Petrece timpul liber productiv. Lista organizațiilor din Moldova unde te poți implica în acțiuni de voluntariat

BEST-Chisinau_result
Foto: foto simbol

Nu ezita să petreci timpul liber într-un mod cât mai productiv! Voluntariatul este o activitate care, pe lângă satisfacția de a face un lucru bun, îți oferă și posibilitatea să întâlnești o mulțime de oameni noi, să înveți multe lucruri utile și să călătorești. Echipa #diez a selectat o listă de 20 de organizații din Moldova în care te poți implica.

#1. Consiliul Național al Tineretului din Moldova este structura asociativă a 58 de organizații de tineret, ce promovează drepturile tinerilor și reprezintă interesele organizațiilor de tineret în procesul de elaborare, implementare și evaluare a politicilor de tineret. Organizația crede că tinerii sunt foarte importanți și vocea lor trebuie auzită. Dacă rezonezi cu obiectivele organizației și ai vrea să te implici, atunci pe site-ul acesteia poți găsi mai multe detalii.

#2. AIESEC este o organizație globală, non-politică și non-profit condusă de studenți și proaspăt absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior. Membrii AIESEC sunt interesați de problematici globale, leadership și management. AIESEC nu discriminează pe bază de rasă, culoarea pielii, sex, orientare sexuală, convingeri, religie, origine etnică sau socială. AIESEC crede în dezvoltarea potențialului uman și are diverse programe în acest sens. În Moldova, filiale AIESEC se găsesc la Chișinău, Cahul și Bălți. Alte informații și despre cum poți să te implici află pe site-ul oficial.

#3. Asociația Tinerilor Artiști „Oberliht” este un ONG care are drept scop mobilizarea tinerilor artiști în vederea perfecționării lor profesionale și susținerea acestora întru afirmare în mediul creatorilor contemporani. Informații despre proiectele și activitățile sale găsești pe site-ul oberliht.com.

#4. Misiunea Socială Diaconia urmăreşte dezvoltarea ajutorului creştin-ortodox în mediile în care condiţiile de viaţă sunt precare, iar veniturile oamenilor sunt cu mult sub limita minimului de existenţă. Principalele forme de activitate ale „Diaconia” sunt: acordarea unui sprijin, inclusiv material sau financiar, persoanelor nevoiaşe; colectarea de bunuri materiale (produse alimentare, îmbrăcaminte, încălţaminte, bani etc.) de la persoane fizice şi juridice din ţară şi din străinătate; distribuirea acestor bunuri persoanelor defavorizate ș.a. Dacă crezi că îți va plăcea să te implici în astfel de acțiuni, atunci Diaconia este alegerea ta. În cadrul misiunii poți fi voluntar pe termen lung sau doar în cadrul unor campanii. Alte detalii despre organizație găsești aici.

#5. BEST Chișinău – BEST (Board of European Students of Technology) este o organizaţie studenţească de nivel european, apolitică şi non-profit, ce are ca scop facilitarea relaţiei dintre studenţi, companii şi universităţi. Grupul Local BEST Chișinău activează în cadrul Universității Tehnice a Moldovei din februarie 2007, având ca scop promovarea valorilor și a culturii europene printre studenți. Ei sunt cunoscuți pentru evenimentele pe care le organizează. Cum să fii voluntar la ei și despre organizația în sine poți afla aici.

#6. Centrul Media pentru Tineri promovează accesul liber al copiilor și tinerilor la informație utilă și potrivită vârstei, pentru a-i pregăti să abordeze responsabil propriile vieți și să se afirme ca persoane cu spirit civic și demnitate. CMT are drept obiectiv crearea unui flux informațional care să sensibilizeze opinia publică despre problemele specifice cu care se confruntă copiii şi tinerii şi să servească la promovarea imaginii lor pozitive în societate. Dacă ești interesat de jurnalism, comunicare și blogging, atunci CMT este o organizație pentru tine. Informații detaliate despre organizație și activitățile acesteia se găsesc aici.

#7. Asociația Obștească „Caroma Nord” are ca scop protejarea şi susţinerea celor mai vulnerabili şi dezavantajaţi copii, tineri, persoane în vârstă, dar şi a familiilor în care trăiesc aceştia. În acest sens, asociaţia desfăşoară activităţi constante care facilitează dialogul între diferite structuri locale pentru dezvoltarea şi oferirea unor servicii de calitate. Activitatea asociaţiei se desfăşoară respectând următoarele valori: colaborare, responsabilitate, inovaţie, flexibilitate şi transparenţă. Un alt domeniu de activitate al asociației este mediul. Mai multe informații află pe pagina lor oficială de Facebook. Organizația își desfășoară activitatea în Bălți.

dscn0112_orig

#8. Asociaţia „Motivația” din Moldova are misiunea de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu dizabilități locomotorii prin crearea serviciilor alternative de calitate, implicarea beneficiarilor în prestare de servicii și promovarea drepturilor acestora. ONG-ul desfășoară diverse activități și are nevoie de voluntari. Aici veți găsi informații detaliate despre organizație.

#9. Y-PEER Moldova reprezintă o rețea de tineri activi: educatori de la Egal la Egal, formatori și promotori ai sănătății sexual-reproductive. Rețeaua activează în Moldova și în toată lumea cu scopul de a dezvolta semenilor cunoştinţe, atitudini, deprinderi utile de viaţă şi de a-i convinge să îşi protejeze propria sănătate cu toată responsabilitatea. Rețeaua de Tineri Educatori de la Egal la Egal din Moldova își desfășoară activitățile în Chișinău, Bălți și raioanele Călărași, Nisporeni, Drochia, Fălești, Orhei, Glodeni. Cum te poți implica și ce oportunități are organizația găsești pe pagina lor de Facebook.

