Dacă este weekend, atunci și frontierele de stat sunt mai aglomerate, fapt ce cauzează o circulație mai anevoioasă și o creștere a mediei timpului de așteptare. Poliția de Frontieră anunță că timpii de așteptare au început să crească încă de la ora 5 în această dimineață.

Unul dintre punctele aglomerate este Criva, autoritățile recomandă în acest sens să aleagă traversarea frontierei prin punctul din apropiere, Larga-Kelmențî, care funționează în regim normal. La fel, circulația este îngreunată și în punctul de trecere Mirnoe, după barieră, la ora actuală, fiind în jurul a 40 de mașini care așteaptă ieșirea din Republica Moldova. Rândul format pe partea moldovenească este condiționat de blocajul creat la intrarea în Ucraina, prin punctul de trecere Tabaki. În acest sens, autoritățile recomandă participanților la traficul transfrontalier să opteze pentru punctul de trecere Vulcănești. Un alt ambuteiaj este creat la intrarea în Ucraina, în punctul de trecere Starokazacie. Rândul creat pe traseul tranzit ajunge până în punctul de trecere Tudora, fapt ce poate genera un flux majorat pe partea moldovenească.

Potrivit datelor oferite de Poliția de Frontieră, în ultimele 24 de ore, în punctele de trecere, fluxul de persoane a constituit 90 903 traversări, dintre care un număr mai mare de treceri – 48 428 a fost înregistrat pe sensul de ieșire din Republica Moldova. La fel, din totalul de traversări persoane un număr mai mare a fost consemnat al trecerilor cetățenilor moldoveni – 49 820 traversări. Valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 19 823  traversări, cu un număr mai mare înregistrat al mijloacelor de transport înmatriculat în străinătate – 10 329 traversări autovehicule.

Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost:

PTF Leușeni – 12 950 traversări persoane;
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 12 281 traversări persoane;
PTF Sculeni – 7 543 traversări persoane;
PTF Cahul – 7 324 traversări persoane;
PTF comun Palanca – 6 344 traversări persoane;
PTF Giurgiulești-Galați – 6 529 traversări persoane;
PTF Otaci – 6 937 traversări persoane;
PTF Tudora – 6 819 traversări persoane.

Prin urmare, Poliția de Frontieră recomandă:

– verificarea, din timp, a valabilității şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat.
– tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea rândurilor.
– agențiile de turism să notifice Poliția de Frontieră, în prealabil cu 24 de ore, despre sosirea grupurilor de turiști în punctele de trecere.
– pe parcursul celor trei luni de vară, motocicliștilor li se permite trecerea tuturor formalităților de frontieră fără a sta în rând cu alte tipuri de mijloace de transport.
– în cazurile în care apar întrebări cu privire la situația în punctele de trecere, călătorii sunt îndemnați să contacteze LINIA VERDE: 022 259 717.