Pe 11 noiembrie în orașul Chania, Republica Elenă, a fost inaugurat un Consulat Onorific al Republicii Moldova. Evenimentul a fost mediatizat pe larg în presa elenă.

Consulul Onorific este Ioannis Theodoroglakis, un cetățean elen, care a hotărât să deschisă acest oficiu în scopul oferirii suportului cetățenilor moldoveni aflați în aria respectivă, precum și să contribuie la dezvoltarea relațiilor comercial-economice, culturale și alte domenii de interes. De menționat că activitatea consulului nu este remunerată financiar.

Ambasadorul Anatol Vangheli a mulțumit participanților pentru atitudinea caldă față de țara noastră și a subliniat importanța activității consulatelor onorifice în susținerea obiectivelor de politică externă a țării noastre, în special de protejare a drepturilor cetățenilor moldoveni aflați peste hotare.

În context, autoritățile elene locale au fost solicitate a oferi sprijin maxim în activitatea Consulul Onorific având în vedere numărul important de cetățeni moldoveni aflați pe insula Creta. La rândul său, Consulul Onorific Ioannis Theodoroglakis a mulțumit pentru suportul oferit de Ambasadă, subliniind că diaspora moldovenească de pe Creta și consolidarea relațiilor comercial-economice moldo-elene vor constitui obiective prioritare de activitate.

72181135_777475649363823_5506119108212555776_o

La evenimentul dedicat Republicii Moldova au fost invitați peste 250 de persoane, reprezentanți ai diasporei moldovenești, mass-mediei, cercului de afaceri și conducerea instituțiilor de stat, între care viceguvernatorul, viceprimarul, șeful poliției și alții.