În luna august, au fost prelevate 16 193 de probe de apă, iar testele au fost efectuate la două laboratoare: Laboratorul Stației de apă Nistru (LSN) şi Laboratorul apă potabilă (LAP). Pentru stabilirea indicilor sanitaro-igienici se utilizează 37 de metode analitice validate.

Probele de apă sunt prelevate din fluviul Nistru, din punctele de recepţie ale apei la etapele de tratare a „Staţiei de tratare or. Chişinău” şi „Staţia de apă Nistru”, din rezervoarele de apă potabilă, din reţeaua centralizată de distribuţie a municipiului Chişinău, din fântânile arteziene şi din fântânile cu izvor local, precum şi cele din apeductele nou-construite.
DSC0070-1024x683

Calitatea apei în procesul de tratare şi în sistemul public de alimentare cu apă potabilă este verificată lunar la toţi parametrii indicaţi în actele normative existente şi în conformitate cu graficele de prelevare a probelor. De asemenea, sunt efectuate investigaţii de laborator, aprobate de Centrul de Sănătate Publică.

Vă amintim că la sfârșitul lunii august, locuitorii Chișinăului au fost nevoiți să suporte un miros neplăcut. Apa-Canal a declarat că acest miros nu este cauzat doar de la Stația de epurare, pe când Primăria a declarat că SE nu are nicio vină. Ulterior, Procuratura Generală a deschis două dosare penale pentru mirosul neplăcut din Capitală și poluarea râului Bâc, iar la sfârșit de epopee Apă-Canal a găsit trei tone de resturi de pește în grătarele de la Stația de Epurare. În tot acest timp, pe Internet, apăreau zvonuri că tot acest miros neplăcut a fost generat de compania Zernoff. Ea a infirmat această acuzație. Reprezentanții uzinei afirmă că la ei se funcționează în ciclu închis, oferind siguranță completă mediului.