Se cere demisia. Secretarul General al Guvernului cere ca Țurcanu să plece din funcția de președinte al Curții Constituționale

turcan

Secretarul General al Guvernului, Andrei Spînu, cere demisia lui Vladimir Țurcan din funcția de președinte al Curții Constituționale. Totodată, acesta cere ca în loc să fie aleasă o persoană din actuala componență, care să fie apolitică. Declarația a fost făcută pe pagina sa de facebook.

„Nu am scris de multișor aici. Dar, numirea d-lui Țurcanu în calitate de Președinte la Curtea Constituțională nu poate fi lăsată așa. Cred că dl Țurcanu trebuie să-și prezinte demisia din funcția de Președinte și noua componență a CC să aleagă un președinte neafiliat politic”, a scris Andrei Spînu, secretarul General al Guvernului.

spînu

Amintim că, prim-ministra Maia Sandu s-a declarat nemulțumită de faptul că un exponent al PSRM a ajuns în fruntea Curții Constituționale și spune că este un lucru grav. Totodată, aceasta amenință că va acționa, dacă judecătorii nu se vor expune pentru cine și-a dat votul.

Din noua componență a CC, Eduard Ababei și Serghei Țurcan au fost numiţi în funcţia de judecători constituţionali printr-o Hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii din 30 iulie, 2019. Totodată, Liuba Şova şi Nicolae Roşca au fost numiţi în funcţie printr-o Hotărâre a Guvernului din 15 august 2019,  Domnica Manole şi dl Vladimir Ţurcan au fost numiţi în funcţie printr-o Hotărâre a Parlamentului din 16 august, 2019.

Din actuala componență, 3 din ei au „un trecut politic” recent în partidele actualei majorități.

Nicolae Roșca, numit de Guvern a fost membru al biroului executiv al PAS, condus de Maia Sandu. Domnica Manole este apropiată de către liderul PPDA, Andrei Năstase, dar și a candidat la funcția de deputat din partea blocului ACUM în circumscripția 40, iar Vladimir Țurcan a fost deputat al PSRM.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente