Secretarul General al Guvernului, Andrei Spînu, cere demisia lui Vladimir Țurcan din funcția de președinte al Curții Constituționale. Totodată, acesta cere ca în loc să fie aleasă o persoană din actuala componență, care să fie apolitică. Declarația a fost făcută pe pagina sa de facebook.

„Nu am scris de multișor aici. Dar, numirea d-lui Țurcanu în calitate de Președinte la Curtea Constituțională nu poate fi lăsată așa. Cred că dl Țurcanu trebuie să-și prezinte demisia din funcția de Președinte și noua componență a CC să aleagă un președinte neafiliat politic”, a scris Andrei Spînu, secretarul General al Guvernului.

spînu

Amintim că, prim-ministra Maia Sandu s-a declarat nemulțumită de faptul că un exponent al PSRM a ajuns în fruntea Curții Constituționale și spune că este un lucru grav. Totodată, aceasta amenință că va acționa, dacă judecătorii nu se vor expune pentru cine și-a dat votul.

Din noua componență a CC, Eduard Ababei și Serghei Țurcan au fost numiţi în funcţia de judecători constituţionali printr-o Hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii din 30 iulie, 2019. Totodată, Liuba Şova şi Nicolae Roşca au fost numiţi în funcţie printr-o Hotărâre a Guvernului din 15 august 2019,  Domnica Manole şi dl Vladimir Ţurcan au fost numiţi în funcţie printr-o Hotărâre a Parlamentului din 16 august, 2019.

Din actuala componență, 3 din ei au „un trecut politic” recent în partidele actualei majorități.

Nicolae Roșca, numit de Guvern a fost membru al biroului executiv al PAS, condus de Maia Sandu. Domnica Manole este apropiată de către liderul PPDA, Andrei Năstase, dar și a candidat la funcția de deputat din partea blocului ACUM în circumscripția 40, iar Vladimir Țurcan a fost deputat al PSRM.