Maia Sandu, cu o nouă propunere „împăciuitoare” către PSRM: Arbitraj internațional

49033077663_62f0eb3dd3_h
Foto: Secretariatul Parlamentului

Prim-ministra Maia Sandu a anunțat că vine cu o nouă propunere către PSRM și anume că nu va trimite nicio listă dacă Comisia de la Veneția se expune negativ asupra proiectului de lege pentru care și-a angajat răspunderea. Decizia a fost făcută în urma unei ședințe de consultări cu mai mulți reprezentanți ai blocului ACUM din filialele teritoriale și de la centru.

„Republica Moldova are nevoie de justiție funcțională. Din păcate nu toți politicienii își doresc această justiție funcțională. Acest lucru este imposibil cu un procuror general care are probleme de integritate. Vrem să asigurăm numirea unui procuror general integru în contextul actual, iar asta nu este ușor. Este singura soluție posibilă pentru a evita riscul numirii unui procuror general cu probleme de integritate pentru următorii șapte ani”, a spus Maia Sandu.

Totodată, potrivit Maiei Sandu, pentru a depăși „impasul politic”, ea a menționat că după ce va intra legea pentru care și-au angajat răspunderea, ea nu va trimite nicio listă până ce Comisia de la Veneția nu își va expune opinia asupra demersului ei legislativ și anume asupra procedurii prin care prim-ministrul să numească o listă scurtă, care să meargă la CSP, după care, CSP să trimită un candidat președintelui.

Astfel, Sandu a menționat că își asumă public să nu trimite nicio listă la CSP, după intrarea legii în vigoare până ce Comisia de la Veneția nu se expune asupra legii.

Reamintim că, guvernul a votat pe 7 noiembrie noi modificări la Legea procuraturii. Modificările legii se fac prin angajare a răspunderii executivului, această procedură însemnând că prevederile legale intră în vigoare automat, în 72 de ore, dacă între timp executivul nu este demis prin moțiune de cenzură.

Aceste modificări au nemulțumit președintele țării și Partidul Socialiștilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente