost doborât din greșeală. „Persoanele responsabile vor fi judecate”

avion-teheran-840×600
Foto: Hepta/Mediafax

Iranul a recunoscut că avionul ucrainean cu 176 de persoane la bord, prăbușit lângă Teheran, a fost lovit din greșeală de o rachetă iraniană. Toți cei 176 de pasageri au murit. Ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif a scris pe Twitter că „o greșeală umană, pe fundalul crizei provocate de Statele Unite, a dus la o tragedie”. Greșeala a fost stabilită în urma anchetei interne din cadrul armatei iraniene.

La rândul său, președintele iranian Hassan Rouhani a scris pe Twitter că „Republica Islamică deplânge această greșeală dezastroasă” și a promis judecarea celor responsabili. Ca reacție, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat azi, 11 ianuarie, că așteaptă scuze oficiale și cooperarea totală a autorităților iraniene pentru ca persoanele responsabile să fie judecate. A cerut, de asemenea, ca Iranul să plătească despăgubiri, scrie europaliberă.

În declarația oficială citită la televiziunea de stat iraniană se arată că avionul de pasageri a fost confundat „din greșeală” cu o posibilă „țintă inamică”, după ce făcuse o curbă spre un centru militar „important” al Gărzilor Revoluționare. Armata era în alertă în acel moment, ca urmare a tensiunilor cu Statele Unite, s-a mai precizat în comunicatul oficial.

Avionul ucrainean de pasageri a fost doborât pe 8 ianuarie, la scurt timp după ce Iranul atacase cu rachete două baze militare din Irak, care găzduiesc trupe americane. Atacul din Irak nu s-a soldat cu victime. Teheranul a pus la cale acest atac în semn de reacție la uciderea generalului iranian Qasem Soleimani pe 3 ianuarie, în apropiere de Bagdad, într-un atac american cu dronă.

Inițial, Iranul a respins categoric orice responsabilitate pentru accidentul aviatic, dar în Occident, afirmațiile că avionul fusese doborât accidental de o rachetă sol-aer iraniană erau tot mai insistente. Premierul canadian Justin Trudeau a fost primul lider politic care vineri a acuzat direct Iranul, într-o conferință de presă, dar președintele american Donald Trump făcuse și el aluzii la posibilitatea ca Iranul să fi doborât accidental avionul ucrainean.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente