Președintele Moldovei Igor Dodon a declarat Europei Libere că ceea ce s-a întâmplat la Curtea Constituțională, luni, „a fost o greșeală”. În opinia șefului statului, „ideea de a promova oameni politici” nu a fost cea mai corectă, dar odată ce judecătorii au fost votați „nu mai contează cine este președinte”.

Igor Dodon a spus că nu dorește să pună presiuni asupra magistraților și să vină cu soluții care să rezolve criza de neîncredere instalată după ultimele evoluții la Curtea Constituțională, unde judecători au fost aleși și politicieni care au făcut parte din partide și pe liste de candidați în alegerile parlamentare.

În dimineața zilei de luni, 19 august, fostul deputat PSRM, Vladimir Țurcan, a fost ales în funcția de președinte al Curții Constituționale. În absența lui Țurcan, Liuba Șova va fi cea care va îndeplini funcțiile de președinte al Curții Constituționale. Anunțul a fost făcut printr-un comunicat de presă al Curții Constituțională, iar după anunț, Vladimir Țurcan a făcut declarații precum că va susține și va reabilita imaginea instituției, care a fost cumva afectată de „manevrele” precedentei componențe.

Prima intervenție a venit de la liderul PAS, Maia Sandu care a cerut ca toți judecătorii de la CC să spună pentru cine au votat.

„Avem dubii rezonabile să presupunem că votarea a fost una viciată, de aceea solicit ca fiecare judecător să spună public pentru cine și-a dat votul. În situația în care acest lucru nu se va întâmpla, ne rezervăm dreptul să acționăm în consecință”, a spus Maia Sandu.