(foto) „JAZZ’n CHIȘINĂU International Festival” este laureat al prestigiosului Concurs European de Festivaluri

Photo by @BrunoMaesPhoto
Foto: Photo by @BrunoMaesPhoto

„JAZZ’n CHIȘINĂU International Festival” este unul dintre cei 24 de câștigători, laureați al prestigiosului Concurs European de Festivaluri, organizat de Asociația Europeană a Festivalurilor (EFA) cu sprijinul Uniunii Europene. Pe 26 septembrie, la Bruxelles, „JAZZ’n CHIȘINĂU International Festival” a fost premiat în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor EFFE 2019-2020 AWARDS laureaților concursului care a avut loc într-unul dintre cele mai prestigioase centre europene de artă și cultură, BOZAR.

Acest premiu bienal celebrează festivalurile care demonstrează excelență artistică și au, în același timp, un impact puternic asupra dezvoltării locale și regionale a cooperării culturale. Laureații au fost selectați dintr-o listă de 715 festivaluri cu eticheta EFFE, ce reprezintă diversitatea scenei culturale europene în diferite discipline. Premiul a fost cu solemnitate înmânat fondatorului și directorului Festivalului JAZZ’n Chișinău, Valeriu Culea, și managerului Mariana Postică.

1

Comisarul european pentru cultură, Tibor Navracsics, a susținut importanța festivalurilor pe tot parcursul mandatului său:

„În sprijinul dialogului intercultural, Comisia se bazează pe ideile, rețelele și capacitățile multor parteneri. Refacerea acestei game variate de politici și proiecte nu ar fi posibilă fără Parlamentul European, autoritățile și institutele culturale din statele membre, precum și organizații precum Asociația Festivalurilor Europene. Va trebui să continuăm să lucrăm împreună, deoarece Misiunea EFA este să se unească și să reprezinte festivalurile sale membre din întreaga Europă și din lume, contribuind la viața artistică a Europei. Aceasta reprezintă cea mai importantă platformă pentru festivalurile de artă. Prin sprijinirea creației artistice, a producției și a participării, EFA și membrii săi asigură ca dreptul uman la acces la cultură să fie o realitate pentru toți cetățenii. Interacțiunea dintre festivaluri, autorități publice și celelalte părți interesate în artă este esențială pentru activitatea EFA”, a spus Navracsics.

2

„JAZZ’n CHIȘINĂU International Festival” a fost constituit în anul 2012 și se desfășoară anual în luna aprilie. În prezent, reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Chișinău, la care, alături de artiștii locali, participă instrumentiști și vocaliști de jazz renumiți din SUA, Regatul Unit, Germania, Elveția, Italia, Polonia, Letonia, Brazilia, Senegal, Ucraina și alte țări. De la prima ediție, evenimentul poartă de asemenea un caracter educațional, introducând ascultătorii în bogata moștenire a muzicii jazz mondiale și oferă idei și concepte noi, interesante și moderne. Unul dintre principalele obiective ale festivalului este de a sprijini instrumentiștii și vocaliștii locali, oferindu-le ocazia de a face schimb de experiență cu artiștii internaționali de renume.

4

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente