Centrul Internațional „La Strada” revine cu faza a doua a campaniei de informare pentru cetățenii Republicii Moldova, aflați în căutarea unui loc de muncă peste hotare. Inspirat din apelurile acumulate de Linia Fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic (LFA) în primăvara acestui an, spotul lansat astăzi vine să scoată în prim-plan principalele greșeli pe care le comit concetățenii noștri care ajung victime ale agenților intermediari de rea credință.

Este important ca oamenii să înțeleagă că fiecare cuvânt dintr-un acord pe care-l semnează, fie el scris cu litere mărunte sau mășcate, contează.

În disperarea lor, moldovenii semnează un contract de muncă în grabă și își asumă angajamente fără ca să le citească și să intre în esență. Atât echipa Liniei Fierbinți pentru migrație sigură și anti-trafic 0 800 77777, cât și poliția și alte autorități au înregistrat sute de cazuri în care persoanele au trebuit să întoarcă sume considerabile firmei intermediare, și-au pus casa și gospodăria în gaj, au întors datorii despre care nici nu au știu că le au. Acest lucru s-a întâmplat, întâi de toate, din cauza lacunelor serioase pe care le înregistrează statul Republica Moldova la capitolul reglementarea cadrului legal de activitate a agențiilor intermediari. Dar nici spiritul de vigilență al fiecăruia dintre noi nu trebuie neglijat. În orice situație confuză, pentru a evita riscurile unei angajări ilegale peste hotare și consecințele care ar putea urma, puteți suna la Linia Fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic 0 800 77777.

Spotul poate fi vizionat mai jos.

Campania se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a RM, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Misiunea în Moldova, în cadrul proiectului „Sporirea accesibilităţii grupului de risc la informaţie despre migraţie sigură şi pericolul traficului de fiinţe umane”, cu suportul financiar al Ambasadei SUA la Chişinău.