Pro TV are un nou proprietar. Cine a preluat compania și cât a costat tranzacția

TV-pult
Foto: sterhluki.ru

Grupul american AT&T a vândut compania Central European Media Enterprises Ltd. (CME), din care face parte postul de televiziune Pro TV din Moldova, fondului de investiţii ceh PPF, într-o tranzacţie de 2,1 miliarde dolari.

Central European Media Enterprise a anunţat duminică seara că a ajuns la o înţelegere definitivă pentru a fi achiziţionat de PPF Group din Cehia, într-o tranzacţie de 2,1 miliarde de dolari, scrie Mold-Street, citat de AGORA.

Preţul plătit pentru o acţiune CME, este cu 32 % mai mult decât preţul de pe bursă, înainte de anunțul din 25 martie 2019, conform căruia compania începe un proces de explorare și evaluare a alternativelor strategice potențiale.

„Comitetul special al boardului, împreună cu consilierii noştri, a condus un proces extins de revizuire a alternativelor, ceea ce a însemnat implicarea mai multor parteneri strategici şi financiari. Anunţul de astăzi reafirmă angajamentul nostru în a livra valoare pentru acţionari”, a declarat John Billock, preşedinte al boardului de directori al CME. Într-o declarație comună, Michael Del Nin și Christoph Mainusch, co-șefi executivi, au susținut că această tranzacție, „este cea potrivită pentru acționarii noștri și o concluzie satisfăcătoare la una dintre cele mai reușite transformări ale unei companii mass-media de ultimă oră”.

Acordul a fost aprobat în unanimitate de Consiliul de administrație al CME, la recomandarea Comitetului special al consiliului.

CME, cel mai mare operator de televiziune din Europa Centrală şi de Est, era deţinut de gigantul american AT&T, care preluase această companie de la Time Warner în urma unei tranzacţii globale.

CME şi-a început activitatea la începutul anilor ’90, compania fiind fondată de antreprenorul american Ronald Lauder, fost ambasador al SUA în Austria şi fiul celui care a creat brandul de cosmetice Estee Lauder. În România, Lauder s-a asociat în anii ’90 cu antreprenorul român Adrian Sârbu, care a creat Pro TV.

Adrian Sârbu a ieşit din CME şi din Pro TV în 2013. Grupul media CME operează în cinci pieţe din Europa Centrală şi de Est, unde este printre liderii pieţei. Operaţiunile cuprind 30 de canale de televiziune în Bulgaria (bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady şi Ring), Cehia (Nova, Nova 2, Nova Cinema, Nova Sport 1, Nova Sport 2, Nova International, Nova Action şi Nova Gold), România (PRO TV, PRO 2, PRO X, PRO GOLD, PRO CINEMA, PRO TV International, dar şi PRO TV Chişinău din Moldova), Slovacia (TV Markiza, Markiza International, Doma şi Dajito) şi Slovenia (POP TV, Kanal A, Brio, Oto şi Kino).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente