(foto) Descoperă Capitala Moldovei împreună cu Free Tour Chișinău și Irinelu Iacoban

rsz_dsc_1260

Dacă ajungi în Chișinău și nu știi încotro să mergi, atunci varianta perfectă este să apelezi la un ghid care te poate ajuta. La Free Tour Chișinău găsești oamenii care nu-ți numără banii din buzunar și îți arată nu doar drumul spre cele mai reprezentative locații din Capitală, dar îți și povestesc despre cele mai importante momente istorice ce s-au întâmplat în Republica Moldova, în scurta sa existență ca stat independent.

Dacă perindările tale prin lume nu sunt complete fără vreo conexiune cu oamenii și poveștile locale, atunci e bine să știi că Free Tour Chișinău e pentru tine. Fie că vii împreună cu un grup de prieteni sau de unul singur, vei avea parte de un ghid care te va plimba prin oraș și îți va povesti mai multe legende urbane și secrete pe care nu le vei găsi în ghidurile turistice obișnuite.

Pornind ca un ONG în 2016, Free Tour Chișinău și-a stabilit ca scop principal să le ofere turiștilor posibilitatea să descopere într-o manieră interesantă și atractivă locurile în care s-a scris istorie, dar și obiecte de o importanță semnificativă pentru oraș. În prezent, proiectul este coordonat de Irina Iacoban – o tânără ambițioasă și pasionată de tot ce înseamnă istorie și cultură.

Primul pas pe care l-a făcut a fost preluarea activității de pe pagina de Facebook a comunității, unde a găsit o mulțime de mesaje.

La început, tururile au fost mai complicate, iar asta pentru că Irina nu era acomodată cu acest gen de activitate.

rsz_dsc_1227

Cu pași mici, dar siguri, tânăra a reușit să se adapteze programului, a acumulat experiența necesară și astfel, de doi ani de zile, își petrece serile de după job și weekendurile alături de turiști, povestindu-le istoria orașului Chișinău.

Irina spune că primește o plăcere enormă atunci când cunoaște alți oameni, alte culturi și, totodată, când poate transmite cunoștințele despre istoria și cultura țării noastre persoanelor din străinătate. Reușește să lege prietenii cu turiștii care ajung la Chișinău, iar cel mai motivant lucru din toată această activitate este comunicarea (schimbul de idei și experiențe) cu oameni originari din toate colțurile lumii, la ea acasă, în Moldova.

Te întrebi de ce gratuit și ce au de câștigat ghizii din această activitate? Totul este simplu: Free Tour Chișinău activează după exemple internaționale, ceea ce înseamnă că unica plată care se lasă ghizilor sunt bacșișurile. Prin urmare, ghidul se va strădui să organizeze un tur cât mai interesant și interactiv pentru ca la sfârșit să fie recompensat după merite.

rsz_dsc_1239

Tururile sunt făcute personal de către ghizii care conduc turiștii. Astfel, dacă vei alege să mergi de două ori la Free Tour Chișinău, vei descoperi orașul din prisma a doi ghizi diferiți, iar probabilitatea ca traseul turului să fie diferit este foarte mare.

De obicei, tururile sunt organizate la cererea turiștilor. De luni până vineri excursiile prin Chișinău se fac în a doua parte a zilei, iar în weekend ghizii sunt disponibili pe întreg parcursul zilei. La tur pot participa de la una la 15 persoane.

Ghizii de la Free Tour Chișinău au un traseu clasic: Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Cinematograful Patria „Emil Loteanu”, Președinția și Parlamentul Republicii Moldova, Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, Cafeneaua „Guguță”, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Muzeul Național de Artă a Moldovei, Biblioteca Națională, două biserici ridicate de Alexandru Bernardazzi, Sala cu Orgă, Primăria Municipiului Chișinău, Piața Marii Adunări Naționale.

Pe lângă traseul clasic, ghizii fac excepții și chiar adaptează turul după cerințele vizitatorilor. De exemplu, dacă ești pasionat de artă stradală, poți merge pe un traseu unde vei descoperi acest tip de artă din Chișinău.

O excursie durează de la o oră și jumătate până la trei ore, în funcție de pasul plimbării.

rsz_dsc_1271

Ghizii povestesc în două limbi: engleză și română. Dacă ai nevoie să ajungi într-un anumit punct al țării, vei primi toate coordonatele necesare. Ghizii au elaborat o listă de locații reprezentative și locuri unde poți mânca bine sau unde poți gusta vin și bere specifice țării noastre. Aceste recomandări sunt un bonus pentru turiștii care aleg să facă o excursie cu Free Tour Chișinău.

Varietatea de turiști care apelează la Free Tour Chișinău este foarte mare. Cei mai mulți vin din Germania, Spania, Marea Britanie, SUA și Italia. Totuși, prin lista turiștilor se găsesc și persoane din țări mult mai îndepărtate de Moldova, cum ar fi: Uruguay, India, Vanuatu, Peru, Iordania, Malaezia și Australia.

Așadar, ce trebuie să faci mai întâi de toate atunci când ajungi la Chișinău? Neapărat un tur prin oraș. Din experiența ghizilor, turiștii care lasă excursia pentru ultima zi nu reușesc să descopere toate locurile interesante din Capitală. Totodată, te alegi cu sfaturi privind cele mai bune locuri în care să mănânci sau să te distrezi, reduceri pentru anumite restaurante sau activități care îți pot colora vacanța.

Pentru a face o programare este suficient să accesezi pagina de Facebook Free Tour Chișinău și să le trimiți un mesaj. De asemenea, dacă accesezi site-ul freetour.com poți găsi redirecționări la această comunitate.

*Materialul a fost publicat în Altitude, revista de bord Air Moldova

rsz_dsc_1296

rsz_dsc_1300

rsz_dsc_1321

rsz_dsc_1324

rsz_dsc_2525

rsz_dsc_2553

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente