Regizorul moldovean Dumitru Grosei a obținut Marele Premiu la prima ediție a Ethos Film Fest 2019, pentru filmul intitulat „Călărași – un ținut la poarta raiului”. Evenimentul s-a desfășurat la Bistrița, în perioada 4-6 noiembrie, iar filmul regizorului moldovean a concurat cu alte 40 de filme etnografice realizate în 21 de țări din întreaga lume.

Festivalul îşi propune descoperirea şi punerea în valoare a producţiilor de film şi fotografie cu tematică etnografică, având ca scop principal cercetarea, promovarea şi valorificarea specificului cultural etnografic local, naţional şi internaţional.

film 2

Filmul va mai avea în curând două proiecții importante la Festivalul Filmului European, dedicat Conservării Patrimoniului Cultural la Baku, unde prezența regizorului va fi posibilă cu susținerea Centrului Național al Cinematografiei din Moldova, și la Atena, unde proiecția este organizată de Asociația Doremi.

film

Menționăm că din iulie 2018 până acum, filmul „Călărași – un ținut la poarta raiului”, a adunat 23 de selecții și șase premii în țări ca: SUA, Rusia, Italia, Grecia, Olanda, România, India, Letonia, Iran, Irak, Bosnia și Herțegovina, Azerbaidjan și Brazilia.