#10. AEGEE Chișinău (Asociaţia Studenţilor Europeni AEGEE – Europe) reprezintă o reţea de antene pe întreg spaţiul european, fiind una dintre cele mai importante organizaţii interdisciplinare pe plan mondial. Promovând ideea integrării europene şi a unei Europe unite în rândul tinerilor, conştiinţa europeană, precum şi creşterea nivelului de cultură şi informare a studenţilor, AEGEE îşi desfăşoară activitatea prin intermediul a 260 de antene, răspândite în 260 de centre universitare din 40 de ţări ale Europei, având peste 17 000 de membri. Organizația are o filială și în Chișinău, unde te poți implica în diverse activități. Mai multe detalii găsești pe pagina de Facebook.

#11. Asociația de Voluntariat Internațional din Moldova (AVI-Moldova) are misiunea de a promova pacea, toleranța, cunoașterea interculturală, modul sănătos de viață și drepturile omului prin intermediul activităților de voluntariat. Informații despre oportunitățile și activitățile organizației, dar și cum te poți implica găsești aici.

#12. Asociația Obștească „Onoare, Demnitate și Patrie”. Scopul primordial al ODIP este de a promova valorile naționale românești în rândurile tinerei generații, precum și implicarea tinerilor în cadrul societății civile prin intermediul unor activități menite să-i educe în spiritul patriotismului și iubirii față de neam. Mai multe despre organizație și activitățile ei găsești pe pagina oficială.

#13. Sporter este o primă reţea sportivă de socializare din Moldova. Scopul principal al proiectului este promovarea modului de viaţă sănătos şi dezvoltarea sportului de amatori în Moldova. Pentru atragerea sportivilor amatori în cadrul proiectului, sunt desfăşurate cu regularitate competiţii şi evenimente sportive – Sport Weekenduri. Informații despre proiect și activitățile în care te poți implica găsești pe site-ul oficial.

#14. Centrul Național de Mediu are misiunea de a aduce contribuţie maximă în domeniul dezvoltării capacităţilor, educaţiei şi conştientizării populaţiei, ca printr-un efort comun al tuturor actorilor societăţii să se restabilească echilibrul natural şi să se abordeze calea dezvoltării durabile. Organizația desfășoară diverse acțiuni de protecție a mediului, printre care și acțiunea „Să salvăm râul Bâc”. Informații despre activitățile organizației și cum te poți implica găsești aici.

centrul-national-de-mediu_riuri-4

#15. OWH TV Studio. Obiectivele OWH Studio sunt: realizarea producţiei cinematografice şi de televiziune şi promovarea acesteia pe piaţa internă şi internaţională, atragerea şi instruirea tinerilor în domeniul audiovizual prin organizarea diverselor ateliere de film şi promovarea culturii cinematografice în Republica Moldova. Voluntarii se pot implica în organizarea evenimentelor gen Cronograf. Informații suplimentare găsești pe pagina asociației.

#16. Hai Moldova este cel mai mare proiect social din Moldova în ceea ce privește rata de participare a populației. Organizația face parte din mișcarea internațională Curățenia Mondială (Let’s Do It! World Cleanup). La noi în țară aceasta organizează anual campanii de curățenie și mereu caută voluntari pentru implicare. Despre activitățile proiectului, echipă și cum te poți alătura găsești aici.

haimoldova2011-920x613

#17. Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA are scopul de a ajuta tinerii să-și formeze cunoștințe, abilități, deprinderi, aptitudini și comportamente necesare pentru integrarea cât mai reușită a acestora în societate. Activitatea organizației se desfășoară la Soroca, iar despre posibilitățile de implicare găsești pe pagina oficială de Facebook.

#18. Consiliul Municipal al Tinerilor din Chișinău reprezintă asociația ce are ca scop formarea unui mediu în care tinerii pot dialoga între ei despre problemele privind activitățile de tineret, dar și cu factorii de decizie și cu alți actori sociali. De asemenea, organizația oferă tinerilor posibilitatea de a învăța practica cetățeniei active și democratice, a exprimării, comunicării, dialogului, negocierii, luării deciziei şi evaluării, precum şi dezvoltarea abilităţilor de lider. Informații despre activitățile desfășurate și cum te poți implica găsești aici.

#19. Centrul de Tineret Orhei are ca scop punerea la dispoziția tinerilor a resurselor informaționale de lucru și de învățare necesare pentru derularea unor proiecte care să acopere nevoile lor. Informații suplimentare despre organizație și activitățile ei găsești pe pagina oficială de Facebook.

#21. Asociația Europeană a Studenților la Drept – ELSA – este o organizație nonprofit internațională, independentă și apolitică, condusă de către studenți și absolvenți recenți ai facultăților de drept interesați de excelența academică și personală. ELSA a fost înființată la 4 mai 1981, devenind astăzi una dintre cele mai importante organizații de studenți la nivel european, având peste 70000 de membri. Informații suplimentare despre organizație și activitățile ei găsești pe pagina oficială de Facebook.

dd

#22. Consiliul Local al Copiilor și Tinerilor are reprezentanțe locale de tineret în toată țara. Caută-le și te vei putea implica în activități la nivel local.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente